Premjeras: saviizoliacija atvykstantiems bus privaloma net ir gavus neigiamą tyrimo atsakymą | Kas vyksta Kaune

Premjeras: saviizoliacija atvykstantiems bus privaloma net ir gavus neigiamą tyrimo atsakymą

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Premjeras Saulius Skvernelis pirmadienį po neeilinio Vyriausybės posėdžio socialiniame tinkle „Facebook“ pristatė naujausius pakeitimus. Premjero teigimu, atsisakius draudimo į Lietuvą atvykti užsieniečiams iš itin paveiktų Europos šalių, tvarka yra griežtinama.

„Šiandien Vyriausybė priėmė sprendimą, kuris aktualus keliaujantiems mūsų šalies piliečiams ir atvykti į Lietuvą planuojantiems užsieniečiams. Kodėl tokio sprendimo reikėjo? Faktas, jog užsikrėtimų koronavirusu skaičius tolydžio auga tiek mūsų šalyje, tiek ir daugelyje Europos valstybių. Nepaisant to, kad taikome vienus griežčiausių ES įvažiavimo į šalį apribojimus, įvežtinių atvejų išvengti nepavyksta“, – socialiniame tinkle rašė S. Skvernelis.

Jis pabrėžė, kad Vyriausybė pasirinko „racionalesnį kelią“.

„Matau, kad viešojoje erdvėje nuo pat ryto skelbiama ne visai tiksli informacija, todėl noriu aiškiai pasakyti: atvykimo į Lietuvą tvarka yra ne švelninama, o priešingai – griežtinama“, – rašė jis.

Į Lietuvą nuo šiol bus leidžiama atvykti visiems Europos ekonominės erdvės valstybių, Šveicarijos, Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos piliečiams ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantiems asmenims, tačiau: jei žmonės atvyks iš šalių, kuriose užsikrėtimų per pastarąsias dvi savaites skaičius viršija 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų (valstybių sąrašą skelbia Sveikatos apsaugos ministerija), jie privalės turėti ne seniau nei 72 valandos prieš atvykstant į Lietuvą atliktą COVID–19 testą bei gautą neigiamą atsakymą.

„O atvykę jie dar privalės laikytis 14 dienų izoliacijos. Tokiu būdu norime užtikrinti, kad į Lietuvą atvyks tik tokie asmenys, kurie neserga patys ir negali užkrėsti kitų“, – naują tvarką aiškino premjeras.

Pasidaryti testą reikės ir iš šių šalių į Lietuvą grįžtantiems lietuviams.

„Mūsų piliečiai ir nuolatiniai gyventojai, grįžę iš šalių, kuriose užsikrėtimų skaičius per pastarąsias dvi savaites viršijo 25 atvejus 100 tūkst. gyventojų, turės ne vėliau kaip per 24 val. užsiregistruoti ir atlikti COVID–19 testą – ir taip pat laikytis privalomos dviejų savaičių izoliacijos“, – rašė S. Skvernelis.

Jis priminė, kad ir toliau trečiųjų šalių piliečiai atvykti į Lietuvą ir toliau galės tik išimtiniais atvejais.

„Atvykstantiems iš koronaviruso paveiktų šalių privalomas minėtas ne seniau nei 72 valandos prieš atvykstant į Lietuvą atliktas COVID–19 testas bei gautas neigiamas atsakymas. Taip pat jiems privaloma dviejų savaičių izoliacija“, – rašė jis.

„Kaip anksčiau, taip ir dabar pagrindinė tiek mūsų, tiek specialistų rekomendacija nesikeičia: jei tik įmanoma, reikėtų susilaikyti nuo nebūtinų kelionių. Tai saugiausias ir geriausias variantas“, – sakė S. Skvernelis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA