Gyventojus kviečia pasinaudoti parama šildymo sistemų atnaujinimui | Kas vyksta Kaune

Gyventojus kviečia pasinaudoti parama šildymo sistemų atnaujinimui

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nuo šiandien, rugpjūčio 17 d., iki rugsėjo 14 d. daugiabučių namų gyventojai ir individualių gyvenamųjų namų savininkai gali pasinaudoti Klimato kaitos programos parama, pakeisdami iškastinį kurą naudojančius šilumos įrenginius į 5 klasės biokuro katilus ar šilumos siurblius (oras–oras, oras–vanduo, žemė–vanduo, vanduo–vanduo).

Pirmasis šių metų kvietimas pasinaudoti parama taršių katilų keitimui sulaukė itin didelio gyventojų aktyvumo. Nuo gegužės 11 d. iki birželio 9 d. buvo gauti net 769 prašymai už 2,44 mln. eurų, rašoma Aplinkos ministerijos pranešime žiniasklaidai.

Dėl tokio visuomenės įsitraukimo, Aplinkos ministerija atnaujino finansavimo tvarką, suteikdama galimybę pasinaudoti parama ir daugiabučių gyventojams, taip pat į paramos priemones įtraukiant ir galimybę įsirengti šilumos siurblius oras–oras.

„Didelis susidomėjimas šia skatinimo priemone patvirtina jos reikšmingumą siekiant klimato kaitos švelninimo tikslų. Gyventojai ne tik sutaupo lėšų efektyviau pasigamindami šilumos energiją, bet ir prisideda prie aplinkos būklės gerinimo, nes nauji šildymo įrenginiai ženkliai mažiau teršia mūsų aplinką“, – teigia aplinkos viceministras Marius Narmontas.

Prašymus kompensacinėms išmokoms gauti priima Aplinkos ministerijos Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA). Prašymai teikti galima tik elektroniniu būdu – per APVA informacinę sistemą APVIS.

Gauti prašymai bus vertinami konkurso būdu pagal kvietime aprašytus kriterijus. Kompensacijos skyrimui jokios įtakos neturi paraiškos pateikimo greitis, todėl nesvarbu, ar prašymas pateiktas pirmąją ar paskutinę kvietimo dieną.

Šios investicijos iš Klimato kaitos programos yra skirtos mažinant šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekį namų ūkių sektoriuje, pagerinti oro kokybę, mažinti COVID19 pandemijos socialines ir ekonomines pasekmes ir sudaryti galimybes individualių namų gyventojams (vieno ar dviejų butų pastate) ir daugiabučių namų butų savininkams įsidiegti atsinaujinančių energijos išteklių technologijas savo namuose.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA