Kauno policijos atsakas: reikalauti kito alkotesterio vairuotojas neturi teisės | Kas vyksta Kaune

Kauno policijos atsakas: reikalauti kito alkotesterio vairuotojas neturi teisės

Asociatyvi / Kauno apskr. VPK nuotr.

Pirmadienį socialinį tinklą „Facebook“ apskriejo jaunos merginos pasakojimas, kuomet nei lašo alkoholio nevartojusi moteris į pareigūnų alkotesterį pripūtė stipriai normą viršijančius rodiklius ir tik pareikalavus kito alkoholio kiekio matuoklio merginai pavyko įrodyti, jog alkoholio ji išties nevartojo. Visgi šįkart vairuotojai pasisekė, mat asmuo prašyti pasitikrinti neblaivumą kitu alkotesteriu – neturi teisės, tačiau savo teisybę, jeigu nevartojo alkoholio, gali įrodyti tik gydymo įstaigoje ir už savo lėšas.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo moteris, ji su artimaisiais iš Vilniaus vyko į Nidą, kuomet kelyje Vilnius-Klaipėda, kažkur ties Petrašiūnų nusukimu, netikėtai buvo sustabdyta policijos pareigūnų.

„Mes iš Vilniaus važiavome į Nidą, vairavau aš, savo telefoną naudojau kaip GPS, tačiau nulūžus dėkliukui telefonas nukrito ant žemės, pasilenkiau greit paimt jį, o kažkas paskambino 112 ir paskundė, kad vairuoju, greičiausiai, neblaivi“, – įvykio aplinkybes patikslino mergina.

Pagal istoriją, kurią moteris jau buvo nupasakojusi socialiniame tinkle „Facebook“, pareigūnams sustabdžius automobilį, į alkotesterį mergina įpūtė 1.4 prom., nors alkoholio nebuvo vartojusi bene savaitę laiko. Klaidingus duomenis alkotesteris parodė ir kartu vykusiai keleivei.

Kaip pasakojo moteris, tik išsireikalavus kito alkoholio kiekio matuoklio, pavyko įrodyti, kad alkoholio ji išties nebuvo vartojusi, o prietaiso ekrane galiausiai sušvytėjo nuliai.

„Jūs turite pilną teisę gražiai paprašyti, kad kitas ekipažas atvežtų kitą alkotesterį“, – rašė mergina, tačiau šį mitą suskubo neigti policijos pareigūnai.

Naudoti alkotesterį buvo pagrindas

Portalui „Kas vyksta Kaune“ pasidomėjus apie kiek neįprastą girtumo nustatymo atvejį, Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Vaitkevičienė tikina, kad tikrindami asmens (vairuotojo) neblaivumą ar apsvaigimą policijos pareigūnai privalo griežtai vadovauti šią procedūrą reglamentuojančiais teisės aktais ir matavimo prietaisų naudojimosi instrukcijomis.

Pasak O. Vaitkevičienės, policijos pareigūnas, nustatęs asmens neblaivumo požymių, tokių kaip iš burnos sklindantis alkoholio kvapas, neadekvati elgsena, nerišli kalba, nekoordinuoti judesiai ar kt., pagal Bendros asmens būklės įvertinimo metodiką įvertina bendrą asmens būklę ir pagrįstai įtaręs, kad asmuo neblaivus, pasiūlo pasitikrinti neblaivumą ir žodžiu paaiškina asmeniui atsisakymo tikrintis arba atlikti medicininę apžiūrą teisinius padarinius.

Taip pat prieš tikrindamas paklausia, prieš kiek laiko asmuo vartojo alkoholį. Įvertinęs asmens nurodytą alkoholio vartojimo laiką ir laikydamasis alkoholio kiekio matuoklio gamintojo instrukcijoje nurodytų sąlygų, atlieka tikrinimą.

Kalibruoja kas pusę metų

Pasiteiravus, kaip dažnai pareigūnų naudojami alkotesteriai yra kalibruojami, O. Vaitkevičienė nurodė, kad alkotesterių, dujų chromatografų ir kitų matavimo priemonių alkoholio kiekiui žmogaus organizme ir kraujyje matuoti metrologinės patikros periodiškumas yra 6 mėnesiai.

„Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato Kelių policijos valdybos pareigūnai patruliuodami naudoja, matavimo prietaisus tik galiojančio metrologine patikra“, – pridūrė ji.

Reikalauti kito alkotesterio – neturi teisės

Visgi, anot O. Vaitkevičienės, jeigu asmens neblaivumas buvo atliktas nepažeidžiant alkoholio kiekio naudojimo instrukcijos bei teisės aktų reglamentuojančių neblaivumo nustatymą, asmuo (vairuotojas) neturi teisės prašyti pasitikrinti neblaivumą kitu alkoholio kiekio matuokliu.

Tačiau asmuo turi teisę nesutikdamas su tikrinimo rezultatais ne vėliau kaip per valandą po to, kai jam atliktas tikrinimas, gali pats kreiptis, o jei yra sulaikytas – prašyti būti pristatomas į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, kad būtų atlikta medicininė apžiūra savo lėšomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA