Koronaviruso infekcija Lietuvoje atsirado anksčiau nei manyta | Kas vyksta Kaune

Koronaviruso infekcija Lietuvoje atsirado anksčiau nei manyta

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Aiškėja, kad COVID–19 į Lietuvą atkeliavęs buvo anksčiau, nei skelbta oficialiai. Koronavirusu užsikrėtusių pacientų mūsų šalyje buvo dar sausį, nors apie pirmąjį atvejį pranešta tik vasario pabaigoje.

Nuo praėjusios savaitės pasidaryti serologinį tyrimą, kuris parodo, ar koronavirusu žmogus jau persirgęs, Vilniaus Antakalnio poliklinikoje gali pasidaryti, kas nori. Tyrimas mokamas, kainuoja 15 eurų. Medikai atkreipia dėmesį, kad tyrimas skirtas pamatyti, ar asmuo turi imunitetą.

Vilniaus Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Izabelė Juškienė teigė, kad šis tyrimas nėra skirtas koronaviruso diagnostikai.

„Mes su juo galime sužinoti, ar mes buvome kontakte, ar ne. Ir pagal tai galime orientuotis, ar jau yra imunitetas ir jei reakcija yra labai ūmi ir reikėtų pasidaryti PGR tyrimą“, – LNK žinioms pasakojo šeimos gydytoja.

Vidutiniškai antikūnai organizme laikosi nuo 3 iki 6 mėnesių. Todėl atlikus serogolinius tyrimus paaiškėjo, kad kai kurie išsitirti atėję pacientai koronavirusu užsikrėtė gerokai anksčiau, nei ši infekcija oficialiai buvo atkeliavusi į Lietuvą.

Gyventojai sirgo dar sausį, kai apie pirmąjį atvejį mūsų šalyje buvo pranešta tik vasario mėnesio pabaigoje.

„Kas buvo labai įdomu sužinoti, kad sirgimas buvo dar sausio mėnesį. Vadinasi, pats virusas cirkuliavo šiek tiek anksčiau, nei šalyje buvo pastebėti susirgimai. Tai taip, tokių pacientų turėjome keletą. Panašu, kad šis virusas yra labai greitai mutuojantis, tikėtina, kad mes labai atsparūs sekančiai bangai ir nebūsime“, – sakė ji.

Lietuvoje tokie tyrimai organizuojami 8 gydymo įstaigose, dauguma jų – privačios. Kiek žmonių persirgo koronavirusu, turėtų parodyti ir mėnesį truksiantis populiacinis tyrimas.

Kaip teigė Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) profesorius Mindaugas Stankūnas, masinis koronaviruso tyrimas pradėtas jau pirmadienį, o nuo vakar pradėti tirti dar didesni žmonių srautai.

Tyrimai atliekami Vilniaus, Kauno, Klaipėdos miestų bei Ukmergės, Tauragės ir Zarasų rajonų gyventojams. Iš viso kvietimai išsiųsti 13 tūkst. žmonių, o ištirti planuojama perpus mažiau – apie 6,5 tūkst. asmenų.

Siekiant išsiaiškinti, kokia visuomenė dalis persirgo koronavirusu, pakviestiems savanoriams atliekami serologiniai COVID-19 testai. Jie rodo organizme susidariusius antikūnus. Šių tyrimų metu analizuojamas žmogaus kraujas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA