Įspėjimas iš ministerijos – puošnias kaukes dėvintiems gyventojams gresia stambios baudos | Kas vyksta Kaune

Įspėjimas iš ministerijos – puošnias kaukes dėvintiems gyventojams gresia stambios baudos

delfi.lt 2020/08/13 20:36
DELFI nuotr.

„Facebook“ plintant skelbimams apie parduodamas skylėtas kaukes iš tinklelių ar kitų medžiagų Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) įspėja, kad dėvintiems tokias kaukes gresia bauda nuo 500 iki 1500 eurų – laikoma, kad žmogus kaukės nedėvi išvis.

Portalui lrt.lt ministerija nurodė, kad tokia kaukė „negali būti laikoma dengiančia burną ir nosį, todėl laikoma, kad žmogus be kaukės“.

„Būtų traktuojamas ir netaisyklingas kaukės dėvėjimas, kai kaukė nedengia nosies ar burnos, ar abiejų, toks žmogus gali būti baudžiamas pinigine bauda“, – SAM cituoja lrt.lt.

Taip ministerija reaguoja į „Facebook“ plintančią naują madą, kai pardavinėjamos skylėtos kaukės iš tinklelių ar kitų medžiagų. Jomis prekiaujantys asmenys aiškina, kad kaukės apsaugo tik nuo baudų, o ne nuo viruso.

„Kadangi kaukė apsaugo tik nuo baudos, reikalavimuose nurodoma, kad ji turi dengti nosį ir burną, tačiau medžiagos tankis nenurodomas – štai prašau Jums mano kaukių linija. Nišinei auditorijai, koronafobams – netinka“, – taip „Facebook“ skelbia moteris, kuri pardavinėja kaukes iš medžiagos, primenančios nėrinius. Moters įrašu jau spėjo pasidalinti 360 lietuvių. O įrašo komentatoriai tai giria, tai peikia moterį.

Ši moteris ne vienintelė nusprendė pardavinėti tokias kaukes. Štai dar viena „Facebook“ vartotoja pardavinėja kaukes iš tinklelio ir skelbia, kad šios netrukdo kvėpuoti.

Teiginys, kad kaukė apsaugo tik nuo baudos yra melagingas ir ne kartą paneigtas mokslinių faktų. Tačiau kaukės, kurias parduoda šios moterys tikrai viruso plitimo nesustabdys.

Ne kartą įrodyta, kad chirurginės ar net namų gamybos trisluoksnės medvilninės kaukės, kai yra tinkamai naudojamos, gali apsaugoti nuo viruso plitimo.

Savo poziciją dėl kaukių pakeitė ir Pasaulio sveikatos organizacija. Iki tol teigusi, kad žmonėms nereikia dėvėti kaukių, birželio mėnesį PSO išplatino pranešimą, kuriame žmonės raginami padėti suvaldyti infekciją – rekomenduojama dėvėti kaukes perpildytose viešose erdvėse.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA