Po atskleistos „Grill London“ šešėlinės veiklos darbuotojų algos šoko aukštyn | Kas vyksta Kaune

Po atskleistos „Grill London“ šešėlinės veiklos darbuotojų algos šoko aukštyn

delfi.lt / Edgaras Savickas 2020/08/13 17:10
Kas vyksta Kaune nuotr.

Restoranų tinklą „Grill London“ valdančiose įmonėse darbo užmokesčio vidurkis birželį buvo 51 proc. didesnis nei gegužę ir 27 proc. didesnis nei prieš metus. Liepos pradžioje teisėsauga paskelbė apie restoranuose vykdytas kratas ir suimtą vadovą Andrių Lavrinavičių. Jis ir automobilių sporto klubo „ESmotorsport“ vadovas Ernestas Staponkus įtariami šešėline veikla, siekiant nuslėpti mokesčius.

„Grill London“ tinklapyje nurodoma, kad tinklas turi 15 restoranų Kaune, Vilniuje, Šiauliuose, Klaipėdoje ir Panevėžyje. Jie valdomi ne vienos įmonės. Juridinių asmenų registre tokios įmonės kaip „Grill London“ net nėra.

Į „Delfi“ pasiteiravimą atsiliepęs „Grill London“ atstovas Andrius Bakanas pateikė tokį restoranus valdančių įmonių sąrašą: „Big Doner“, „Alėjos projektas“, „SP Kaunas“, „Urmo projektas“, „Kauno grilis“, „Gedimino projektas“, „Ozo restoranas“, „Panoramos projektas“, „Tauro projektas“, „Restorano projektas“, „Vilniaus režisierius“, „Šiaulių restoranas“, „Klaipėdos grilis“, „Klaipėdos restoranas“ ir „Panevėžio restoranas“.

Jų akcininkai yra Edvinas Juškauskas, A. Lavrinavičius, Marijus Mazuch ir Eimantas Navikauskas. Vienintelės išimtys – „Restorano projekto“ ir „Šiaulių restorano“ įmonės, tarp kurių akcininkų E. Juškausko nėra.

Restoranas „Grill London“ / Bendrovės nuotr.

Viename išaugo 105 proc.

„Delfi“ pateikia lentelę su „Grill London“ restoranų adresais, juos valdančiomis įmonėmis, „Sodros“ skelbiamais atlyginimų „popieriuje“ vidurkiais už 2020 metų gegužę, birželį ir 2019 metų liepą. Taip pat vidurkių dydžiai tarpusavyje yra palyginti.

Birželį lyginant su geguže, atlyginimai labiausiai padidėjo įmonėje „Tauro projektas“ – 105,27 proc., iki 1053,68 euro „popieriuje“ (apie 701 euras „į rankas“).

Lyginant birželį su praėjusių metų liepa, didžiausias šuolis matomas įmonėje „Vilniaus režisierius“ – 79,14 proc., iki 1147,92 euro „popieriuje“ (apie 754 eurai „į rankas“).

Tačiau atlyginimai augo visose įmonėse. Pokyčiai svyruoja nuo 30,34 proc. iki 105,27 proc. birželį lyginant su geguže, ir nuo 11,2 proc. iki 79,14 proc. birželį lyginat su 2019 metų liepa.

Visų „Grill London“ įmonių mokamų atlyginimų vidurkis birželį siekė 830,87 euro „popieriuje“ (apie 574 eurus „į rankas“) ir buvo 50,98 proc. didesnis nei gegužę ir 26,67 proc. didesnis nei 2019 metų liepą.

Kas lėmė šį padidėjimą? „Grill London“ atstovas A. Bakanas sakė, kad atlyginimų pokyčius lėmė keletas sutapusių aplinkybių.

„Dėl pandemijos ir jos suvaldymui paskelbto karantino, viso sektoriaus apyvartos ženkliai susitraukė, dėl sumažėjusio darbo krūvio didelė dalis darbuotojų buvo prastovose, darbuotojai iš kitų šalių išvyko namo.

Atlaisvinus karantino reikalavimus ir atnaujinus veiklą tiek mūsų restoranų, leidus kavinėms ir restoranams vykdyti veiklą ir įrengti papildomas terasas, tiek kitų sektoriaus įmonių lankytojų skaičius išaugo daugiau nei buvo galima tikėtis, ženkliai išaugo ir darbuotojų poreikis bei konkurencija dėl jų tiek didžiuosiuose miestuose, tiek kurortuose.

Esant tokiam lankytojų skaičiui ir su tuo susijusiems darbo krūviams, negalint atvykti darbuotojams iš užsienio, planuojame, kad atlyginimų augimo tendencijas matysime ir kitais šiltojo sezono mėnesiais“, – raštu pateiktame komentare sakė jis.

„Dėl padidėjusio darbo krūvio ir darbuotojų stygiaus buvo išmokėti papildomi priedai prie atlyginimo“, – dar pridūrė A. Bakanas.

Ernestas Staponkus / A. Lauciaus nuotr.

Vykdo tyrimą

Liepos 1 dieną Kauno apylinkės teismas leido suimti A. Lavrinovičių ir E. Staponkų. Įtariamieji savo kaltės nepripažįsta.

Naujienų agentūra BNS skelbė, kad E. Staponkus įtariamas nuo 2019 metų gegužės 6 iki 15 dienos vykdęs apgaulingą įmonės buhalterinę apskaitą ir gegužės 6 – lapkričio 27 dienomis užsienio bendrovei, esančiai Jungtinėse Amerikos Valstijose, Floridoje, pervedęs daugiau nei 200 tūkst. eurų už su įmonės veikla nesusijusias paslaugas. Taip, pasak teisėsaugos, nepagrįstai padidintos įmonės išlaidos, siekiant išvengti beveik 35 tūkst. eurų mokesčių.

E. Staponkus taip pat įtariamas tuo, kad 11 įmonių faktiniam vadovui A. Lavrinavičiui padėjo organizuoti neteisingų duomenų įrašymą į deklaracijas ir jų pateikimą valstybės įgaliotai institucijai, kai bendrais veiksmais sugrąžino E. Staponkaus automobilių sporto klubui nuo 2017 metų sausio 10 dienos pervestas pinigines lėšas už tariamai suteiktą iš A. Lavrinavičiaus vadovaujamų įmonių gautą paramą.

A. Lavrinavičius įtariamas tuo, kad jis, siekdamas išvengti mokesčių, būdamas 11 įmonių faktiniu vadovu, bendrininkaudamas su kitu įtariamuoju susigrąžino automobilių sporto klubui nuo 2017 metų sausio 1 dienos pervestas lėšas už tariamai suteiktą paramą – viso už daugiau kaip 418 tūkst. eurų.

Tokiais veiksmais, pasak teisėsaugos, buvo siekiama išvengti mokesčių, kurių suma ne mažiau kaip 125 tūkst. eurų ir dėl to Valstybinei mokesčių inspekcijai buvo pateikti žinomai neteisingi duomenys.

Restoranas „Grill London“ / Bendrovės nuotr.

Liepos 9 dieną „Delfi“ skelbė, kad ikiteisminis tyrimas į priekį pasistūmėjo teisėsaugai suradus prie kompiuterių tinklo jungiamus kietųjų diskų masyvus. Šiuos įrenginius įtariamieji buvo nuskandinę į Kauno marias įtekančiame Krunos upelyje. Jiems ištraukti pasitelkti ugniagesiai gelbėtojai.

„Galvojame, kad surastoje kompiuterinėje technikoje bus rasta tyrimui reikšmingų duomenų“, – sakė ikiteisminiam tyrimui vadovaujantis Kauno apygardos prokuratūros prokuroras Laimonas Petreikis.

Jis patikslino, kad kratų metu taip pat rasta bei paimta ir daugiau įvairios kompiuterinės technikos bei laikmenų. Tiesa, prokuroras nerimavo, kad duomenys kompiuterinėje technikoje gali būti užšifruoti.

„Delfi“ rašė, kad duomenų atšifravimui naudojamos įvairios metodikos, pasitelkiami itin našūs kompiuteriai, slaptažodžius atrenkančios sistemos. Neatmetama, kad kratų metu rastose ir paimtose kitose kompiuterinėse laikmenose ar įtariamųjų užrašuose gali būti aptiktas ir šifro raktas.

Liepos 10 dieną Kauno apygardos teismas A. Lavrinavičiui nusprendė skirti švelnesnes kardomąsias priemones – 30 tūkst. eurų užstatą bei intensyvią priežiūrą pusei metų, dėvint elektroninį stebėjimo prietaisą, dokumentų paėmimą ir rašytinį pasižadėjimą neišvykti.

Tuo metu E. Staponkaus skundas dėl jo suėmimo buvo atmestas.

Jau skelbta, kad atliekant ikiteisminį tyrimą vykdyta didelė teisėsaugos operacija, joje dalyvavo daugiau kaip 130 pareigūnų penkiose apskrityse, Kriminalinės policijos biuras, Valstybinė mokesčių inspekcija, atlikta per 40 kratų, apklausta šimtas liudytojų.

Pas vieną iš verslininkų per kratą grynaisiais rasta 800 tūkst. eurų. Kratų metu taip pat rasta ir paimta daugiau nei 41 tūkst. JAV dolerių (36,3 tūkst. eurų), paimti įvairūs dokumentai, užrašai, telefonai, kompiuteriai, laikmenos, 350 šovinių, prabangūs laikrodžiai ir kiti juvelyriniai dirbiniai.

Edvinas Juškauskas / DELFI nuotr.

Algos augo ir kituose restoranuose

Birželį atlyginimų padidėjimas užfiksuotas ir kituose su „Grill London“ akcininkais susijusiuose restoranuose.

Restoraną „Paslėpti receptai“ valdančioje „Ogmios restoranas“ birželį atlyginimų „popieriuje“ vidurkis pasiekė 853,8 euro (apie 587 eurai „į rankas“). Šią įmonę valdo A. Bakanas, E. Juškauskas, A. Lavrinovičius ir M. Mazuch.

Lyginant su gegužę, atlyginimai „Ogmios restorane“ padidėjo 99,7 proc., o su 2019 metų liepa – 43,67 proc.

Restorane „Režisierius“ atlyginimai didėjo atitinkamai 36,36 proc. bei 41,12 proc., iki 622,88 euro.

„Uncle Sam’s American Pub“ valdančioje „Dėdė Semas“ – padidėjo 14,05 proc., o lyginant su 2019 metų liepa, sumažėjo 0,38 proc., iki 608,36 euro. „Režisierių“ ir „Dėdę Semą“ valdo E. Juškauskas, A. Lavrinavičius, M. Mazuch ir E. Navikauskas.

Įmonės „Pub projektai“ bare „Republic“ birželį darbo užmokesčių vidurkis pasiekė 825,72 euro „popieriuje“ (apie 571 euro „į rankas“) ir buvo 37,35 proc. didesnis nei gegužę, 33,97 proc. didesnis nei 2019 metų liepą.

Lietuvoje darbuotojas nuo atlyginimo moka 20 proc. gyventojų pajamų mokestį, 6,98 proc. privalomojo sveikatos draudimo ir 12,52 proc. „Sodros“ įmokas. Dalyvaujant pensijų kaupime „Sodros“ įmoka gali padidėti 3 proc. punktais.

Lietuvoje taip pat taikomas neapmokestinamas pajamų dydis, dėl kurio mažiau uždirbantys gyventojai GPM sumoka mažiau.

Tuo metu darbdavys nuo darbuotojui mokamo atlygimo turi sumokėti 1,45 proc. „Sodros” įmoką, 0,16 proc. įmoką į Garantinį fondą ir 0,16 proc. dydžio įmoką į Ilgalaikio darbo išmokų fondą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA