Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga įvestų sankcijas Baltarusijai (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga įvestų sankcijas Baltarusijai (papildyta)

BNS 2020/08/12 12:45
Asociatyvi / Skaitytojų nuotr.

Lietuva sieks, kad Europos Sąjunga (ES) įvestų sankcijas Baltarusijos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą ir smurtą prieš protestuotojus, sako užsienio reikalų ministras Linas Linkevičius. Tuo tarpu į Lietuvą atvykusi Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja jaučiasi gerai ir netrukus žada pati pakomentuoti susiklosčiusią situaciją.

Ministras pranešė, kad šis klausimas bus keliamas penktadienį šaukiamame neeiliniame ES Užsienio reikalų tarybos posėdyje.

„Pirmiausia siekiame suformuoti bendrą europinę poziciją, apie tai kalbamės su kolegomis. Neseniai pavyko įtikinti vieniems kitus ir ES užsienio politikos vadovybę, jau patvirtinta, kad penktadienį video būdu vyks neeilinis Užsienio reikalų tarybos posėdis, kuriame vienas iš klusimų bus Baltarusija“, – trečiadienį žurnalistams Seime sakė L. Linkevičius.

„Mes paprastai labai kūrybingi pasmerkti, ypatingai pasmerkti ir taip toliau, bet tai darosi nebelabai įtikinama ir turėtų būti kažkokių pasekmių, tuo labiau, kad visi sutinka, kad reiktų peržiūrėti santykius su Baltarusija ir turi būti tam tikrų svertų, atsakomybių suformuluota“, – teigė L. Linkevičius.

Anot jo, sankcijos galėtų būti taikomos pareigūnams, atsakingiems už rinkimų klastojimą bei smurtą prieš protestuotojus.

„Jei kalbame apie segmentus, asmenis, kurie atsakingi už įvykius, išskirčiau dvi sritis: viena yra suklastoti rinkimai, kita yra jėgos naudojimas prieš civilius, kuris niekaip nesibaigia, nenutrūksta, jei jūs sekat įvykius, matot, kad tai vyksta beatodairiškai, be priežasties, todėl, mano įsitikinimu, tai ir turėtų būti mūsų dėmesio centre“, – kalbėjo L. Linkevičius.

Anot ministro, tuo atveju, jei nepavyktų sutarti dėl bendrų Europos Sąjungos sankcijų, Lietuva inicijuos nacionalines.

„Jei nepavyks, mes inicijuosim nacionalines“, – pažymėjo L. Linkevičius, – „Bet nuoseklumas yra siekti europinio sprendimo, keik tai įmanoma, o kas neįmanoma, kaip paprastai darome, imamės kažkokių nacionalinių priemonių“.

Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto (NSGK) pirmininkas Dainius Gaižauskas trečiadienį sakė, kad Lietuva svarsto Baltarusijai įvesti individualias nacionalines sankcijas.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas Aliaksandras Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Baltarusijoje netrukus kilo protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Opozicijos kandidatė rinkimuose S. Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

S. Cichanouskaja nusiteikusi gerai

L. Linkevičius sako, kad į Lietuvą atvykusi Baltarusijos opozicijos kandidatė prezidento rinkimuose S. Cichanouskaja jaučiasi gerai ir netrukus pati pakomentuos situaciją.

Ministras su ja trečiadienį kalbėjosi telefonu. „Kalbėjausi su S. Cichanouskaja. Ji gerai nusiteikusi. Ji pasisakys artimoje ateityje“, – „Twitter“ parašė ministras.

Vėliau žurnalistams Seime L. Linkevičius sakė, kad S. Cichanouskaja atsigauna ir artimiausiu metu gali pabendrauti su žiniasklaida.

„Ji jaučiasi normaliau, yra atsigavusios būsenos, ir aš tikiuosi, kad ji pati daugiau galės papasakoti, kai galės ir kai norės“, – teigė L. Linkevičius.

Lietuvos diplomatijos vadovas teigė su Baltarusijos opozicijos kandidate nekalbėjęs apie jos ateities planus.

„Mes taip detaliai nekalbėjom, tiesiog tikrai pabrėžtinai nenorim nieko forsuoti ir skubint, tegu pati pasakys, kai norės, ką ir kaip planuoja daryti“, – sakė L. Linkevičius.

Anot užsienio reikalų ministro, kol kas „tikslas yra pasiektas ją atitolinti nuo grėsmės tiesioginės, kad ji susijungtų su vaikais, būtų saugi ir atsigautų nuo streso, kurį patyrė“.

Papildyta 13.24 val.

Premjeras S. Skvernelis: turime būti pasirengę visiems scenarijams

Šiandien Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis, susitikęs su krašto apsaugos bei vidaus reikalų ministrais, taip pat šalies saugumą užtikrinančių tarnybų vadovais, aptarė situaciją Baltarusijoje ir mūsų šalies tarnybų pasirengimą.

Premjeras pranešime žiniasklaidai pabrėžė, jog institucijų ir tarnybų pareiga – būti pasirengus bet kokiems scenarijams, užkirsti kelią galimoms provokacijoms pasienyje. Jei jos visgi įvyktų, privalu nedelsiant ryžtingai reaguoti. Vyriausybės vadovas akcentavo, jog ypatingas dėmesys turi būti skiriamas Lietuvos ir Baltarusijos sienos apsaugai, per ją vykstančių asmenų kontrolei.

Susitikimo metu taip pat aptarti į Lietuvą atvykusios Baltarusijos opozicijos kandidatės į prezidentus Sviatlanos Cichanouskajos, jos šeimos ir aplinkos asmeninio saugumo klausimai. Institucijos įpareigotos suteikti visą reikalingą pagalbą bei apsaugą, atsižvelgiant į kandidatės ir jos šeimos poreikius.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA