Griežtas žingsnis: Lietuva nepripažįsta A. Lukašenkos Baltarusijos vadovu | Kas vyksta Kaune

Griežtas žingsnis: Lietuva nepripažįsta A. Lukašenkos Baltarusijos vadovu

BNS 2020/08/12 14:32
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK) trečiadienį priėmė pareiškimą, kuriuo rinkimus Baltarusijoje vadina suklastotais, siūlo nepripažinti Aliaksandro Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu.

„Seimo Užsienio reikalų komitetas, pabrėždamas, kad 2020 metų rugpjūčio 9 dieną Baltarusijoje vykę prezidento rinkimai buvo suklastoti, (…) kreipiasi į Seimą bei kitas atsakingas Lietuvos institucijas nepripažinti Baltarusijoje vykusių rinkimų rezultatų bei prezidento A. Lukašenkos – legitimiu Baltarusijos vadovu“, – sakoma dokumente.

Komiteto narys konservatorius Žygimantas Pavilionis po uždaro posėdžio pabrėžė, kad pareiškimas dėl Baltarusijos buvo priimtas bendru sutarimu.

„URK patvirtino, kad mes nepripažįstame tų rinkimų kaip oficialių ir pirmą kartą Lietuvos istorijoje mes pasakome, kad mes nelaikome A. Lukašenkos legitimiu Baltarusijos vadovu. Tai padaryta visų partijų pritarimu“, – žurnalistams sakė Ž. Pavilionis.

„Atitinkamai kreipsimės į visų kitų demokratinių šalių parlamentus siekdami, kad ir jie priimtų panašią poziciją ir kartu su ES reikalautų naujų rinkimų“, – pažymėjo parlamentaras.

Pareiškimu siūloma kartu su Europos Sąjunga reikalauti „naujų, skaidrių ir visas demokratines procedūras atitinkančių Baltarusijos prezidento rinkimų“.

Taip pat – neatidėliotino visų kalinamų opozicijos bei pilietinės visuomenės atstovų paleidimo, nutraukti prievartos naudojimą prieš taikius demonstrantus, užtikrinti spaudos, susirinkimų ir kitas politines bei pilietines teises Baltarusijoje.

Pareiškimu siūloma Vyriausybei svarstyti įvesti už suklastotus rinkimus ir smurtą atsakingiems pareigūnams įvesti nacionalines sankcijas, siekti bendrų Europos Sąjungos sankcijų.

Baltarusijos opozicinio pilietinio sambūrio „Mūsų namai“ vadovė Olga Karač žurnalistams Seime sakė, kad A. Lukašenka „pradėjo tikrą karą prieš taikius žmones“, tačiau baltarusiai nepasiduoda – toliau rengiamos protesto akcijos, prasidėjo streikai kalėjimuose, gamyklose.

„Mes dabar turime statistiką apie 10 tūkst žmonių, kurie buvo sunkiai sumušti, kankinti, yra keli šimtai žmonių, kurie patyrė labai rimtus sužalojimus, neteko pirštų, kojų, mes absoliučiai tikri, kad aukų yra daugiau, ne tik viena“, – kalbėjo O. Karač.

Baltarusijos valdžia pirmadienį paskelbė, kad prezidentas A. Lukašenka rinkimuose surinko 80 proc. balsų ir buvo perrinktas dar vienai kadencijai.

Baltarusijoje netrukus kilo protesto akcijos prieš rinkimų rezultatų klastojimą. Opozicijos kandidatė rinkimuose Sviatlana Cichanouskaja antradienį iš Baltarusijos atvyko į Lietuvą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA