Su koronaviruso protrūkiu Kauno ir Vilniaus kultūros įstaigose siejami dar du susirgimai | Kas vyksta Kaune

Su koronaviruso protrūkiu Kauno ir Vilniaus kultūros įstaigose siejami dar du susirgimai

delfi.lt / Vilma Danauskienė 2020/08/11 08:16
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šaltiniai Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre (NVSC) Delfi patvirtino, kad su koronaviruso protrūkiu Lietuvos operos ir baleto teatre (LOBT) bei Kauno filharmonijoje siejami dar du susirgimai.

NVSC atstovė Ginrita Megelinskienė sako, kad dėl asmens duomenų apsaugos negalinti atskleisti susirgusiųjų pavardžių, tačiau patvirtina, kad „COVID – 19 diagnozuotas dviem – Italijos ir Lietuvos piliečiams, sietiniems su protrūkiu Kaune ir Vilniuje, kultūros įstaigose“.

Delfi šaltinių teigimu, teigiamas koronaviruso tyrimas patvirtintas žymiam operos solistui ir iš Italijos į Lietuvą neseniai atvykusiam garsiam dirigentui ir muzikos pedagogui. Pastarasis šiuo metu dėl sveikatos būklės gydomas Santariškių klinikų Infekcinėje ligoninėje.

Tai, kad vienas iš susirgusiųjų, Italijos pilietis, gydomas ligoninėje, patvirtino ir NVSC atstovė. Lietuvio tenoro būklė geresnė, jis gydosi namuose. Dėl pastarojo ligos atšaukiami suplanuoti pasirodymai Tauragės muzikos festivalyje ir kituose renginiuose. Apie tai savo „Facebook“ paskyroje skelbė žinomas operos dainininkas Liudas Mikalauskas.

Iš viešos informacijos matyti, kad tenoras su kitais žinomais Lietuvos atlikėjais galimai jau ligos inkubacinio periodo metu koncertavo Nidos bažnyčioje, Palangos Kurhauze.

NVSC specialistų surinkta epidemiologinė epikrizė leidžia įtarti, kad pirminis užkrato šaltinis, dėl kurio šiuo metu tiriami per šimtas asmenų LOBT ir Kauno filharmonijoje, galėjo būti būtent svečias iš koronaviruso paveiktos Italijos. Esą atvykėlis Lietuvoje daugiau nei savaitę jautėsi prastai ir turėjo koronavirusui būdingų susirgimo požymių.

Į Lietuvą jis, pagal galiojančią tvarką, turėjo atvykti kultūros ministro Mindaugo Kvietkausko įsakymu, išimties tvarka.

Nuo vasario 26-osios, ekstremalios padėties Lietuvoje paskelbimo, užsieniečiai į Lietuvą neįleidžiami, išskyrus numatytas išimtis. Viena iš tokių išimčių – aukšto meistriškumo kultūros, meno, sporto atstovų atvykimas koncertų, varžybų ar pedagoginiais tikslais.

Kultūros ministerijos atstovė Jana Mikulevič informavo, kol kas negalinti patikslinti, kada ir kieno kvietimu svečias iš Italijos atvyko į Lietuvą.

„Vyriausybės nutarimuose tokio asmens pavardės nerandu, tiesiog ieškome dabar ministerijos vidiniuose dokumentuose“, – sakė Kultūros ministerijos Ryšių su visuomene ir strateginės komunikacijos skyriaus vedėja J. Mikulevič. Ji pažadėjo informuoti iš karto, kai tik tokia informacija bus surasta. Gavę atsakymą, tekstą papildysime.

Pagal galiojančias Vyriausybės nutarimo išimtis, atskiros srities ministro teikimu gali būti leista atvykti užsienio valstybės piliečiui į Lietuvą, jei tam yra nurodomos rimtos priežastys. Tačiau bet kokiu atveju, sprendimą dėl to priima tik Vyriausybė savo posėdyje oficialiu nutarimu.

Turimais duomenimis, italas rengė aukšto meistriškumo kvalifikacijos mokymus žinomiems šalies atlikėjams, tarp jų – taip pat LOBT ir Kauno filharmonijos darbuotojams.

Koronavirusu užsikrėtęs pats LOBT direktorius Jonas Sakalauskas pirmadienį viešai išplatino laišką, prašydamas neskleisti gandų apie esą koronavirusu susirgusį teatro meno vadovą, Sesto Quatrini.

„Iš Italijos atvykęs LNOBT Operos meno vadovas Sesto Quatrini, dalyvaujantis „Anos Bolenos“ repeticijose, taip pat pristatė liepos 29 d. išduotą pažymą, kad nėra užsikrėtęs COVID-19 infekcija. Jokiais sveikatos sutrikimais, priešingai nei viešai teigia nenorintys savo vardo viešinti teatro darbuotojai, šis dirigentas nesiskundė. Tad raginčiau teatro bendruomenę ateityje susilaikyti nuo sąmoningai klaidinančios ar nepatikrintos informacijos skleidimo“, – išplatintame kreipimesi teigia LOBT direktorius J. Sakalauskas.

Tai, kad LOBT meno vadovas S. Quatrini nėra sietinas su susirgusiu ir šiuo metu ligoninėje gydomu Italijos piliečiu, patvirtino ir NVSC atstovė G. Megelinskienė.

Ji sakė, kad „tai du skirtingi asmenys, ir mes šiuo metu neturime duomenų, kad jie galėjo kontaktuoti tarpusavyje“.

Epidemiologė patvirtino, kad teigiamas testas gautas „ne LOBT meno vadovo koronaviruso tyrimui, bet kito asmens, Italijos piliečio, kuris gydomas ligoninėje atžvilgiu“.

Primename, kad pagal dabar galiojančias NVSC rekomendacijas, visi asmenys, kurie įtariami turėję sąlytį su užsikrėtusiais ar susirgusiais asmenimis, prašomi kreiptis dėl koronaviruso testo atlikimo, taip pat privalo apie tokius buvusius kontaktus pranešti tel. Nr. +370 5 264 9676, +370 618 79984, +370 5 212 4098 (I–IV 8:00–17:00, V 8:00–15:45). Už vengimą suteikti tokią informaciją yra numatyta baudžiamoji atsakomybė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA