Neabejingi kauniečiai išreiškė palaikymą protestuotojams Baltarusijoje | Kas vyksta Kaune

Neabejingi kauniečiai išreiškė palaikymą protestuotojams Baltarusijoje

BNS, DELFI, „Kas vyksta Kaune“ inf. 2020/08/11 21:51
Skaitytojų nuotr.

Po sekmadienį Baltarusijoje vykusių prezidento rinkimų, šalis išgyvena krizę. Šiomis dienomis į gatves plūsta protestuotojai, įniršę dėl, jų įsitikinimu, suklastotų rinkimų rezultatų. Antradienio vakarą Vienybės aikštėje susibūrę kauniečiai taip pat išreiškė palaikymą protestuotojams.

„Pasaulio diplomatai aiškiai mato situaciją, tačiau negali Tichanovskajos (Cichanouskaja) pripažinti prezidente, kol mes, visa mūsų tauta, neišreikšime stiprios nuomonės. Parodykime pasauliui, kad esame stiprūs ir vieningi.

Turėdami kritinę masę su aiškia nuomone net prieš Rusiją pastovėti galime. Solidarizuodamiesi ir pasekdami akcijos Vilniuje pavyzdžiu, išeikime į gatves Kaune. Žinau, kad nesmagu ir drovu, gal net baisu“, – buvo rašoma „Facebook“ kvietime į susibūrimą.

Nors palaikymo susitikimas buvo pradėtas organizuoti vos prieš kelias valandas, tačiau į Vienybės aikštę susirinko net apie 50 gyventojų. Tarp susirinkusių – tiek jauni, tiek vyresni kauniečiai, kurie palaiko baltarusių kovą prieš režimą.

Mitinge buvusi portalo žurnalistė pastebėjo, jog palaikymą išreiškė ir kelių politinių partijų atstovai, tarp jų buvo Laisvės partijos lyderė Aušrinė Armonaitė su komanda, taip pat Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Kauno sueigos atstovai.

Pagrindinis susibūrimo tikslas buvo dalintis palaikymo žinia už demokratijos vertybes kovojantiems Baltarusijos piliečiams. Kadangi, kaip buvo skelbiama anksčiau, Baltarusijoje yra blokuojamas interneto ryšys, tikros naujienos apie situaciją gniaužiamos, varžomos žurnalistų teisės, jie patiria režimo represijas, susirinkusieji prašė visų dalintis ir skleisti palaikymo žinią tragiškus įvykius išgyvenančiai Baltarusijai.

Palaikymo akcijoje Kaune dalyvavę mūsų mieste gyvenantys, dirbantys, besimokantys baltarusiai dėkojo už palaikymą ir sakė, kad jiems labai svarbus kiekvienas ženklas, jog jų kova svarbi Lietuvos žmonėms.

Kaip anksčiau pranešė vidaus reikalų ministrė Rita Tamašunienė, Lietuvą yra pasirengusi suteikti prieglobstį Baltarusijos piliečiams.

„Atidžiai stebime situaciją Baltarusijoje ir esame paruošę priemonių planą, jeigu padaugėtų Baltarusijos piliečių prašančių prieglobsčio Lietuvoje. Asmenys, kurie prašys prieglobsčio ir atitiks pabėgėlio statusą, jiems toks prieglobstis mūsų šalyje bus suteiktas“, – pranešime cituota ministrė.

Minsko valdžia antradienio vakarą ruošiasi dar vienai protestų nakčiai, o liudininkai praneša apie specialiąją techniką gatvėse. Tuo metu sostinės metropoliteno spaudos tarnyba pranešė, kad, siekiant užtikrinti keleivių saugumą, nuo 18.15 val. uždarytos šešios stotys, jose nestos traukiniai.

Socialiniuose tinkluose pasirodė informacijos, kad kai kurie Minsko restoranai ir parduotuvės 18 val. užsidarė. Kaip pranešė naujienų portalas tut.by, prie metropoliteno stoties „Puškinskaja“ laukia specialiųjų pajėgų pareigūnai, netoliese stovi karių pilni automobiliai. Tiesa, žmonių ir transporto judėjimui netrukdoma.

Rugpjūčio 9 ir 10 dienomis protestai vyko Minske ir daugelyje kitų šalies miestų. Saugumo pajėgos naudojo specialias priemones, pavyzdžiui, kurtinamąsias granatas, kad išvaikytų susirinkusiuosius. Buvo sulaikyta daugiau nei 5 tūkst. žmonių.

G. Nausėda: ES svarsto galimybes derėtis su Baltarusijos valdžia

Gitanas Nausėda teigia tokią idėją aptaręs su Europos Vadovų Tarybos pirmininku Charlesu Micheliu (Šarliu Mišeliu) per pokalbį telefonu. Pasak G. Nausėdos, pokalbio metu taip pat aptartos galimybės surengti ES susitikimą vadovų arba ministrų lygiu dėl situacijos Baltarusijoje.

„Ch. Michelis pažadėjo grįžti su pasiūlymais, tai yra dėl galimybės pasiųsti ES atstovą tiesiogiai derėtis su Baltarusijos valdžia, organizuoti aukšto lygio ministrų konferenciją, ir taip pat Europos Vadovų Tarybos neeilinis posėdis taip pat yra galima alternatyva“, – žiniasklaidai išplatintame komentare sakė prezidentas.

G.Nausėdos teigimu, Lietuva taip pat yra pasirengusi imtis tarpininko vaidmens sprendžiant krizę Baltarusijoje. „Laiko neturime daug ir būtina imtis kiek galima greitesnių priemonių tam, kad procesas būtų suvaldytas ir grąžintas į civilizuotus rėmus“, – kalbėjo prezidentas.

„Lietuva yra pasirengusi tarpininkauti šitam procesui – tai mus įpareigoja ir mūsų istorinis artumas, ir kaimynystė, ir faktas, kad iš tikrųjų esame suteikę prieglobstį opozicijos lyderiams.

Todėl tikrai nepaliksime abejingi, tikrai imsimės visų įmanomų priemonių diplomatiniu lygiu užmegzti kontaktą su visomis pusėmis, kad tas tarpininkavimo procesas būtų efektyvus, nes jam reikia kelių dedamųjų: pirmiausia, pačios Baltarusijos valdžios pasirengimo kalbėtis, opozicijos atstovavimo ir, žinoma, aktyvaus tarpininkų vaidmens“, – teigė jis.

Pastarosiomis dienomis Lietuva ir Lenkija paragino surengti neeilinį ES viršūnių susitikimą dėl situacijos Baltarusijoje.

G. Nausėdos ir Ch. Michelio pokalbis įvyko po Baltarusiją antrą naktį iš eilės krėtusių milicijos ir protestuotojų susirėmimų, išprovokuotų savaitgalį įvykusių prezidento rinkimų, po kurių buvo paskelbta, jog autoritarinis lyderis A. Lukašenka buvo triuškinama balsų dauguma perrinktas jau šeštai kadencijai. Opozicija teigia, kad rezultatai buvo suklastoti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA