Per savaitgalį Kaune – rekordinis koronaviruso atvejų skaičius, V. Matijošaičio prašymai nepadeda | Kas vyksta Kaune

Per savaitgalį Kaune – rekordinis koronaviruso atvejų skaičius, V. Matijošaičio prašymai nepadeda

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Per savaitgalį Kauno apskrityje nustačius 52 koronaviruso atvejus, epidemiologinė situacija vis labiau tampa kritiška, o dalies susirgimų aplinkybių specialistams nepavyksta išsiaiškinti. Miesto meras praėjusią savaitę kreipėsi į gyventojus su prašymu elgtis atsakingai, tačiau panašu, kad situacija tampa nekontroliuojama, mat identifikuotuose židiniuose susirgimų tik daugėja.

Kaip jau skelbta, šeštadienį Kauno apskrityje nustatyti dvidešimt devyni koronaviruso atvejai. COVID-19 liga buvo patvirtina septyniolikai užsieniečių, kurie nuo liepos 27 d. buvo apgyvendinti UAB „Hegelmann transporte“ patalpose, esančiose Pramonės prospekte. Asmenys, kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, atvykę izoliavosi. Visi jie nurodė neturintys infekcijai būdingų simptomų.

Dar 9 koronaviruso infekcija Kauno apskrityje užsikrėtė po kontakto su sergančiaisiais, taip pat nustatytas ir vienas įvežtinis atvejis – į Lietuvą parvykusiam iš Maltos. Asmuo koronavirusui būdingų simptomų nejaučia, tirtas profilaktiškai. Tuo tarpu dar du infekcijos atvejai siejami su neaiškiomis užsikrėtimo aplinkybėmis.

Sekmadienį pranešta apie dar 14 koronaviruso atvejų Kauno apskrityje. Du iš Kaune patvirtintų atvejų yra susiję su ekskursija „Išlaužas Tauragė“, su kuria iš viso jau siejama 13 atvejų. Vienas asmuo yra įmonės „Kauno autobusai“ susirgusio darbuotojo šeimos narys, dar vienas atvejis, registruotas Kaune, susijęs su stalo teniso turnyru – tai jau trečiasis su šiuo objektu susijęs atvejis.

Vienas užsikrėtęs asmuo nurodė lankęsis cirko pasirodyme Kaune. Koronavirusas patvirtintas ir dviem Kauno filharmonijos choristams, kurie buvo izoliacijoje. Vienas asmuo susirgo grįžęs iš Prancūzijos. Likusi dalis virusu užsikrėtė nuo sergančių artimųjų arba kolegų.

Tuo tarpu pirmadienį skelbiama apie devynis koronaviruso atvejus Kauno apskrityje. Infekcija patvirtinta trims vienos šeimos nariams, iš kurių du – vaikai. Du asmenys jaučia koronavirusui būdingus simptomus, vienam jie nėra pasireiškę. Iš viso šiame šeiminiame protrūkyje registruoti keturi atvejai, apie pirmąjį skelbta rugpjūčio 6 d. Kaip užsikrėtė pirmasis šios šeimos narys, nenustatyta.

Taip pat dar du atvejai registruoti Kaune, siejamai su židiniu Kauno valstybinėje filharmonijoje. Dar vienas atvejis siejamas su ekskursija „Išlaužas – Tauragė“, kitas atvejis nustatytas asmeniui, bendravusiam su patvirtinu COVID-19 atveju, dar dviejų asmenų susirgimo aplinkybės nėra aiškios.

Mero V.Matijošaičio viešas prašymas negelbėja

Kauno regione pradėjus augti koronaviruso sergamumo rodikliui, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis kreipėsi į kauniečius.

V. Matijošaitis prašė atkreipti dėmesį į visuomenės sveikatos specialistų ir medikų nurodymus, paisyti jų rekomendacijų. „Kauniečiai, būkime supratingi, susiimkime ir visi išvien padarykime viską, kas priklauso nuo mūsų, kad išliktume stiprūs prieš nesiliaujančias pandemijos grėsmes. Neleiskime sau pasiduoti, palūžti nebaigus kovos su nematomu ir pavojingu priešu“, – ragino meras.

„Kaukių dėvėjimas, higienos laikymasis, kitoks pasisveikinimo ir bendravimo etiketas tegul bus ne diskusijų objektas, o neginčijama taisyklė. Sunegalavę, pajutę koronavirusui būdingus simptomus ar sužinoję apie tokius dalykus netolimoje aplinkoje, susilaikykime nuo ėjimo į darbą, venkime viešumos“.

Anot V. Matijošaičio, per pirmąją koronaviruso bangą kauniečiai įrodė esantys sąmoningi ir atsakingi už save bei aplinkinius. Mero teigimu, šiomis dienomis mobiliajame patikrų punkte Kauno poliklinikos medikai dirba pilnu pajėgumu, per dieną atlikdami iki 600 tyrimų. Jei prireiks, jų kiekis bus didinamas dar labiau.

Koronaviruso protrūkiai Kaune ir Vilniuje susiję?

Epidemiologai įtaria, kad koronaviruso protrūkiai Vilniuje, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatre, ir Kauno filharmonijoje yra susiję, tačiau šią hipotezę bus galima patvirtinti tik po detalaus tyrimo.

Kaip spaudos konferencijoje sakė NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, gaunama vis daugiau informacijos apie asmenis, turėjusius sąlytį su Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatro vadovu, užsikrėtusoi koronavirusu.

„Iš tiesų yra kalbama apie Kauno chorą, Kauno filharmoniją, Lietuvos Nacionalinio operos ir baleto teatrą. Taip pat susirgo ir vokalo mokytojas, ir kiti su juo susiję asmenys. Galima sakyti, kad situacija yra labai rimta, kadangi sąlytį turėjusių asmenų perkopė 100. Visai visuomenei reikėtų pasakyti, kad jei turi bet kokios informacijos, susijusios su atvejais ar bent įsivaizduoja, kad žino kažką daugiau, ar turėjo sąlytį, tikrai labai rekomenduojame ir prašome kreiptis į NVSC“, – sakė G. Megelinskienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA