Vandens kokybė Baltijos jūroje nepavydėtina: atsakomybės šešėlis siekia Kauną | Kas vyksta Kaune

Vandens kokybė Baltijos jūroje nepavydėtina: atsakomybės šešėlis siekia Kauną

delfi.lt / Mindaugas Milinis 2020/08/10 19:26
Asociatyvi / Kas vyksta Kaune nuotr.

Situacija Baltijos jūroje neaiški, tačiau poilsiautojai į perspėjimus numoja ranka. Vandens mėginiai vežami į Kauną, kur atliekami užterštumo tyrimai, bet tai užtrunka per ilgai. Atsigaivinti norintys gyventojai laukti nenusiteikę – maudosi jūroje, nors galbėtojai to daryti nerekomenduoja.

„Šiandien maudytis jau galima, vėjas teršalus nupūtė į kitą pusę“, – paaiškino narsus klaipėdietis ir nėrė į Baltijos bangas. Jo pavyzdžiu pasekė ne vienas ir ne du. Daugelis jų numojo ranka į plevėsuojančią raudoną ir maudytis draudžiančią vėliavą bei nuolatinius gelbėtojų perspėjimus, kad vanduo jūroje užterštas.

Tiesa, Klaipėdos valstybinio jūrų uosto (KVJU) direkcijos atstovų teigimu, didžioji dalis vakar ryte Žiemos uoste išsiliejusių teršalų jau yra surinkti, liko tik fragmentai pačiame uoste. Tačiau visuose Klaipėdos paplūdimiuose – Smiltynėje, abiejose Melnragėse bei Giruliuose – ir šiandien yra iškelta raudona vėliava, poilsiautojai perspėjami, kad maudytis jūroje nerekomenduojama.

„Vyti iš vandens nevejame, paliekame spręsti patiems poilsiautojas. Labiausiai įkaitusiems rekomenduojame nusiprausti po dušu. Tačiau ne visi mūsų klauso“, – nusivylęs prisipažino budėjęs gelbėtojas.

Raudona vėliava Klaipėdos paplūdimiuose iškelta tam, kad būtų galima įsitikinti, jog vandens kokybė atitinka keliamus reikalavimus, tačiau tyrimai, Klaipėdos miesto savivaldybės mero Vytauto Grubliausko manymu, galėtų būti atliekami sparčiau.

„Tyrimai vežami į Kauną, jiems skiriama 4-5 dienos. Tai tikrai ne tie terminai, kada ekstremaliais atvejais reikia žinoti realią situaciją. Manau, kad aplinkosauginėje grandyje operatyvumo galėtų ir turėtų būti gerokai daugiau. Ekstremaliose situacijose visos institucijos turi veikti ekstremaliais terminais“, – įsitikinęs uostamiesčio meras.

Naftos produktų dėmė uosto akvatorijoje buvo pastebėta sekmadienį apie 6 val. ryto. Uosto direkcijos dispečeriai apie įvykį informavo atsakingas institucijas, nedelsiant buvo išsiųstas Uosto direkcijos kateris „Zunda“, skirtas teršalams rinkti.

Tačiau ne teršalų baimė veja žmones iš jūros, o pasikeitusi vėjo kryptis ir staiga atvėsęs oras. Dar vidurdienį mieste tvyrojo 28 laipsnių kaitra, o jau apie 16 valandą temperatūra staiga nukrito iki 23 laipsnių. Be to, stiprokas šiaurės rytų vėjas sukėlė didokas bangas, į kurias pasinerti nevilioja.

Nepaisant to, besimaudančiųjų Pirmosios ir Antrosios Melnragės bei Girulių pliažuose buvo daug.

„Dabar jau nebepavojinga. Vakar tai buvo blogai, net prie kranto galėjome pastebėti naftos plėvelę. Gerai, kad vėjas pasikeitė, tai viską atgal į marias nupūtė“, – pasakojo Antrojoje Melnragėje tinklinį žaidęs ir atsigaivinti panorėjęs vyriškis.

Pavymui per garsiakalbį gelbėtojai net trimis kalbomis perspėjo poilsiautojus, kad dėl užteršto vandens maudytis jūroje visuose Klaipėdos paplūdimiuose nerekomenduojama.

Bet ar kas nors klauso tų perspėjimų?

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA