Atsako advokatė: paaiškėjo, kad auginau kito vyro vaiką – ar turiu teisę į turtinės ir moralinės žalos atlyginimą? | Kas vyksta Kaune

Atsako advokatė: paaiškėjo, kad auginau kito vyro vaiką – ar turiu teisę į turtinės ir moralinės žalos atlyginimą?

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojas, siekdamas išsiaiškinti ar jis turi teisę į turtinės ir moralinės žalos atlyginimą, jeigu sužinojo, kad augino kito vyro vaiką.

„Su savo buvusia žmona susituokėme skubos tvarka žmonai nurodžius, jog laukiasi mano vaiko. Vėliau išsiskyrėme. Daugiau nei tris metus mokėjau vaikui išlaikymą, nes vaikas liko gyventi su motina. Vaiką visuomet mylėjau ir juo rūpinausi. O prieš kelias savaites paaiškėjo, kad vis tik vaikas nėra mano, t.y. visą laiką auginau svetimo vyro vaiką. Norėjau pasiteirauti, ar turiu teisę reikalauti turtinės žalos atlyginimo, ar bent moralinės žalos atlyginimo, nes dar iki šiol esu šoke. Taip pat kyla klausimas, ar dar galiu nuginčyti savo tėvystę“, – teiravosi skaitytojas.

Situaciją komentuoja advokatė Raimonda Lazauskienė:

Tėvystę Jūs nuginčyti galite teismine tvarka pareiškiant ieškinį, dėl tėvystės nuginčijimo. Tačiau pažymime, kad įstatymai numato vienerių metų ieškinio senaties terminą tokiam reikalavimui pateikti. Šis terminas skaičiuojamas nuo tos dienos, kada asmuo, kuris kreipiasi į teismą, sužinojo apie ginčijamus duomenis, įrašytus vaiko gimimo įraše, arba paaiškėjo aplinkybių, teikiančių pagrindą teigti, kad duomenys neatitinka tikrovės.

Vienerių metų ieškinio senaties terminas dėl tėvystės nuginčijimo gali būti atnaujintas tik tuo atveju, jei jis buvo praleistas dėl svarbių priežasčių (CK 1.131 straipsnio 2 dalis).

Minėta ir tai, kad net nustačius, jog Jūs nesate vaiko biologinis tėvas, teismas ieškinį dėl tėvystės nuginčijimo gali atmesti, kadangi šios kategorijos bylose (siekiant nuginčyti asmens tėvystę) būtina ne tik įrodyti, kad asmuo nėra vaiko biologinis tėvas, tačiau taip pat įrodyti, kad jis nėra ir socialinis, psichologinis vaiko tėvas.

R. Lazauskienė / „Advocatera“ nuotr.

Prioritetinės vaiko teisių ir interesų apsaugos bei gynimo principas šio pobūdžio bylose reiškia, kad, sprendžiant su tėvystės nuginčijimu susijusius klausimus, svarbiausiais laikytini vaiko interesai. Vaiko interesai – tai pirmiausia įstatymuose nustatytos vaiko teisės ir galimybės šias teises įgyvendinti konkrečioje situacijoje.

Vaiko interesais laikomas sudarymas jam tokių sąlygų, kurios lemtų visapusišką ir darnią raidą, kad vaikas būtų parengtas savarankiškai gyventi visuomenėje, taip pat užtikrintų jo sveikatą, darnią fizinę ir psichologinę raidą bei visuomenei priimtiną auklėjimą. Todėl siekiant apsaugoti vaiko interesus, teismų praktikoje yra įtvirtina socialinės tėvystės sąvoka – tėvo ir vaiko santykiai, kai tarp jų nėra kraujo ryšio, tačiau egzistuoja glaudus emocinis ir psichologinis ryšys.

Faktas, jog vaiko motinos sutuoktinis (buvęs sutuoktinis) nėra biologinis vaiko tėvas, yra reikšmingas, tačiau nėra savaime pakankamas pagrindas nuginčyti tėvystę visais atvejais, nes teismas vertina ir kitas su prašomais nutraukti šeimos ryšiais susijusias svarbias aplinkybes. Dėl psichologinių priežasčių, prieraišumo vaikas tėvu gali laikyti asmenį, kuris nėra jo biologinis tėvas, o tokiu atveju vaikui svarbesnis emocinis ryšys su asmeniu, kurį jis laiko tėvu, nei kraujo ryšys.

Vaiko darnios ir harmoningos raidos požiūriu svarbiau gali būti tai, ką pats vaikas pripažįsta savo tėvu, nei biologinė tėvystė.

Vaiko atžvilgiu negali likti netikrumo išsprendus klausimą dėl tėvystės nuginčijimo, todėl tam tikrais atvejais teismas nustatęs, jog tarp vaiko ir nebiologinio tėvo yra socialinė tėvystė, gali spręsti atsisakyti tenkinti ieškinį, dėl tėvystės nuginčijimo.

Tuo atveju, jei tėvystė būtų nuginčyta, Jūs turėtumėte teisę į turtinės ir neturtinės žalos atlyginimą. Sutuoktinė neinformavo Jūsų apie turėtus artimus santykius su kitu vyru galimu vaiko gyvybės pradėjimo laikotarpiu, sudarėte santuoką manant, kad esate būsimo vaiko tėvas. Nutraukiant santuoką sutuoktinė taip pat neinformavo Jūsų, jog galimai nesate vaiko tėvas.

Tokie veiksmai (neveikimas) teismų praktikoje pripažįstami neapdairiu ir nerūpestingu elgesiu, t. y. neatitinkančiu bendro pobūdžio pareigos laikytis tokio elgesio taisyklių, kad savo veiksmais (veikimu, neveikimu) nepadarytų kitam asmeniui žalos (CK 6.263 straipsnio 1 dalis).

Nustačius aukščiau nurodytą sutuoktinės neveikimą, yra teisinis pagrindas konstatuoti sutuoktinės kaltą (neatidų ir nerūpestingą) neveikimą, sudariusį sąlygas pareigą pagal įstatymą teikti išlaikymą vykdyti Jums, o ne biologiniam vaiko tėvui, dėl ko Jūs turite teisę reikalauti atlyginti nuostolius, susijusius su vaiko išlaikymo, tačiau akcentuotina, jog byloje privalėsite šiuos nuostolius įrodyti.

Taip pat įstatymai numato teisę reikalauti ir neturtinės žalos atlyginimo, tačiau vėlgi būtina įrodyti visas civilinės atsakomybės sąlygas (neteisėtus veiksmus, kaltę, žalą, priežastinį ryšį tarp neteisėtų veiksmų ir žalos (CK 6.245 – 6.250 straipsniai). Neturtinė žala yra asmens fizinis skausmas, dvasiniai išgyvenimai, nepatogumai, dvasinis sukrėtimas, emocinė depresija, bendravimo galimybių sumažėjimas ir kita, teismo įvertinti pinigais (CK 6.250 straipsnio 1 dalis).

Taigi, būtina nustatyti, kokią moralinę žalą patyrėte augindamas ne savo vaiką.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA