Zapyškio „Stuboje“ nuolat verda veiksmas | Kas vyksta Kaune

Zapyškio „Stuboje“ nuolat verda veiksmas

R. Tenio nuotr.

Zapyškyje prieš 6 metus atidaryta kūrybos ir užimtumo „Stuba“ nuolat ūžia nuo lankytojų. „Oj, tik spėk suktis!“, – pasitinka erdvės vadovė Daiva Vaišnorienė ir pamoja užeiti į virtuvę, tądien tyliausią kampą jaukiame medinuke.

[galerija kiek=”16″]

Bendruomenei telkti

Erdvės vadovė Daiva Vaišnorienė pasakoja, kad medinukas buvo gautas dovanų, jį restauravus užvirė veiksmas.

„Kai prieš 14 m. su šeima iš Kauno atsikraustėme į Zapyškį, vaikai dar buvo maži, tad su vietinėmis moterimis pradėjome organizuoti veiklas savo vaikams. Iš pradžių miške, paskui prie Nemuno. Prisijungė draugų, išaugome į nedidelę bendruomenę. Šešios mamos sugalvojome, kad reikia kažko apčiuopiamo ir įkūrėme „Stubą“, – sakė D. Vaišnorienė.

Prisijungiančiųjų vis daugėjo, tad nuspręsta namelį paskirti visos bendruomenės telkimo veikloms. Dabar „Stuba“ dalyvauja kultūriniuose projektuose, bendradarbiauja su jaunimo, šeimų, senjorų organizacijomis, taip pat mokyklomis, kultūros centrais.

„Stuboje“ vykusios stovyklos metu buvo pagaminta regykla „TẽKA“. Atsistojus vienoje jos pusėje matyti saulėtekis, kitoje – saulėlydis./ R. Tenio nuotr.

Ne tik mamoms

Nors iš pradžių renginiai buvo orientuoti į mamas, palaipsniui asortimentas išsiplėtė, dabar čia renkasi vaikai, mamos, tėčiai, šeimos, senjorai. Dalyviai atvyksta ir iš Klaipėdos, Vilniaus, kitų miestų, sulaukiama svečių iš užsienio. Namelyje kartkartėmis pernakvoti pasiprašo pro šalį keliaujančios žmonių grupelės: pėsti keliautojai, žygeiviai, piligrimai. Durys čia atviros įvairaus amžiaus ir pomėgių žmonėms.

D. Vaišnorienė su dukromis./ R. Tenio nuotr.

Čia vyksta filmų vakarai, mamų diskotekos, siuvimo stovyklėlės, šiaudinių sodų gaminimo dirbtuvėlės, paskaitos apie vaikų ugdymą, ekologiją; supažindinama su aromaterapija, rengiamos sveikų skanėstų gaminimo pamokėlės, dainuojamos sutartinės, seminaruose nagrinėjami filosofo Antano Maceinos raštai, vyksta parodų pristatymai, organizuojami šeimų dviračių žygiai ir kt.

Jaunimo stovykla „Stuboje“./ R. Tenio nuotr.

Ugdo ateities rinkėjus

Apsilankius penktadienį pasitiko linksmas klegesys – dienos stovykloje „Demokratijos fitnesas“ jaunimas mokėsi būti atsakingais rinkėjais ateityje: diskutavo apie politiką, demokratiją, pilietiškumą, rinkimus. Moksleiviai tądien atlikinėjo kompromisus priimti skatinančias užduotis.

„Mokomės stiprinti savo demokratijos „raumenyną“, įgyjame įgūdžius, kurie pravers ateityje, kai eisime balsuoti. Dabar jaunimas pasyviai dalyvauja rinkimuose, norisi, kad situacija pasikeistų, o tam reikia gilinti žinias apie demokratiją, balsavimą, politiką“, – sakė stovyklos dalyvė būsimoji dvyliktokė Austėja Adomavičiūtė.

Jaunimo stovyklos dalyvis Jokūbas Zareckas demonstruoja paties sukonstruotą „kreivą“ dviratį. „Panaudojau 2 dviračius. Neįtikėtinai smagus važiavimas!“/ R. Tenio nuotr.

Rudenį rinks svajones

Apžvelkime artimiausius „Stubos“ renginius. Rugpjūčio 14 d. vyks sveikų skanėstų dirbtuvėlės. Rugsėjo 2 d. vyks paskaita apie žiniasklaidos kalbą ir emocinį poveikį skaitytojams. Rugsėjį startuos projektas „Laukiamasis“, jo metu jaunimas ieškos žmonių, kurie laukia savo norų išpildymo. Pagal galimybes, norus stengsis išpildyti. Dalyviai – iš jautrių visuomenės grupių: vaikai iš globos namų, mažieji, turintys negalią, globos namuose gyvenantys senoliai.

Toks pats projektas vyks ir Lenkijoje. Po dviejų mėnesių rezultatai bus palyginti su Lietuvos.

Nuo rudens sekmadieniais vėl vyks rankdarbių užsiėmimai senjorams: mokysis velti iš vilnos, pieš ant porceliano, siųs iš lino ir pan. Rudenį atsinaujins ir mamų bei šeimų grupelių susitikimai, buvusioje daržinėje įrengtoje salėje tęsis filmų peržiūros. Sugrįš ir sutartinių ratas, filosofo A. Maceinos raštų nagrinėjimas. Jaunimas toliau plės žinias apie demokratiją.

„Stubos“ bendruomenė brandina idėją pasistatyti picos kepimo krosnį lauke, tuomet vakarai taptų dar smagesni.

Buvusioje daržinėje įrengta jauki kino salė nuo rudens vėl lauks žiūrovų./ R. Tenio nuotr.

Skatina telktis ir kitiems

Atsisveikindama pašnekovė paragina ir kitus aktyvius žmones telktis į bendruomenes, kurti ryšius su kaimynais.

„Norisi, kad tokių organizacijų Lietuvoje atsirastų kuo daugiau. Jei žmogus mato, kad reikia – tegul padaro. Juk, kada tu jautiesi saugus? Kai tavo kaimynai yra saugūs. Saugumą sukuri pats savo aplinkoje, kai pasiūlai užimtumą vaikams, jaunimui, senjorams. Kai niekas nelieka neužmirštas. Kada jauti, kad tu rūpi ir tau rūpi“, – sakė D. Vaišnorienė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA