Vien grįžtančiųjų registracija epidemiologai neapsiribos: į sąrašus gali būti įtraukti ir renginių dalyviai | Kas vyksta Kaune

Vien grįžtančiųjų registracija epidemiologai neapsiribos: į sąrašus gali būti įtraukti ir renginių dalyviai

Kas vyksta Kaune, BNS, 2020/08/07 17:37
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Ir toliau blogėjant koronaviruso situacijai Lietuvoje, vėl bus pradėtos taikyti anksčiau šalyje taikytos griežtesnės kontrolės priemonės. Tarp planų, kaip suvaldyti infekcijos plitimą, įtvirtinta ir nauja registracijos tvarka. Kaip jau rašyta, nuo pirmadienio lėktuvais ar keltais grįžtantiems iš užsienio bus privaloma registracija, tuo tarpu pasigirsta kalbų ir apie dalyvių registraciją renginiuose ar festivaliuose.

Kaip rašoma penktadienį pasirašytame sveikatos apsaugos ministro Aurelijaus Verygos sprendime, nuo pirmadienio grįžtantieji ar atvykstantieji keltu bei lėktuvu bus įpareigoti užpildyti kelionės metu gautą popierinę anketą arba užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre elektroniniu būdu.

Yra planuojama paprašyti registruotis visų. Taip, tai bus nepatogu, tikrai bus nepatogu, bet jei yra neatsakingų asmenų, dėl jų kenčia visa visuomenė“, – dar trečiadienį žurnalistams sakė Nacionalinio visuomenės sveikatos centro direktorė Rolanda Lingienė. Jos teigimu, patys vežėjai, organizatoriai kelionių bus atsakingi, kad žmonės registruotųsi.

Nors sveikatos apsaugos ministras sakė, kad būsimame reikalavimų sąraše naujienų neturėtų būti, apie kiek netikėtą registracijos sistemą prakalbo R. Lingienė. Jos teigimu, jei koronaviruso situacija Lietuvoje ir toliau blogėtų, registruotis turėtų būti įpareigoti ir įvairiuose renginiuose dalyvaujantys žmonės.

„Renginiuose turim užsikrėtimų ir nemažai. Festivaliai, įvairūs koncertai, miesto šventės – turim užsikrėtimų iš tokių vietų. Epidemiologams labai sunku toje minioje surasti asmenį, kurio ieškai“, – kalbėjo R. Lingienė.

„Be abejo, tai būtų daroma laikantis visų asmens duomenų saugumo reikalavimų, juos išlaikant teisingą laiką ir sunaikinant. Pasaulyje tokių atvejų yra“, – pridūrė NVSC atstovė.

Griežtesnė kontrolė

Penktadienį surengtoje spaudos konferencijoje A. Veryga prakalbo apie platesnio masto kaukių dėvėjimą, darbo laiko ribojimą, srautų valdymą, nuotolinį darbą, sergančiųjų lankymą, susibūrimų ribojimus bei kitas priemones. Vis dėlto jis pabrėžė, kad tai tik preliminarūs siūlymai, kurie derinami su kitomis ministerijomis. Šie siūlymai turėtų būti aptariami ir COVID-19 valdymo komitete.

„Jei bus spėta susiderinti, tai kitą savaitę gali būti svarstomi, jei ne – dar kitą“, – teigė A. Veryga.

„Yra išskirti atskiri sektoriai – viešas, privatus. Švietimas kaip atskiras sektorius išskirtas, tada sveikatos priežiūros sektorius – tiek stacionarinis, tiek nestacionarinis. Taip pat renginiai, prekyba, pramogos, laisvalaikis, paslaugos, viešas maitinimas, naktiniai klubai ir panašiai“, – teigė ministras.

Pasak A. Verygos, įvedant griežtesnius ribojimus bus atsižvelgiama į 14 dienų sergamumo rodiklį 100 tūkst. gyventojų.

Pasak ministro, penktadienį per susitikimą su epidemiologais taip pat aptarta, kaip sugriežtinti izoliacijoje turinčių būti asmenų priežiūrą – tiek tų, kurie serga lengva COVID-19 forma ir gydosi namuose, tiek tų, kurie turėtų būti izoliacijoje, nes yra parvykę iš tam tikrų šalių ar turėjo sąlytį su sergančiaisiais.

„Sutarėme, kad bus nustatoma tam tikra proporcija – skaičius arba procentas – asmenų, kuriuos būtų privaloma fiziškai aplankyti ir pamatyti“, – sakė A. Veryga.

Pasak ministro, tą darys Nacionalinis visuomenės sveikatos centras ir policija. Jis taip pabrėžė, kad koronaviruso plitimo suvaldymas yra „ne valdžios ar Vyriausybės reikalas, o mūsų visų reikalas“.

Ketvirtadienio Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, Lietuvoje sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų siekia 6,7 atvejo 100 tūkst. gyventojų. Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2194 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 442 asmenų, 1658 – pasveiko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA