Dėl koronaviruso plitimo svarstoma visų atvykstančiųjų į Lietuvą registracija: formą turės užpildyti dar lėktuve | Kas vyksta Kaune

Dėl koronaviruso plitimo svarstoma visų atvykstančiųjų į Lietuvą registracija: formą turės užpildyti dar lėktuve

BNS 2020/08/05 16:43
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą ir lengviau atsekti galimai užsikrėtusius asmenis, svarstoma visų grįžtančiųjų registracija dar lėktuvuose, sako Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė.

„Šiuo metu rengiami operacijų vadovo sprendimai ir, atrodo, jau greitu laiku juos išvysime. (…) Yra planuojama paprašyti registruotis visų. Taip, tai bus nepatogu, tikrai bus nepatogu, bet jei yra neatsakingų asmenų, dėl jų kenčia visa visuomenė“, – žurnalistams trečiadienį sakė R. Lingienė.

„Patys vežėjai, organizatoriai kelionių būtų atsakingi, kad žmonės registruotųsi“, – pridūrė NVSC atstovė.

Anot jos, planuojama, kad į Lietuvą atvykusieji dar lėktuve užpildytų registracijos formą. R. Lingienės teigimu, tokių priemonių imtis skatina augantis įvežtinių atvejų skaičius.

Be to, jei situacija Lietuvoje ir toliau blogėtų, registruotis turėtų būti įpareigoti ir įvairiuose renginiuose dalyvaujantys žmonės.

„Renginiuose turim užsikrėtimų ir nemažai. Festivaliai, įvairūs koncertai, miesto šventės – turim užsikrėtimų iš tokių vietų. Epidemiologams labai sunku toje minioje surasti asmenį, kurio ieškai“, – kalbėjo ji.

„Be abejo, tai būtų daroma laikantis visų asmens duomenų saugumo reikalavimų, juos išlaikant teisingą laiką ir sunaikinant. Pasaulyje tokių atvejų yra“, – pridūrė NVSC atstovė.

Ji taip pat teigė, kad su Sveikatos apsaugos ministerija galimos koronaviruso valdymo priemonės nuolat aptariamos, nagrinėjama ir kitų šalių patirtis. Pasak R. Lingienės, pirmiausia svarstomos „pačios minkščiausios priemonės“.

Šiuo metu grįžusiems ar atvykusiems iš paveiktų šalių būtina užsiregistruoti Nacionaliniame visuomenės sveikatos centre, tačiau, anot NVSC atstovės, dalis žmonių šį reikalavimą ignoruoja.

Siekiant suvaldyti koronaviruso plitimą Lietuvoje, nuo šeštadienio privalomas kaukių dėvėjimas grąžintas parduotuvėse, paslaugų teikimo vietose, oro uostuose, viešajame transporte, laisvalaikio ir pramogų vietose, paslaugas teikiančiose valstybės ir savivaldybių institucijose, įstaigose ir įmonėse. Už šio reikalavimo nesilaikantiems grės piniginės baudos.

Administracinių nusižengimų kodekse numatyta, kad dėl privalomų nurodymų nesilaikymo gresia nuo 500 iki 1,5 tūkst. eurų baudos, juridiniams asmenims – nuo 1,5 iki 6 tūkst. eurų baudos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA