Blogėjanti koronaviruso situacija Lenkijoje epidemiologams Lietuvoje kelia nerimą | Kas vyksta Kaune

Blogėjanti koronaviruso situacija Lenkijoje epidemiologams Lietuvoje kelia nerimą

BNS 2020/08/04 08:26
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Sveikatos apsaugos ministrą Aurelijų Verygą pavaduojantis švietimo, mokslo ir sporto ministras Algirdas Monkevičius sako stebintis epidemiologinę situaciją Lenkijoje, kur smarkiai išaugo naujų koronaviruso atvejų skaičius.

„Aš iš ryto paprašiau Sveikatos apsaugos ministerijos specialistų pateikti savo išvadas ir informuoti mane apie tendencijas ir rodiklius, kurie verstų koreguoti įtraukimą į sąrašą kitų (paveiktų) šalių, kalbama apie dvi šalis, Lenkiją ir Nyderlandus“, – pirmadienį žurnalistams sakė A. Monkevičius.

Ministro teigimu, „kol kas tas rodiklis, jų nuomone, nėra pasiektas“. „Kai tik bus pasiektas, būsiu informuotas“, – teigė laikinasis Sveikatos apsaugos ministerijos vadovas.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė Rolanda Lingienė pirmadienį žurnalistams sakė, kad blogėjanti situacija Lenkijoje epidemiologams Lietuvoje kelia nerimą.

„Faktas tas, kad epidemiologams kelia susirūpinimą sergamumas pas mūsų kaimynus, nes važiuojame, lankomės gana dažnai“, – žurnalistams pirmadienį sakė R. Lingienė.

Anot jos, situaciją Lenkijoje reikia stebėti, tačiau galutinį sprendimą, kada įtraukti šią valstybę į paveiktų šalių sąrašą priims Sveikatos apsaugos ministerija.

Įprastai ministerija paveiktų šalių sąrašą atnaujina penktadieniais. Į jį įtraukiamos šalys, kuriose sergamumo rodiklis per paskutines 14 dienų viršija 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų.

Per praėjusią parą Lenkijoje patvirtinta kiek daugiau nei 500 naujų susirgimo atvejų.

Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro pirmadienio duomenimis, Lenkijoje sergamumo rodiklis šiuo metu jau yra 17,9. Praėjusį penktadienį jis siekė 15,7, tad iš kaimyninės šalies tiek lietuviai, tiek užsieniečiai vis dar gali atvykti be jokių apribojimų.

Panaši situacija ir Nyderlanduose, kur sergamumo rodiklis šiuo metu siekia 19,2, nors penktadienį dar buvo 15,1.

Be kita ko, R. Lingienė atkreipia dėmesį, kad nors iš valstybių, kurios nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą, žmonėms atvykus į Lietuvą prievolės užsiregistruoti NVSC nėra, tą daryti yra rekomenduojama.

„Tai yra tik rekomendacija, bet mes labai rekomenduojame, nes jei asmuo susirgtų, būtų daug lengviau atsekti užsikrėtimo grandinę. (…) Lietuvoje registruojama nemažai susirgimo atvejų asmenims, kurie atvyksta iš šalių, kurios nėra įtrauktos į paveiktų šalių sąrašą. Kaip bebūtų saugu, bet nepaveiktose šalyse lankosi dar daugiau žmonių, taip pat žmonės iš paveiktų šalių. Rizika užsikrėsti yra“, – teigė ji.

Lietuvos sergamumo rodiklis, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro duomenimis, šiuo metu yra 6,4 atvejo 100 tūkst. gyventojų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA