Į Lietuvą sugrąžinta kunigo R. Mikutavičiaus kolekcijai priklausiusi Kristaus skulptūra | Kas vyksta Kaune

Į Lietuvą sugrąžinta kunigo R. Mikutavičiaus kolekcijai priklausiusi Kristaus skulptūra

BNS / Milena Andrukaitytė 2020/08/02 10:27
DELFI nuotr.

Į Lietuvą pagal Europos Tarybos konvenciją dėl neteisėtai išvežtų kultūros vertybių šią savaitę grąžinta medinė Kristaus skulptūra.

Iš Austrijos parvežta vėlyvosios gotikos XVI amžiaus medžio skulptūra „Prisikėlęs Kristus“ bus saugoma Lietuvos nacionaliniame dailės muziejuje, pranešė Kultūros ministerija.

Kunigo Ričardo Mikutavičiaus kolekcijai priklausiusi skulptūra po jo mirties iš Lietuvos nelegaliai išvežta 2000–2001 metais.

Skulptūros grąžinimas Lietuvai užtruko daugiau nei dešimt metų – tiek laiko praėjo nuo Austrijos sostinėje Vienoje atliktos skulptūros identifikavimo ekspertizės, kuri patvirtino, kad tai yra ieškoma iš Lietuvos neteisėtai išvežta kultūros vertybė.

„Tas procesas buvo ilgas, sudėtingas, jame dalyvavo daug mūsų šalies kultūros institucijų, mūsų užsienio diplomatai. Visų bendromis pastangomis ši vertybė pagaliau sugrįžta į Lietuvą“, – pranešime cituojamas kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas.

Kultūros ministerija pažymi, kad tai pirmas kartas, kai taikant Europos Tarybos direktyvą dėl neteisėtai iš valstybės narės teritorijos išvežtų kultūros objektų grąžinimo nelegaliai išvežta kultūros paveldo vertybė grąžinama Lietuvai.

Kultūros viceministrės Ingridos Veliutės teigimu, kultūros vertybė „Prisikėlęs Kristus“, apie kurią 1930 metais rašė dailės istorikas, profesionaliosios muziejininkystės pradininkas Paulius Galaunė, dar 1928 metais pakliuvo į generolo Vlado Nagevičiaus kolekciją, kurį laiką buvo Babtyno dvare Žemaitkiemyje.

1992–1996 metais ši skulptūra jau priklausė kunigui R. Mikutavičiui ir buvo atiduota restauruoti į tuomečio Lietuvos dailės muziejaus Prano Gudyno muziejinių vertybių restauravimo centrą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA