Didžioji dalis naujų koronaviruso atvejų – Kauno apskrityje | Kas vyksta Kaune

Didžioji dalis naujų koronaviruso atvejų – Kauno apskrityje

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC) informuoja, kad per vakar parą Lietuvoje patvirtinta trylika naujų koronavirusinės infekcijos (COVID-19) atvejų: septyni Kauno apskrityje, po du – Vilniaus ir Utenos apskrityse, Klaipėdos ir Panevėžio – po vieną.

Iš vakar patvirtintų atvejų du yra įvežtiniai, dėl turėtų kontaktų su patvirtintais COVID-19 atvejais užsikrėtė keturi žmonės. Tuo metu, kokiomis aplinkybėmis užsikrėtė dar septyni asmenys, nėra aišku. Epidemiologiniai tyrimai tęsiami, tad šie duomenis gali keistis.

Įvežtiniai atvejai – iš Baltarusijos ir Ukrainos

Pirmasis iš per vakar patvirtintų atvejų nustatytas Vilniaus apskrityje asmeniui, kuris liepos 27 d. į Lietuvą grįžo iš Ukrainos. Grįžęs visą laiką buvo izoliacijoje, tad kontaktų su kitais asmenimis neturėjo. Liepos 29 d. žmogui pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai – karščiavimas, gerklės skausmas, rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai.

Koronavirusas taip pat patvirtintas (Vilniaus apskritis) asmeniui, kuris liepos 27 d. į Lietuvą atvyko iš Baltarusijos. Tyrimą infekcijai nustatyti atliko profilaktiškai, COVID-19 ligai būdingų simptomų nejautė. Sąlytį turėjusių asmenų nenustatyta.

Asmenų, kurie užsikrėtė po kontakto su sergančiais – keturi, iš jų – du susiję su židiniais

Trečiasis per vakar patvirtintas atvejis – COVID-19 liga nustatyta žmogui, gyvenančiam Kauno apskrityje. Asmuo užsikrėtė po kontakto su sergančiuoju. Liepos 15 d. pasireiškė koronavirusui būdingi simptomai. Nustatyta, jog didelės rizikos sąlytį turėjo šeši asmenys.

Ketvirtasis atvejis taip pat nustatytas Kauno apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, kuris liepos 27 d. pajuto koronavirusui būdingus simptomus. Daroma prielaida, kad asmuo užsikrėtė ekskursijos metu, kai keliavo autobusu su asmeniu, kuriam diagnozuotas koronavirusas.

Nustatyta, kad didelės rizikos sąlytį turėjo dvidešimt aštuoni asmenys, iš jų dvidešimt, keliavusių kartu ekskursijos metu. Šiuo metu organizuojamas jų ištyrimas.

Penktasis atvejis per vakar parą registruotas Kaune ir yra siejamas su protrūkiu UAB „Kauno autobusai“. Kaip nustatyta epidemiologinio tyrimo metu, liepos 24 d. žmogus pajautė koronavirusui būdingus simptomus, tą pačią dieną tirtas dėl infekcijos, tačiau COVID-19 nepatvirtinta.

Preliminariais duomenimis, artimą sąlytį turėjo trys asmenys, tačiau ši informacija dar tikslinama. Iš viso su protrūkiu UAB „Kauno autobusuose“ yra siejama trylika atvejų, įskaitant patvirtintą per vakar, iš kurių – septyni darbuotojai ir šeši antriniai kontaktai.

Šeštasis atvejis vakarykščią parą patvirtintas Panevėžio apskrityje. COVID-19 liga nustatyta asmeniui, kuris darbinėje aplinkoje kontaktavo su sergančiuoju. Liepos 26 d. žmogus pajuto koronavirusinei infekcijai būdingus simptomus. Tai iš viso jau penktasis atvejis, siejamas su protrūkiu Panevėžyje veikiančioje krakmolo gamykloje.

Septynių žmonių užsikrėtimo aplinkybės – neaiškios

Septintasis atvejis nustatytas Kauno apskrityje. Asmuo tirtas profilaktiškai, koronavirusui būdingų simptomų nejaučia. Išsiaiškinta, kad didelės rizikos sąlytį turėjo 17 asmenų. Epidemiologinio tyrimo metu užsikrėtimo aplinkybių nustatyti nepavyko.

Aštuntasis atvejis per vakar registruotas taip pat Kauno apskrityje. COVID-19 patvirtinta asmeniui, pajutusiam infekcijai būdingus simptomus. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad sąlyčio su sergančiaisiais neturėjo, į užsienį išvykęs nebuvo. Kiek žmonių šiuo atveju turėjo sąlytį – nustatinėjama šiuo metu.

Kaip užsikrėtė dar vienas žmogus Kauno apskrityje – taip pat nėra aišku. Liepos 27 d. asmuo susirgo. Į užsienį išvykęs nebuvo, kontaktų su patvirtintais COVID-19 atvejais neturėjo. Nustatyti šeši didelės rizikos artimą sąlytį turėję asmenys.

Dešimtasis atvejis taip pat registruotas Kauno apskrityje. COVID-19 liga patvirtinta asmeniui, dirbančiam gydymo įstaigoje (Kauno klinikinė ligoninė P. Mažylio gimdymo namai).

Žmogus jokių koronavirusui būdingų simptomų nejautė, testuotas profilaktiškai. Užsikrėtimo aplinkybės nežinomos, asmuo sąlytį su užsikrėtusiaisiais neigia, pastaruoju metu užsienyje nesilankė. Preliminariais duomenimis, didelės rizikos sąlytį turėjo 22 asmenys, iš kurių 20 tie patys asmenys, keliavę kartu autobusu, apie kuriuos minėta anksčiau.

Be to, NVSC informuoja, kad dėl šio atvejo gydymo įstaigoje atliekamas epidemiologinis tyrimas, siekiant išskirti didelės ir mažos rizikos sąlytį turėjusius asmenis, kurie izoliuosis atitinkamai 14 ar 7 dienas. Visiems darbuotojams ir pacientams atliekami tyrimai, teikiamos rekomendacijos dėl dezinfekcijos. Padalinio veikla apribota iki rugpjūčio 9 d.

Dar du atvejai, kai žmonių užsikrėtimo aplinkybės nėra aiškios, nustatyti Utenos apskrityje. COVID-19 patvirtinta asmenims, kuriems buvo pasireiškę koronavirusui būdingi simptomai. Epidemiologinio tyrimo metu nustatyta, kad žmonės bendravo su iš Airijos grįžusiais asmenimis.

Tryliktasis atvejis per vakar patvirtintas Klaipėdos apskrityje. Koronavirusui būdingus simptomus asmuo pajautė liepos 29 d. Epidemiologinio tyrimo metu išsiaiškinta, kad užsienyje nesilankė, su patvirtintais COVID-19 atvejais kontaktų neturėjo. Sąlytį turėję asmenys nustatinėjami.

Lietuvoje iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2075 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 338 asmenų, 1644 – pasveiko, 176 žmonės yra izoliacijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA