Į darbą grįžtantis A. Veryga aptars stringančią e.sveikatos sistemos veiklą | Kas vyksta Kaune

Į darbą grįžtantis A. Veryga aptars stringančią e.sveikatos sistemos veiklą

BNS 2020/07/31 08:27
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Į darbą penktadieniui grįžtantis sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga su ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi bei Registrų centro vadovu Sauliumi Urbanavičiumi aptars atkurtos e.sveikatos sistemos veiklą ir jos trikdžius.

„Jie aptars atstatytą e.sveikatą ir jos trikdžius, nes, nepaisant to, kad jos veikimas atstatytas, trikdžių iki šiol vis pasitaiko. Apie tai mus informuoja medikai. Bus aptariami sprendimai, kaip būtų galima tuos trikdžius pašalinti, kad e.sveikata pilnai veiktų ir netrikdytų nei medikų darbo, nei pacientų kasdienybės“, – BNS sakė ministro patarėja Lina Bušinskaitė.

Anot jos, vėliau ministras planuoja susitikti su Lietuvos vaistinių asociacijos vadove Kristina Nemaniūte-Gage bei Valstybinės ligonių kasos direktoriaus pavaduotoja Neringa Norkūnaite-Sasnauskiene.

„Taip pat bus kalbama apie problemas susijusias su e.sveikatos trikdžiais. Kurį laiką nebuvo galima naudotis elektroniniais receptais, bet buvo galimybė vaistus išduoti pagal popierinius receptus, tačiau dabar yra kitokių nesklandumų, nes dubliuojasi kai kuriais atvejais receptai“, – kalbėjo L. Bušinskaitė.

Pasak ministro patarėjos, susitikimo metu bus aptariami ir kiti su e.sveikata susiję „techniniai nesklandumai“.

Galėtų prižiūrėti ligonių kasa

Kylant problemoms dėl e.sveikatos, serverius galėtų prižiūrėti ligonių kasa. Tokią galimybę penktadienį trumpam iš atostogų į darbą grįžtantis ministras sako aptarsiantis su Registrų centro vadovu Sauliumi Urbanavičiumi ir ekonomikos ir inovacijų ministru Rimantu Sinkevičiumi.

„Jei yra problemos fizinės, su serverių laikymu, galbūt svarstysime variantus, kur mūsų sistemoje tokie serveriai galėtų būti laikomi. Turime Valstybinę ligonių kasą ir galbūt ten galėtų elektroninė sveikata persikelti. Kalbėsime apie visas įmanomas alternatyvas, kad ateityje panašūs dalykai nepasikartotų“, – LRT radijui penktadienį tvirtino jis.

A. Veryga tai pat patikino, kad iki minėto incidento ministerijos pagalbos dėl serverių sistemai nebuvo prašoma, o visi kiti su e.sveikata susiję „anksčiau išsakyti poreikiai buvo tenkinami“.

„Man keistai nuskambėjo pasakymai, kad buvo kreiptasi dėl kažkokių rezervinių pajėgumų iš Registrų centro – aš tokių kreipimųsi neprisimenu, jei kalbėti bendrai dėl atsarginių kopijų rezervo ar panašių dalykų“, – teigė jis.

Primename, kad praėjusią savaitę po Vilniuje vykusios liūties trūkus vamzdžiui buvo užpilta Registrų centro serverinė. Dėl to buvo sutrikusi daugelio įmonės valdomų sistemų veikla.

E.sveikatos sistema neveikė kiek daugiau nei savaitę, ji buvo atkurta antradienį popiet.

Planinės paslaugos gydymo įstaigose

Be to, su Valstybinės ligonių kasos atstovais planuojama aptarti naujausią informaciją, susijusią su paslaugų atnaujinimu gydymo įstaigose.

Birželį daugiau kaip 80 proc. stacionarinių paslaugų apimčių atnaujinusios buvo 14 šalies ligoninių. 70–80 proc. paslaugų apimčių pasiekė 19 ligoninių, 50–70 proc. – 26, o devynios ligoninės teikė mažiau nei pusę stacionarinių paslaugų.

Šiuo metu gydymo įstaigoms siekiant kompensuoti dėl koronaviruso sumažėjusio pacientų srauto patirtus nuostolius, kas mėnesį mokama viena dvyliktoji metinės sutartinės sumos.

Pagal ministro nurodymą, sveikatos priežiūros įstaigos, norinčios išlaikyti tokį finansavimą, liepą turi būti atnaujinusios ne mažiau kaip 70 proc. stacionarinių ir ne mažiau kaip 80 proc. ambulatorinių paslaugų apimčių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA