LSMU profesorius: Lietuva jau išgyvena antrąjį viruso piką – atvejų tik daugės | Kas vyksta Kaune

LSMU profesorius: Lietuva jau išgyvena antrąjį viruso piką – atvejų tik daugės

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Anot Lietuvos sveikatos mokslų universiteto (LSMU) Visuomenės sveikatos fakulteto profesoriaus Mindaugo Stankūno, Lietuva šiuo metu jau išgyvena antrąjį COVID-19 piką, o artimiausiu metu tikėtinas nuosaikus koronaviruso atvejų augimas. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė, epidemiologė Rolanda Lingienė teigė, jog antroji banga dar neprasidėjo.

„Tenka konstatuoti, kad Lietuvoje išgyvename COVID-19 „antrąjį piką“. Nuo protrūkio Kaune (liepos 15 d.) buvo užregistruoti 187 nauji koronaviruso infekcijos atvejai, o sergančiųjų (aktyvių atvejų) skaičius padidėjo nuo 209 iki 330, t.y. +121. Tai ženklus padidėjimas, tačiau jis galėjo būti gerokai didesnis, jei pas mus būtų atsikartoję kitų šalių (pvz.: Australijos, Juodkalnijos, Bulgarijos) „antrųjų pikų“ scenarijai“, – teigė profesorius.

Anot profesoriaus, galima pasidžiaugti, tačiau kyla klausimų dėl tolimesnės raidos. M. Stankūnas teigia, kad spėlioti sunku, nes viruso plitimą veikia daug veiksnių, o situacija gali keistis bet kurią akimirką.

„Na manyčiau, kad tikėtis kreivės patraukimo žemyn artimiausiu metu būtų sunku. Plečiasi atvejų geografiją, didėja neatsekamų atvejų skaičius, dar prisideda įvežtiniai atvejai ir tas dideliam optimizmui pagrindo nesuteikia. Tačiau aš tikiuosi, kad Lietuvai artimoje perspektyvoje gali pavykti išvengti eksponentinio atvejų augimo, t.y. staigaus kreivės šuolio į viršų“, – pasakoja mokslininkas.

„Tam pagrindą suteikia grąžinamas kaukių naudojimas (nesuprantu, kodėl tik nuo šeštadienio), kad vis dar dauguma atvejų susiję su žinomais židiniais, intensyvus testavimas, neblogas kontaktų atsekimas, šiltas oras ir žmonių praleidžiamas laikas lauke, ženklios dalies (labai tikiuosi) tautiečių sąmoningumas, bei tam tikros lietuvių charakterio savybės (pvz.: gerokai mažesnis fizinio kontakto naudojimas bendraujant)“, – tikisi M. Stankūnas.

COVID-19 Lietuvoje / M. Stankūno grafikas

Profesorius teigia, kad artimiausiu metu greičiausiai matysime nuosaikų atvejų augimą. Jis pasidalino ir grafa, kurią paaiškina, kaip nesudėtingą linijinės regresijos modelį, kuriuo remiantis, jis teigė, jog savaitės pabaigoje Lietuvoje gali būti +/- 420 aktyvių COVID-19 atvejų.

„Jei mano spėjimai pasitvirtintų, sakyčiau, kad įvertinus visas aplinkybes, tai būtų neblogas rezultatas Lietuvai“, – savo „Facebook“ įrašą užbaigė M. Stankūnas.

Antra banga dar neprasidėjo

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento vadovė, epidemiologė Rolanda Lingienė ketvirtadienį pakomentavo dabartinę situaciją šalyje. Per penkias dienas buvo užfiksuota per 70 naujų koronaviruso atvejų.

R. Lingienės teigimu, antroji banga nėra prasidėjusi, nes dar nesibaigė ir pirmoji, tai jai leidžia sakyti, kad didžiausias pakilimas, pirmoji banga buvo nuo kovo vidurio iki balandžio vidurio. Tuo metu infekcijos plitimas nebuvo valdomas.

„Dabar dėl tam tikrų įvežtinių atvejų ir šeimos švenčių, matome pikus, bet jie nėra tokie dramatiški“, – situaciją vertino R. Lingienė.

„Antroji banga gali prasidėti, kai situacija bus suvaldyta su pirmąja“, – aiškino ekspertė.

„Dauguma atvejų yra susiję su esamais židiniais. Panevėžyje – trys aktyvūs židiniai. (…). Pirmasis antstolių kontoroje, yra 6 atvejai, ten 12 susirgimų atvejų, tarp kontoros darbuotojų ir jų šeimos narių“, – apie židinį Panevėžyje kalbėjo R. Lingienė.

„Susirgo šios antstolių kontoros artimieji asmenys, tame tarpe ir nepilnamečiai, jie lanko ikimokyklinę ugdymo įstaigą, situacija yra valdoma“, – tikino ji.

Kaip ir buvo skelbta, Panevėžyje šis židinys užkabino ir vaikų darželį.

Epidemiologė teigė, kad Lietuvoje šiuo metu yra apie 10 aktyvių židinių.

„Ko gero labiausiai paplitęs Panevėžyje, šios dienos duomenimis. (…) Taip pat židiniai – Kėdainiuose, Kaune, Salininkuose, turime apie 10 aktyvių židinių“, – žurnalistams sakė R. Lingienė.

NVSC Vilniaus departamento vadovė R. Lingienė priminė, kad nuo šeštadienio, rugpjūčio 1–osios dienos apsauginės veido kaukės bus privalomos uždarose viešose vietose.

„Pirmiausia, dėl kaukių, kaukė yra viena iš priemonių, kuri įrodyta, kad yra efektyvi. (…) Ji apsaugo nuo infekcijos plitimo iš sergančio. Nėra pakankamų mokslinių įrodymų sveikiems žmonėms, bet daugėja mokslinių tyrimų, kad kaukės dėvėjimas visuomenėje padeda suvaldyti koronaviruso infekciją, nes yra nemažai atvejų be simptomų.

Bet norėčiau labai aiškiai pasakyti, kad viena kaukė nebus tinkama apsauga, ją reikia laikytis kartu su kitais reikalavimais – jos dėvėjimo, nusiėmimo etiketo“, – kalbėjo epidemiologė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA