Kauno miesto poliklinikoje – naujas magnetinio rezonanso aparatas: tyrimus atliks keliskart greičiau | Kas vyksta Kaune

Kauno miesto poliklinikoje – naujas magnetinio rezonanso aparatas: tyrimus atliks keliskart greičiau

Partnerio turinys / DOMINYKAS BIRŽIETIS 2020/07/30 11:45
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinyje – svarbus šuolis pirmyn, kurį turėtų įvertinti ir pacientai, ir gydytojai. Gydymo įstaigoje trečiadienį pradėta tirti naujutėlaičiu „Hitachi Echelon Smart“ magnetinio rezonanso aparatu. Poliklinikos atstovai skaičiuoja, kad itin aukšta vaizdų kokybe pasižyminčiu įrenginiu darbas turėtų vykti kur kas sparčiau ir patogiau.

Komfortas pacientui ir tikslumas specialistui

Kaip pristatyme pasakojo Kauno miesto poliklinikos Radiologijos centro vadovas Tomas Budrys, įstaiga turi visiškai naują japonišką „Hitachi Echelon Smart“ magnetinio rezonanso aparatą aprūpintą įvairiomis techninėmis inovacijomis. Prietaisas pasižymi itin greitomis vaizdų sekomis, kas ženkliai sutrumpina tyrimų trukmę nuo anksčiau buvusių ir daugelyje ligoninių esančių 40-60 min. iki 10-20 min. Tai svarbu pacientų komfortui.

„Aparatas turi geras akustines slopinimo savybes, sukelia mažesnį diskomfortą, iš esmės pacientams nebereikia naudoti garsą slopinančių ausinių. Dėl plačios įrenginio angos sumažėja ir klaustrofobijos tikimybė – kaip žinome, apie 10 proc. žmonių bijo uždaresnių erdvių, mūsų magnetinis rezonansas šią problemą dalinai išsprendžia“, – privalumus vardijo T. Budrys.

Jis atkreipė dėmesį, kad naujas „Hitachi“ aparatas taip pat turi labai gerą vaizdų artefaktų slopinimo sistemą: „Tai reiškia, kad gydytojas radiologas vertindamas tyrimus gali daryti mažiau klaidų, išgaunama vaizdų kokybė ženkliai geresnė. Vaizdų raiška itin aukšta. Manome, kad pagerės tiek pacientų diagnostika, tiek pasitenkinimas.“

Eilės turėtų trumpėti

Galiausiai, pastebėjo Radiologijos centro vadovas, penkis padalinius turinti poliklinika aptarnauja pusę Kauno gyventojų, tad gerėti turėtų ir paslaugų prieinamumas, mat šiam tyrimui atlikti dažniausiai rikiuojasi labai didelės eilės, dėl to kyla žmonių nepasitenkinimas. „Tikimės, šis mažas poliklinikos žingsnis bus didelis šuolis pacientams, Kaune pagerinsiantis tyrimo prieinamumą“, – pridūrė T. Budrys.

Kauno miesto poliklinikoje – naujas magnetinio rezonanso aparatas/ R. Tenio nuotr.

Pasak specialisto, Kauno miesto poliklinikos Šilainių padalinys (anksčiau – Šilainių poliklinika) prieš trejus metus turėjo senesnį magnetinio rezonanso aparatą, tačiau jo kokybė buvo suboptimali ir su naujuoju aparatu jo lyginti nederėtų. Taip pat anksčiau turėtas ir nedidelis sąnariams tirti skirtas atviro tipo prietaisas, bet naujas visiškai kitos klasės įrenginys turėtų kompensuoti abu ir net juos lenkti.

Anot Kauno miesto poliklinikos direktoriaus pavaduotojo medicinai Raimundo Mickos, technika sensta, atsiranda nauji vaizdų apdorojimo metodai, o poliklinika siekia suteikti pacientams aukščiausios kokybės, plačiai prieinamas sveikatos priežiūros paslaugas.

„Sprendžiant pagal tai, kaip aktyviai pacientai registruojasi magnetinio rezonanso tyrimui – šiuo metu, dar plačiai nepasiskelbę, turime eilę keturioms dienoms – poreikis tikrai yra. Greičiau išsitirti ir gauti rezultatą galės ne tik Kauno miesto poliklinikos pacientai. Pokytį pajus ir visi Kauno miesto gyventojai“, – teigė R. Micka.

Plati tyrimų aprėptis

T. Budrys pažymėjo, kad magnetiniu rezonansu atliekamų tyrimų spektras yra labai platus: pradedant nuo galvos smegenų, baigiant prostatos tyrimais. Taip pat skenuojant stuburo kaklinę, torakalinę ir juosmeninę dalis – galima ištirti įvairiausius distrofinius, degeneracinius pakitimus, darinius stuburo srityje.

Galvoje puikiai matoma daugelis struktūrinių patologijų – pacientai tiriami dėl gerybinių bei piktybinių smegenų darinių, išemijos, aneurizmų, išsėtinės sklerozės, epilepsijos priežasčių ir kt. Galima tirti pilvo organus: kasos, inkstų, antinksčių, blužnies patologijas, diferencijuoti kepenų židinius, jeigu kompiuterinės tomografijos ištyrimas nepakankamas.

„Kalbant apie dubenį, planuojame daryti multiparametrinius prostatos tyrimus, turime tai atlikti galinčių specialistų, kurie dirba ir Kauno klinikose, lankė kursus bei stažuotes, dalyvavo konferencijose. Magnetiniu rezonansu taip pat tiriami ir tiesiosios žarnos, gimdos kaklelio onkologiniai pakitimai. Vaizdus interpretuos patyrę gydytojai radiologai“, – įrenginio pritaikymą komentavo gydytojas.

Kauno miesto poliklinikoje – naujas magnetinio rezonanso aparatas/ R. Tenio nuotr.

Galiausiai, rutininių procedūrų naujuoju prietaisu paletę sudaro sąnarių tyrimai, nuo pačių smulkiausių iki stambių. Magnetinis rezonansas dėl savo charakteristikų labai gerai diferencijuoja jungiamuosius bei raumeninius audinius – Radiologijos centro vadovo vertinimu, sąnarių patologijoms diagnozuoti tikslesnio metodo šiuo metu nėra.

Apdraustiems pacientams tyrimas nieko nekainuoja

„Tyrimas magnetiniu rezonansu yra nemokamas privalomuoju sveikatos draudimu draustiems pacientams, turintiems gydytojo specialisto siuntimą. Pabrėžiu, kad reikalingas gydytojo specialisto, o ne šeimos gydytojo siuntimas, kadangi tai yra tyrimas, tikslinantis kitais įmanomais būdais nediagnozuotą sutrikimą“, – paslaugos apmokėjimo tvarką paaiškino T. Budrys.

Priemokų už šią paslaugą, kitaip nei privačiose gydymo įstaigose, poliklinikoje nėra. Laikmenų su tyrimų vaizdais pacientui pirkti taip pat nereikia, kadangi magnetinio rezonanso rezultatus gali interpretuoti tik gydytojas radiologas.

„Jeigu pacientą siuntusiam gydytojui reikia turėti vaizdų kopiją ir toks prašymas nurodomas siuntime, skaitmeninė laikmena įrašoma nemokamai. Nedidelė priemoka būtų taikoma tuo atveju, jei dėl kokių nors priežasčių pacientas vaizdų įrašus pageidauja turėti pats sau“, – nurodė T. Budrys.

Atnaujinama ir kita diagnostinė įranga

R. Micka detalizavo, kad šiuo metu poliklinika organizuoja konkursą ir šešiems echoskopams įsigyti: „Kaip žinia, visa technika sensta, jos „galiojimo“ laikotarpis siekia 8-10 metų – po to ir ekranai nerodo taip gerai, ir davikliai nusitrina mechaniškai, pasensta programinė įranga. Kasmet pagal finansines galimybes dėliojamės planus, kiek galime įsigyti įrangos ir palaipsniui atsinaujiname, pradedant nuo seniausių aparatų.“

Kitą viešojo pirkimo konkursą neseniai organizavo Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) – atsižvelgiant į labiausiai susidėvėjusią aparatūrą, nupirkti ir Dainavos bei Šančių padaliniuose sumontuoti mamografai, skirti rentgenologiniam krūtų tyrimui. Įrenginiai jau paruošti, jie turėtų būti pradėti naudoti artimiausiu metu – laukiama perdavimo-priėmimo dokumentų.

Kauno miesto poliklinikoje – naujas magnetinio rezonanso aparatas/ R. Tenio nuotr.

Ministerija taip pat yra suinventorizavusi rentgeno aparatus Lietuvoje – paaiškėjo kai kuriuos esant kelių dešimtmečių senumo. Tai, pastebėjo R. Micka, yra gana brangūs įrenginiai. Dabar Kauno miesto savivaldybė turi SAM įgaliojimą nupirkti penkis rentgeno aparatus, kad jų techninė būklė atitiktų šiuolaikinius šios dienos reikalavimus.

Šilainių padalinyje sumontuotą „Hitachi“ magnetinio rezonanso aparatą Kauno miesto poliklinika įsigijo viešojo konkurso būdu, tai yra vienintelis šios gydymo įstaigos žinioje esantis toks įrenginys.

Kaip nurodė ligoninės atstovai, konkurse dalyvavo daug tiekėjų, didelės dalies jų pasiūlytų prietaisų specifikacijos atitiko pirkimo užduotį, tačiau, atsižvelgus į geriausios kainos ir techninių charakteristikų santykį, aplinkosauginius kriterijus, ekonominius rodiklius, laimėjo japonų bendrovė „Hitachi”.

„Mano žiniomis, tik dvi poliklinikos Lietuvoje išvis turi savo ar panaudos būdu naudoja magnetinio rezonanso tomografus, mes tai irgi galime sau leisti dėl įstaigos dydžio“, – teigė R. Micka, priminęs, kad Kauno miesto polikliniką sudaro penki padaliniai (Šilainių, Dainavos, Kalniečių, Šančių, Centro) su poskyriais, kuriuose dirba šeimos gydytojai ir specialistai. Poliklinikoje prisirašę apie pusė Kauno miesto gyventojų.

Registruotis magnetinio rezonanso tyrimui Šilainių padalinyje galima tel. (8 37) 282 233.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA