Sraigtasparniu per Lietuvą gabenti donoro organai pasieks ir Kauną (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Sraigtasparniu per Lietuvą gabenti donoro organai pasieks ir Kauną (papildyta)

BNS 2020/07/29 08:44
Asociatyvi / I. Budzeikaitės LK nuotr.

Trečiadienio rytą Vilniuje, greta Santaros klinikų, nusileido Lietuvos karinių oro pajėgų sraigtasparnis su planuojama persodini donoro širdimi, inkstais ir ragenomis.

Kaip BNS informavo Nacionalinio transplantacijos biuro vadovas Artūras Bagotyrius, jauno donoro organus trečiadienio naktį Šiauliuose paėmė septynių medikų brigada, širdis ir ragenos bus persodinamos recipientams Vilniuje, inkstai – dviems asmenims Kaune. Iš viso organų sulauks keturi recipientai.

„Nuspręsta imti transplantacijai Vilniaus santaros klinikose širdį ir ragenas, Kauno Lietuvos Sveikatos mokslų universiteto klinikose – inkstus. Kiti organai dėl medicininių priežasčių netiko transplantacijai (…). Galiu pasakyti tik tai, kad tai – jauno žmogaus organai“, – sakė jis.

Pasak A. Bagotyriaus, širdies laukimo terminas yra trumpiausias – ji turi būti persodinta per šešias valandas, likę organai gali laukti ilgiau. Inkstai iš Vilniaus į Kauną bus toliau gabenami automobiliu.

Šiemet Lietuvoje jau atliktos 3 širdies, 39 inkstų transplantavimo operacijos, persodinta 10 kepenų, 12 ragenų, atlikta apie 100 kamieninių ląstelių persodinimo operacijų.

Papildyta 10.47 val.

Lietuvos kariuomenės Karinių oro pajėgų (KOP) sraigtasparnio Mi-8 įgula trečiadienį atliko organų pergabenimo skrydį. „Užduotis atlikta sėkmingai ir dabar viliamės, kad padėsime vienam, ar keliems žmonėms“, – sakė įgulos vadas kpt. Kazimieras Lomanas.

Liepos 28-osios vakarą Lietuvos karinės oro pajėgos gavo Nacionalinio transplantacijos biuro prašymą pasiruošti organų pergabenimui iš Šiaulių į Vilnių, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai.

Sraigtasparnis Mi-8, budintis II-ame Kauno paieškos ir gelbėjimo poste, buvo paruoštas, nuskrido į Šiaulius ir iš ten, liepos 29-osios rytą, 7 valandos 16 minučių, gavęs nurodymą, ėmė vykdyti užduotį. 7 medikų grupė ir organai Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikas pasiekė 8 valandos ir 2 minutės.

Atlikusi užduotį KOP sraigtasparnio įgula grįžo į postą ir tęsia budėjimą. Dviejuose postuose budinčios įgulos vykdo paieškos ir gelbėjimo užduotis, atlieka medicininės evakuacijos ir gelbėjimo užduotis, o taip pat gabena donorų organus transplantacijos operacijoms bei ligonius nutrauktų galūnių replantacijos operacijoms.

Šios užduotys atliekamos su nedideliais, bet manevringais sraigtasparniais Eurocopter AS365 Dauphin ir Mi-8.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA