Vyriausybė pritarė: Lietuva gali turėti dar vieną nedarbo dieną | Kas vyksta Kaune

Vyriausybė pritarė: Lietuva gali turėti dar vieną nedarbo dieną

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Trečiadienį Vyriausybės posėdyje pritarta, kad Laisvės gynėjų diena, Sausio 13-oji, galėtų tapti švenčių diena, o tai reiškia, kad per ją nereikėtų dirbti. Tiesa, kadangi Lietuva ir taip turi itin daug tokių švenčių dienų, o ekonomikai ir biudžeto surinkimui kiekviena jų atsiliepia neigiamai, rekomenduojama naują laisvą dieną skelbti vietoje jau esamos, dėl kurios sutaria socialiniai partneriai.

Trišalė taryba Sausio 13-ąją siūlo vietoj Vėlinių

Kaip rašoma rašoma Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos pranešime žiniasklaidai, praėjusią savaitę vykusio Trišalės tarybos posėdžio metu nuspręsta, kad Sausio 13-oji galėtų būti skelbiama šventine diena vietoje Lapkričio 2-osios, Vėlinių.

Ši data tarp nedarbo dienų įtraukta 2019 metais. Dirbti jau daug metų nereikia ir lapkričio 1-ąją, Visų šventųjų dieną. Lapkričio pirmosiomis dienomis įprasta lankyti artimųjų kapus.

Švenčių dieną dirbama tik su darbuotojo sutikimu, išskyrus atvejus, kai dirbama pagal suminę darbo laiko apskaitą ar jeigu tai nustatyta kolektyvinėje sutartyje.

Lietuva – viena daugiausiai šventinių dienų turinti ES

Lietuva yra viena iš daugiausia švenčių dienų – 16 – turinčių ES valstybių narių. Nedarbo diena paskelbus ir Sausio 13-ąją ir neatsisakant esamos nedarbo dienos, jų iš viso būtų 17. Tiek šventinių dienų Europos Sąjungoje turi tik Bulgarija ir Vengrija, o bendras Europos Sąjungos šventinių dienų vidurkis – 12.

Skaičiuojama, kad dėl 1 nedarbo dienos valstybės biudžetas netenka apie 50 mln. eurų.

Vyriausybės išvados paprašyta tada, kai Sausio 13-osios, kaip galimos nedarbo dienos, klausimas pradėtas svarstyti Seime. Trišalė taryba dar vasarį priėmė sprendimą, kad Sausio 13-oji galėtų būti skelbiama nedarbo diena, tačiau nepritarė Seimo siūlymui atsisakyti laisvos Gegužės 1-osios – Tarptautinės darbo dienos.

Šiuo metu Laisvės gynėjų diena yra Atmintinų dienų sąraše, tačiau yra darbo diena.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA