Greta naujojo Zapyškio betono – neveikiantis tualetas už beveik 30 tūkst. eurų | Kas vyksta Kaune

Greta naujojo Zapyškio betono – neveikiantis tualetas už beveik 30 tūkst. eurų

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/07/25 19:02
DELFI nuotr.

„Auksiniu“ pramintą tualetą kadaise turėjo Kaunas, prie pilies stovėjęs konteinerinis namelis miesto kainavo biudžetui kainavo per pusę milijono litų (153 tūkst. eurų). Kiek kuklesnis statinys neseniai iškilo ir Kauno rajone, prie dviprasmiškų vertinimų sulaukusių, betonu užlietų gotikinės Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios prieigų. Šio tualeto kaina siekia 29,6 tūkst. eurų, tačiau jis iki šiol neveikia, o durys atveriamos tik ypatingomis progomis.

Pirkinio suma – įspūdinga, bet jis neveikia

Tualetas už naujo automobilio kainą. Taip galima pavadinti naująjį Kauno rajono savivaldybės Zapyškio seniūnijos pirkinį.

Netoli baigtos tvarkyti gotikinės bažnyčios, dėl kurios prieigose išlietos milžiniškos betono aikštės sulaukta dviprasmiškų vertinimų stovintis konteinerinis tualetas iki šiol „lankytojų“ nepriima. Jo durys užrakintos, pakabinti užrašai skelbia, jog „dėl techninių kliūčių tualetas neveikia“.

„Kas nutiko link Zapyškio bažnyčios, šalia Nemuno pakrante vedančio dviračių tako pastatytam tualetui? Jis buvo atvėręs duris, tačiau jau kuris laikas nebeveikia. Gal sugedo?“, – klausė „Delfi“ skaitytojai.

Šio tualeto kaina – 29 tūkst. 596 eurai. Tiek jis įvertintas sutartyje, kurią šių metų gegužės 26 dieną Zapyškio seniūnija pasirašė su Klaipėdos bendrove „KT Modules“.

Sutartyje nurodytas ir terminas, iki kurio šis statinys turėjo būti pastatytas nurodytoje vietoje ir paruoštas naudojimui. Tai šių metų birželio 22 diena. Sutartyje taip pat nurodoma ir sankcija, piniginė bauda, kurią rangovas mokėtų. Už kiekvieną pradelstą dieną ji sudaro 0,03 procento neįvykdytų įsipareigojimų vertės.

Tualetą atrakina tik švenčių proga

Susisiekus su vietos seniūnijos vadovu, jis paaiškino, kad šis statinys atrakinamas tik švenčių metu, dar nenuspręsta, kas prižiūrės brangų turtą.

„Ten paprasčiausiai (tualetas – red.) dar nėra priduotas, iki galo nesutvarkytas. Dar kai ko ten trūksta“, – portalui „Delfi“ sakė pirkimo sutartį pasirašęs Zapyškio seniūnijos seniūnas Sigitas Imbrasas.

Jis patikslino, kad tualetas buvo atrakintas ir veikė liepos 6 d. vykusios šventės metu, tačiau vėl uždarytas. „Dar neišspręsti kai kurie klausimai, kas jį prižiūrės. Per šventę buvome žmogų pasamdę, kuris prižiūrėjo. Jeigu taip palinksi, neaišku, ką rasi“, – sakė Zapyškio seniūnas S. Imbrasas.

Paklausus, kada šis tualetas pradės veikti, seniūnas minėjo, kad viskas turėtų išspręsti kelių mėnesių laikotarpyje. „Gavome komandą jį palaikyti, tik per šventes atrakinti. Šalia yra kitas lauko tualetas, jis prižiūrimas, valomas“, – sakė S. Imbrasas.

Pasiteiravus, kodėl šis, naujasis tualetas kainavo tiek daug, beveik 30 tūkst. eurų, Zapyškio seniūnas sakė, jog stengtasi nupirkti jį mokant kuo pigiau, tačiau investavus į vidaus įrangą kaina padidėjo.

„Galima daryti ką nors prasčiau, tačiau darai vieną sykį, nesinori nusipiginti“, – sakė tualetą pirkusios Zapyškio seniūnijos vadovas.

Bendrovė tikina tualetą pridavusi

Tualetą sumontavusios bendrovės „KT Modules“ direktorius Nikolajus Bystriakovas nustebo išgirdęs klausimą, kodėl jis iki šiol neveikia. Pasak verslininko, jo vadovaujama bendrovė visus įsipareigojimus yra įvykdžiusi, o pats objektas – priduotas užsakovui.

„Esu gavęs visas sąskaitas iš subrangovų už atliktus darbus, nežinau, kaip gali būti nepriduota. Mane vadybininkas informavo, kad viskas atlikta ir šis objektas jau praeityje“, – sakė „KT Modules“ vadovas. Jis patikslino, kad raštu nebuvo gauta jokių pretenzijų dėl darbų ar sumontuotos įrangos kokybės.

„Delfi“ žiniomis, taip pat pasirašytas tualeto priėmimo – perdavimo aktas, prieš jį montuojant Zapyškyje visa vidaus įranga buvo patikrinta ir ji veikė.

Aikštelė, kurioje stovi tualetas, kol kas neasfaltuota / DELFI nuotr.

Tiesa, kai kurių techninių problemų gali kilti dėl to, kad konteinerinis modulis skubant buvo pastatytas ant gruntinio pagrindo, kurį dar tik numatoma asfaltuoti.

Tualetas ims veikti baigus kitus darbus

Kauno rajono savivaldybės mero patarėjas Edmundas Mališauskas informavo, jog šiuo metu vyksta Muziejaus gatvės, kurios pašonėje stovi naujasis tualetas, tvarkymo darbai.

„Darbai dar nėra užbaigti, kai viskas bus pastatyta, baigta, tada veiks ir tualetas. Čia dar daug dalykų atsiras, trinkelės, krantinė numatyta. Tiesiog reikia šiek tiek kantrybės, laikinai yra pastatyti biotualetai“, – sakė Kauno rajono mero patarėjas E. Mališauskas bei patikslino, kad šie projektai nėra susiję su pabaigtais Zapyškio Šv. Jono Krikštytojo bažnyčios ir jos aplinkos tvarkymo darbais.

Šį, link Nemuno pakrantės vedančios gatvės tvarkymo projektą, „Delfi“ žiniomis kuruoja žinomas Kauno architektas Gintaras Prikockis, rūpinęsis ir bažnyčios bei jos prieigų sutvarkymu.

Liepos 2 dieną Kauno rajono savivaldybė pasirašė sutartį su G. Prikockio vadovaujama bendrove „Erdvės norma“ dėl konsultavimo Muziejaus gatvės dalies ir šalia esančios teritorijos kompleksiško sutvarkymo. Už šias paslaugas sutartyje numatyta sumokėti 12 tūkst. eurų.

Kiek anksčiau, už parengtus gotikinės Zapyškio bažnyčios restauravimo ir nemažai prieštaringų vertinimų sulaukusio jos aplinkos sutvarkymo projektus G. Prikockio vadovaujamai bendrovei sumokėta 83 tūkst. 867 eurai.

Gotikinės Zapyškio bažnyčios prieigų užbetonavimo kaina – šimtai tūkstančių eurų

Kauno rajono savivaldybė yra pateikusi informaciją apie tai, kiek kainavo tiek pačios bažnyčios tvarkymas, tiek nemažai kritikos sulaukusios betoninės aikštės įrengimas.

Bendra aplinkos sutvarkymo ir infrastruktūros įrengimo darbų vertė – 746 tūkst. 118 eurai. Iš jų 170 tūkst. eurų – Europos sąjungos fondų, 30 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšos.

Pačios bažnyčios pastato remontas kainavo kiek daugiau, nei jos prieigų tvarkymas. Bendra darbų vertė – 817 tūkst. 241 eurai, iš jų 587 tūkst. 809 eurai – Europos sąjungos fondų lėšos.

O galutinė abiejų projektų, tiek bažnyčios, tiek ir jos prieigų tvarkymo kaina siekia 1 mln. 563 tūkst. 359 eurus. Tai 23,4 tūkst. eurų mažiau, nei buvo planuota pradžioje. Visus šiuos darbus atliko viešųjų pirkimų konkursą laimėjusi bendrovė „Ekodora”.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA