Pasitikėjimas Lietuvos kariuomene pasiekė rekordines aukštumas | Kas vyksta Kaune

Pasitikėjimas Lietuvos kariuomene pasiekė rekordines aukštumas

BNS 2020/07/25 15:22
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Lietuvos visuomenės pasitikėjimas kariuomene yra aukščiausias per daugiau kaip 20 metų, rodo visuomenės nuomonės apklausos. Tokius rezultatus atskleidė šeštadienį dienraštyje „Lietuvos rytas“ skelbiami „Vilmorus“ atlikto tyrimo duomenys.

„Kariuomenė yra trečioje vietoje, bet čia yra geriausias rezultatas per 22 metus. Laipsniškas augimas fiksuojamas 10 metų, nėra taip, kad įvyko kažkoks šuolis. Beveik du trečdaliai teigiamai kariuomenę vertina“, – reitingus BNS komentavo „Vilmorus“ vadovas sociologas Vladas Gaidys.

„Žinoma, kartais subanguodavo tas augimas, pavyzdžiui, prisimenant „auksinių šaukštų“ skandalą, tada iš karto krito vertinimas, reikėjo metų ar kelių, bet reitingas vėliau atsistatė“, – pridūrė jis.

Apklausos duomenimis, kariuomenę teigiamai vertina 63,8 proc., neigiamai – 10,2 proc. respondentų.

„Tai institucija, kuri šiuo metu neturi neigiamų istorijų, jos materialinė bazė gerėja, daug bendradarbiaujama. (…) Lietuva palaipsniui priartėjo prie vakarietiško vertinimo. Taip ir turėtų būti“, – teigė V. Gaidys.

Jis taip pat atkreipia dėmesį į išaugusį „Sodros“ vertinimą. Šia įstaiga pasitiki 58,6 proc. respondentų (52,6 proc. birželį) ir ji reitinge užima ketvirtą vietą.

„Greičiausiai tai susiję su valdžios skiriamomis vienkartinėmis išmokomis. Tai yra geriausias rezultatas po paskutinės krizės 2009–2010 metais. „Sodros“ teigiamas vertinimas buvo labai nukritęs, kai neteko žmonės pajamų“, – sakė bendrovės „Vilmorus“ vadovas.

Ugniagesiai gelbėtojai pagal pasitikėjimą yra pirmoje vietoje su 87,1 proc. palankių vertinimų. Policija užima antrąją vietą – ja pasitiki 67,5 proc., nepasitiki – 7,7 proc. apklaustųjų.

Tradiciškai mažiausiai gyventojai pasitiki partijomis – 6,6 proc. apklaustųjų, o nepasitikinčiųjų yra 59,2 procento. Seimu pasitiki 11,1 proc., nepasitiki – 59,7 proc. apklaustųjų. Teismais pasitiki 22,9 proc., nepasitiki – 27,9 proc. respondentų.

Reprezentatyvią šalies gyventojų apklausą liepos 10–18 dienomis dienraščio „Lietuvos rytas“ užsakymu atliko „Vilmorus“. Apklaustas 1021 Lietuvos gyventojas, vyresnis nei 18 metų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA