Po staigaus koronaviruso šuolio ministerija ragina grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Po staigaus koronaviruso šuolio ministerija ragina grįžti prie privalomo kaukių dėvėjimo (papildyta)

BNS, DELFI 2020/07/24 11:40
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Penktadienį užfiksavus koronaviruso infekcijos šuolį, surengtoje konferencijoje buvo pristatyta, kokių priemonių netrukus bus imamasi. Ministerija ragina nešioti kaukes.

Smarkiai per dieną šoktelėjęs naujų išaiškintų koronaviruso atvejų skaičius yra susijęs su ilgiau užtrunkančiais epidemiologiniais tyrimais sutrikus e.sveikatos sistemai, sako viceministrė Kristina Garuolienė.

„Per vakar dieną yra nustatyti 26 nauji atvejai. Didesnis skaičius yra, jis yra šoktelėjęs, ir jis yra susijęs su užtrukusiais epidemiologiniais tyrimais, kurie buvo paveikti sulėtėjusio informacijos gavimo dėl situacijos Registrų centre“, – spaudos konferencijoje penktadienį sakė K. Garuolienė.

„Šiuo metu yra planuojami pokyčiai ir jau paskelbta informacija dėl paveiktų šalių sąrašo. Yra mažinamas sergamumo rodiklis iki 16 atvejų 100 tūkstančių gyventojų. Tai reiškia, kad nuo pirmadienio didėja sąrašas valstybių, iš kurių atvykus privaloma 14 dienų izoliacija“, – kalbėjo viceministrė.

Šalys, kurios, pasak viceministrės, greitai gali patekti į sąrašą, iš kurių grįžus privaloma saviizoliacija, yra Belgija, Austrija ir Čekija.

Taip pat, pasak K. Garuolienės, svarstomas privalomas kaukių dėvėjimas.

„Pirmiausia viešajame transporte, prekybos centruose ir kituose masinio susibūrimo vietose, kur yra sunku laikytis saugaus atstumo“, – kalbėjo viceministrė.

Pasak SAM atstovės, šį savaitgalį vyksiančioje Jūros šventėje dalyviams taip pat rekomenduojama dėvėti apsaugines veido kaukes, ypač tada, kai neįmanoma išlaikyti saugaus atstumo.

Sveikatos apsaugos ministerijos Spaudos tarnybos vedėjas Vytautas Beniušis BNS sakė, jog kol kas dar tebėra svarstomi visi variantai.

„Šiuo metu ministerija svarsto įvairius variantus ir analizuoja geriausią užsienio šalių praktiką. Kitą savaitę bus priimti sprendimai dėl konkrečių pasiūlymų ir kaip vienas iš svarstomų variantų yra grąžinti privalomą kaukių dėvėjimą viešajame transporte, taip pat stotelėse, galbūt renginiuose“, – sakė jis.

„Dėl to, kur konkrečiai bus siūloma, dar nėra iki galo apsispręsta“, – pridūrė SAM atstovas.

Taip pat gali būti svarstoma nustatyti rekomenduojamą laikytis atstumą.

Sveikatos apsaugos ministrą pavaduojantis susisiekimo ministras Jaroslavas Narkevičius sakė, jog iki kol bus priimti sprendimai, ministerija „griežtina raginimą“ kaukes dėvėti.

„Praktiškai mes jau savaitės pradžioje pasvarstėme galimų priemonių sąrašą, tas sąrašas buvo ir anksčiau. (…) Pirmiausia kaukių nešiojimo griežtinimas arba privalomumas. Dabartiniu metu mes tikrai griežtiname raginimą, nes matome, kad ypatingai susibūrimuose reikalinga laikytis atstumo ir kaukių nešiojimo“, – sakė J. Narkevičius.

Jo teigimu, atsižvelgus į epidemiologinės situacijos blogėjimą, gali būti siūlomos ir kitos priemonės.

„Toliau tai be abejo susibūrimų skaičių mažinimas ir kitos priemonės. Bet vis dėlto tikėkimės, kad šito nereikės“, – sakė J. Narkevičius.

Dėl ligoninėse gydoma 13 asmenų

Dėl koronaviruso ligoninėse šiuo metu gydoma 13 asmenų, du iš jų reanimacijose, penktadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Kaip spaudos konferencijoje informavo NVSC Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vyr. specialistė Eglė Korkut, dviems ligoninėse gydomiems žmonėms reikalingos deguonies kaukės, vienam taikoma dirbtinė plaučių ventiliacija.

E. Korkut sakė, jog džiugina bent ta tendencija, kad dauguma nustatytų teigiamų COVID-19 atvejų dar prieš tyrimo rezultatą buvo izoliuoti.

„Dar kartą norime paminėti apie izoliacijos svarbą, nes iš vakar paminėtų 12 atvejų susirgusių kauniečių, kurie susirgo po kontakto, jie jau praeitą savaitę buvo ištirti ir jų tyrimų rezultatai buvo neigiami. Šią savaitę juos pakartojus, tyrimas buvo teigiamas. Tai, kad izoliacijos pradžioje žmogus dar viruso neišskiria, tai dar nereiškia, kad jis nesirgs. Izoliacijos reikia sąžiningai laikytis iki pat paskutinės dienos, kurią mes nurodome“, – sakė E. Korkut.

Šiuo metu koronaviruso infekcija tebeserga 277 asmenys, pasveiko – 1616. Nuo koronaviruso mirė 80 asmenų, dėl kitų priežasčių mirė 13 užsikrėtusiųjų. Nuo birželio 1 dienos Lietuvoje registruoti 77 įvežtiniai atvejai. Izoliacijoje šiuo metu yra 99 asmenys.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA