Koronavirusas patvirtintas „Kauno autobusų“ vairuotojui | Kas vyksta Kaune

Koronavirusas patvirtintas „Kauno autobusų“ vairuotojui

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Praėjusią parą užfiksavus naują koronaviruso protrūkį ir patvirtinus 26 naujus infekcijos atvejus labiausiai sunerimo kauniečiai, mat didžioji dalis susirgimų patvirtinta Kauno apskrityje. Pranešta, kad 12 užsieniečių ir vienas lietuvis pavojinga liga užsikrėtė po kontakto su Uzbekijos piliečiais. Kaip paaiškėjo vėliau, infekcijos nešiotoju tapo ir „Kauno autobusų“ vairuotojas – tai yra pirmasis susisiekimo bendrovėje nustatytas koronaviruso atvejis.

Tiksinti koronaviruso bomba?

Kaip skelbė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), trylika naujų koronaviruso atvejų per vakar patvirtinta Kauno apskrityje. Visi šie susirgimai yra susiję su protrūkiu transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“. COVID-19 liga patvirtinta dvylikai užsieniečių, turėjusių kontaktą gyvenamojoje vietoje su užsikrėtusiaisiais, šie asmenys buvo izoliacijoje.

Taip pat koronavirusas nustatytas vienam vairuotojui lietuviui, kontaktavusiam su šiais asmenimis. Portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, teigiamą koronaviruso tyrimo atsakymą gavo „Kauno autobusų“ vairuotojas.

Šią informaciją penktadienio rytą pateikė portalo skaitytoja, anot jos, „Kauno autobusų“ vairuotojas teigiamo koronaviruso testo rezultato sulaukė dar pirmadienį, tačiau kiti įmonės darbuotojai apie pavojingos infekcijos užkratą sužinojo tik vakar.

„Vairuotojas sėkmingai dirbo iki jam rado temperatūrą, žmonės perka bilietus, gauna grąžą, čia tuoj visą Kauną reiks karantinuoti“, – pesimistinį scenarijų piešė moteris.

Duomenų apie izoliacijoje esančius darbuotojus neturi

Naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ susisiekus su „Kauno autobusais“, bendrovės generalinis direktorius Mindaugas Grigelis patvirtino, kad vienam iš jų darbuotojų išties nustatyta koronaviruso infekcija.

„Tikslių duomenų, kaip vairuotojas užsikrėtė, neturime. Šis vairuotojas daugiau kaip mėnuo keleivių autobusu nevežė, vairavo tik specialųjį transportą“, – teigė „Kauno autobusų“ atstovas.

Jo teigimu, tikslių duomenų apie sąlytį su užsikrėtusiuoju turėjusius asmenis, kuriems reiktų izoliuotis, įmonė neturi, mat „šis (izoliacijos – „Kas vyksta Kaune“) procesas vyksta ir šiuo metu“.

Tiesa, informacijos, ką įmonė įvardija kaip specialųjį transportą vis dar laukiama. Portalo žiniomis, tai gali būti vairuotojus namo vežantys autobusai arba techninei priežiūrai skirtas transportas.

Papildyta liepos 27 dieną 11.13 val.

Specialus transportas, tai automobilis (mikroautobusas) pritaikytas pervežti asmenis į mobilius punktus koronaviruso infekcijos laboratoriniams tyrimams atlikti, nurodė „Kauno autobusai“. Pasak įmonės, vairuotojas yra pilnai atskirtas nuo vežamų asmenų. Automobilis po kiekvieno vežimo yra pilnai dezinfekuojamas.

(papildymo pabaiga)

Naudojo apsaugines priemones

NVSC Vilniaus departamento specialistes Justinos Petravičienės teigimu, šis koronaviruso atvejis susijęs su protrūkiu transporto įmonėje „Hegelmann Transporte“, apie vairuotoją pakirtusią klastingą infekciją jau buvo skelbta penktadienį, kartu su visa statistika. Vis dėlto nebuvo įvardyta, kad minėtas lietuvis vairuotojas dirba bendrovėje „Kauno autobusai“.

„Tas žmogus turėjo sąlytį būtent su Uzbekijos piliečiais ir yra autobuso vairuotojas. Daugiau informacijos specialistams surinkti nepavyko. Epidemiologinis tyrimas vyksta, kontaktiniai asmenys nustatinėjami“, – „Kas vyksta Kaune“ apie pirmąjį koronaviruso atvejį „Kauno autobusuose“ komentavo J. Petravičienė.

Pasiteiravus, ar autobuso vairuotojas pavojinga infekcija užsikrėsti galėjo viešuoju transportu veždamas Uzbekijos piliečius, specialistė nurodė, kad šios aplinkybės yra tiriamos.

„Mūsų žiniomis, kai su Uzbekijos piliečiais vairuotojas turėjo sąlytį autobuse, jis naudojo apsaugines priemones, bet kaip atsitiko ta visa situacija, čia reikėtų platesnės analizės“, – teigė specialistė.

Pasak J. Petravičienės, autobuso vairuotojui pritaikytos visos izoliacinės priemonės ir kontaktavę asmenys yra nustatinėjami. Portalo duomenimis, visiems „Kauno autobusų“ darbuotojams atliekami koronaviruso testai, kurių rezultatų laukiama šeštadienį.

Kurio maršruto autobusu vyko uzbekai kol kas taip pat nenurodoma.

Nuo penktadienio pakeista įlaipinimo tvarka

Primename, kad ketvirtadienį, liepos 23 dieną, „Kauno autobusai“ pranešė apie nuo penktadienio įsigaliojančią naują įlaipinimo ir bilietų pardavimo tvarką.

Viešajame transporte laikinai vėl nebeparduodami vienkartiniai bilietai, keleiviai į viešąjį transportą neįleidžiami pro priekines duris.

Tokia pati tvarka buvo priimta kovo 13 dieną, ji truko iki pat pat birželio 8 dienos – tądien sugrąžintas įlipimas pro priekines duris.

Kauno savivaldybė, tuo metu, skelbia miestą stiprinant dezinfekavimo darbus autobusuose ir troleibusuose, taip pat viešojo transporto stotelių stoginėse. Dezinfekcijos sulauks ir suoleliai parkuose, vaikų žaidimų aikštelių inventorius, šiukšliadėžės bei kiti mažosios architektūros elementai.

„Tikimės visų kauniečių ir miesto svečių supratingumo. Geranoriškas ir atsakingas elgesys – veiksmingiausia priemonė siekiant sustabdyti nelemto viruso plitimą. Veikdami išvien užtikrinsime, kad mūsų miestas ir toliau išliktų saugus“, – nurodoma savivaldybės komentare.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA