Kartą Kaune gyveno… Rytis Zemkauskas: pasivaikščiojimas po KTU studentų miestelio apylinkes | Kas vyksta Kaune

Kartą Kaune gyveno… Rytis Zemkauskas: pasivaikščiojimas po KTU studentų miestelio apylinkes

Šios dienos rubrikos „Kartą Kaune gyveno…“ svečias – visuomenininkas Rytis Zemkauskas. Populiarių TV laidų, pokalbių ir kitų kultūros projektų autorius, save pristatantis nuomonės žurnalistu, kavinės „Kultūra“ vasaros terasoje pasidalino mintimis apie gyvenimą sovietmečio Kaune, kaip jis pats sako – „bandymą gyventi normalų gyvenimą nenormaliomis sąlygomis“.

Pasakojimas pradėtas nuo R. Zemkausko gimtųjų namų Saulės gatvėje, toliau keliauta į Kauno technologijos universiteto (KTU) studentų miestelį. Pasivaikščiota ir prie Gričiupio upelio, kuris dėl prasto nuo jo sklindančio kvapo jau sovietmečio vaikų buvo vadinamas guvnia (aut. pastaba – nuo rusų k. žodžio gavno – šūdas).

Kauno zoologijos sode, kur Rytis praleido ne vieną vaikystės popietę, sužinojome, kurį žvėrį jis labiausiai mėgo lankyti, kalba pasisuko ir apie Mitinį Kauno žvėrį, kurį jis drauge su „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022“ komanda bando surasti po Kauno miestu ir jį apgyvendinti kauniečių bei miesto svečių savimonėje.

Liepos 23 dieną taip pat minėtas Sumner Welles deklaracijos 80-etis – tai itin svarbi JAV deklaracija dėl Baltijos šalių okupacijos nepripažinimo, suteikusi sovietmečiu gyvenusiems žmonėms vilties, kad vieną dieną Lietuva taps laisva.

R. Zemkauskas puikiai prisimena jaunystės dienas kartu su Lietuva nepriklausomybę atgavusiame Kaune, o kalbos apie tarpukario Kauną jo šeimoje buvo pakankamai atviros ir sovietmečiu. Tačiau pasididžiavimą buvusia nepriklausoma gimtąja valstybe visada temdė suvokimas, kad su sistema nepakovosi ir teks prie jos vienaip ar kitaip prisitaikyti.

Įtraukiantis ir atviras pokalbis apie sovietmečio traumas ir būdus vaduotis iš vergo filosofijos su pašnekovu, kuris atvirai sako, kad jo vaikystė yra ir šviesiausia, ir drauge – tamsiausia gyvenimo dalis, kai gyventa absoliučiai dviguboje realybėje.

„Kas vyksta Kaune“ transliacijos pokalbio su R. Zemkausku vedėja – žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė. Video turinį transliacijai parengė žurnalistas Dominykas Biržietis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA