Skandalinga informacija apie Lenkijoje sulaikytą Lietuvos karininką – melaginga | Kas vyksta Kaune

Skandalinga informacija apie Lenkijoje sulaikytą Lietuvos karininką – melaginga

delfi.lt / Vaidas Saldžiūnas 2020/07/23 17:20
Asociatyvi / LK. I. Budzeikaites nuotr.

Lenkijoje sulaikytas šnipinėjimu įtariamas Lietuvos karininkas, kuris rinko slaptą informaciją ir ją perdavinėjo Lietuvai, siekiant perkelti JAV pajėgas iš Lenkijos. Tokia sensacinga žinutė ėmė plisti ketvirtadienio pavakarę. Tačiau tai tebuvo eilinis bandymas paskleisti melagingą naujieną.

„Lenkijos vidaus saugumo agentūra sulaikė Lietuvos kariuomenės karininką Antaną K., įtariamą šnipinėjimą Lietuvai. Tai yra precedento neturintis lietuvio kareivio sulaikymo Lenkijoje atvejis“, – tokio dramatiško laiško ketvirtadienį sulaukė „Delfi“. Siuntėjas esą buvo Lenkijos vidaus saugumo agentūra (AWB), tačiau įtarimų sukėlė vien tai, kad laiškas surašytas netaisyklinga lietuvių kalba. Be to, įtarimų sukėlė ir laiško turinys.

„Šaltinio teigimu, pareigūnas rinko slaptą informaciją, kuri nepriklausė jo kompetencijai. Per metus jis perdavė šią informaciją Lietuvai, kuria remdamasis lietuviai pakoregavo valstybės informacijos politiką, kad padidintų savo galimybes perkelti JAV pajėgas ne į Lenkiją, o į Lietuvą. Įtariamasis elgėsi labai profesionaliai, būdamas oficialiu Lietuvos atstovu NATO bendro pajėgų korpuso „Šiaurės Rytai“ štabe (Ščecinas, Lenkija).

Tyrėjai surinko įrodymų apie įtariamojo bendradarbiavimą su Lietuvos žvalgyba ir padarytą didelę žalą Lenkijos interesams. Nurodoma, kad įtariamasis sulaikytas“, – pažymima laiškė.

Tokią informaciją kaip tikrą netrukus išsiplatino Lenkijos žiniasklaidos leidinys „Gazeta Krakowska“, tačiau greitai ją pašalino. Lietuvos kariuomenė paneigė, jog Lenkijoje buvo sulaikytas lietuvių karininkas ir pažymėjo, kad tai tėra dar viena dezinformacinė ataka.

„Lietuvos žiniasklaidos priemones pasiekė melagingas pranešimas apie neva Lenkijoje sulaikytą Lietuvos karininką. Netikrame pranešime teigiama, kad (kalba netaisyta) „Lenkijos vidaus saugumo agentūra sulaikė Lietuvos kariuomenės karininką Antaną K., įtariamą šnipinėjimą Lietuvai“.

Tai – melaginga naujiena, kuri turi ir pagrindinius netikrų naujienų bruožus – Lietuvos žiniasklaidos priemonėms siųstas laiškas parašytas netaisyklinga lietuvių kalba, taip pat pranešimas išsiųstas tipišku netikrų naujienų platinimo būdu – suklastojus Lenkijos vidaus saugumo agentūros elektroninį paštą. Ši melaginga naujiena pirmą kartą pastebėta liepos 21 dieną, vokiečių kalba, internetiniame puslapyje thomaskraubitz.wixsite.com.“, – pažymima Lietuvos kariuomenės Strateginės komunikacijos departamento pranešime.

Tą patį patvirtino ir „Gazeta Krakowska“. Laiške „Delfi“ pabrėžiama, kad tai buvo melaginga ataka, mat susisiekus su Lenkijos vyriausybe bei Vidaus saugumo agentūra buvo patvirtinti, kad jokio pranešimo ABW apie neva sulaikytą lietuvį niekam nesiuntė.

Daugiau informacijos skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA