Kiek Kauno rajono vaikų eina į Kauno darželius? | Kas vyksta Kaune

Kiek Kauno rajono vaikų eina į Kauno darželius?

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaunui nusprendus, kad kitose savivaldybėse gyvenamąją vietą deklaravę asmenys už darželius turės mokėti pilną kainą, o Kauno rajono tarybai priėmus kompensavimo tvarką rajono gyventojams, ikimokyklinio ugdymo įstaigose vaikų skaičius iš esmės kinta nežymiai. Kaip išsiaiškino „Kas vyksta Kaune“, naujausiais savivaldybės duomenimis, miesto darželius lanko 358 Kaune nedeklaruoti vaikai.

Panašu, kad 16-a kartų pabrangintas mokestis už vaikų darželius mieste neregistruotų vaikų tėvų negąsdina – skaičiuojama, kad šiuo metu Kauno darželius lanko 358 mieste nedeklaruoti vaikai, kurių abu tėvai nedeklaravę gyvenamosios vietos mieste ir dar 104 vaikai, kurių vienas iš tėvų deklaruotas Kaune.

Kaip naujienų portalui „Kas vyksta Kaune“ nurodė Kauno savivaldybės Švietimo skyriaus vedėjo pavaduotoja Ona Gucevičienė, šie skaičiai žymi įvairiose savivaldybėse, išskyrus Kauno miesto, deklaruotus vaikus. Kauno miesto darželius be mažųjų kauniečių taip pat lanko vaikai iš Jonavos, Kauno, Šakių, Kėdainių, Raseinių, Jurbarko rajono, Vilniaus bei kitų savivaldybių.

Nors Kauno miesto darželius lankančių vaikų apskaitą vykdo savivaldybės Švietimo skyrius, konkrečių skaičių, kiek kiekvienos savivaldybės vaikų lanko Kauno miesto darželius, O. Gucevičienė pateikti negalėjo. „Konkrečių skaičių, kiek vaikų yra iš kiekvienos jų, neturime“, – sakė specialistė.

Šiek tiek apčiuopiamesnius mažųjų skaičius nurodė Kauno rajono savivaldybės Švietimo skyrius. Jo specialistų teigimu, 165 Kauno rajone deklaruoti vaikai lanko Kauno miesto darželius, o eilėje į juos patekti laukia 597 Kaune nedeklaruoti vaikai.

Gelbėjimo ratas Kauno rajono gyventojams

Praėjusių metų pabaigoje Kauno rajono taryba priėmė naują kompensavimo tvarką rajono gyventojams, kurių vaikai lanko miesto darželius. Rajono savivaldybė „Kas vyksta Kaune“ pateiktame komentare seniau yra nurodžiusi, kad iš 9,20 Eur mokesčio už dieną bus kompensuojami 8,55 Eur. Išeina, Kauno rajono vaikų tėvams už dieną ugdymo miesto darželiuose reikia mokėti 0,65 Eur – tiek, kiek mokėtų valstybiniame Kauno rajono darželyje.

Pagal Kauno rajono tarybos sprendimą, finansavimas numatytas 2020 metams ir galios visus šiuos metus.

Kauno lopšelis-darželis „Žvangutis“ / R. Tenio nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ pasiteiravus, ar užtenka, kad bent vienas iš vaiko tėvų būtų registruotas Kauno mieste tam, jog darželis būtų pigesnis, O. Gucevičienė pažymėjo, kad kaina už darželius visiems vaikams yra vienoda, tačiau skirtingais atvejais taikomos skirtingos lengvatos.

„Pilna kaina už lankytą dieną – 9,20 Eur. Jei vieno iš abiejų tėvų deklaruota gyvenamoji vieta Kaune, taikoma 4,31 Eur lengvata“, – sakė Švietimo skyriaus vedėja.

Naujas darželis Šilainiuose

Tiesa, kol visiems norintiems patekti į darželius vietų nepakanka, Kauno miesto savivaldybė skelbiasi pradedanti statyti naują ikimokyklinio ugdymo įstaigą. Darželio statybų projektui Šilainiuose Vyriausybė skyrė 1,5 mln. eurų, kas sudaro kone pusę jo vertės.

Iškilsiančiame pastate bus įrengta 12 grupių, taip pat sporto, užsiėmimų salės, valgykla, specialistų kabinetai ir kitos reikiamos patalpos. Įstaigą lankys 200 vaikų, su kuriais dirbs daugiau kaip 50 specialistų.

Visi norintys netilps

Savivaldybei besiruošiant statyti naujus darželius, visgi, kol kas šimtai vaikų lieka už borto. Pasiteiravus, kiek eilėje laukia Kauno mieste deklaruotų tėvų vaikų, O. Gucevičienė nurodė, kad į nė vieną iš pageidautų ugdymo įstaigų (iki 2021 m. rugpjūčio 31 d.) nepateko 153 Kaune deklaruotų tėvų vaikai.

Pasak miesto savivaldybės, pernai į darželius nepateko per 500 vaikų, dar daugiau kaip 2 tūkst. vaikų nepateko į tuos darželius, kuriuos pageidavo lankyti. „Kadangi tėvai pildo prašymus į dvi įstaigas, norint matyti realią situaciją, šį skaičių reikėtų dalinti iš dviejų“, – pabrėžė O. Gucevičienė.

Švietimo skyriaus pavaduotojos teigimu, populiariausi yra „Aušrinės“, „Gintarėlio“, „Vėrinėlio“, „Žvangučio“ ir „Boružėlės“ Kauno lopšeliai-darželiai – patekti į minėtas įstaigas laukia daugiausiai vaikų.

Kauno lopšelis-darželis „Aušrinė“ / R. Tenio nuotr.

Tikslus Kauno miesto ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo įstaigas lankančių vaikų skaičius bus aiškus tik spalio 1 dieną. Tačiau nuo rugsėjo 2020–2021 m. m. ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo grupėse, kurių veiklos trukmė yra ilgesnė nei 4 val., Kaune numatytas didžiausias vietų skaičius per pastaruosius metus – 15 tūkst.

Ikimokyklinio ugdymo situacija sostinėje

Vilniuje darželius nuo rugsėjo lankys 7,4 tūkst. naujų darželinukų, nepateko ir eilėje liko laukti apie 3 tūkst. vaikų. „Esame priskyrę beveik 7400 vaikų per pirmąjį ir antrąjį etapą, šiuo metu dar yra 240 laisvų vietų darželiuose įvairiose amžiaus grupėse – po vieną, po kelias. Eilėje dar lieka apie 3 tūkst. vaikų“, – BNS sakė sostinės vicemerė Edita Tamošiūnaitė.

Anot jos, apie 900 už brūkšnio likusių vaikų lanko privačius darželius ir gauna savivaldybės kas mėnesį skiriamas 100 eurų kompensacijas.

Pasak E. Tamošiūnaitės, per pirmąjį priėmimo į darželius etapą pasirašyti sutartis atsisakė 800 tėvų, nusprendę kol kas ugdyti vaikus namuose arba rinktis privačias įstaigas.

Iš viso sostinėje veikia 138 savivaldybės vaikų darželiai, taip pat panašus skaičius privačių ikimokyklinio ugdymo įstaigų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA