Dėl didelės vertės reagentų pirkimų – STT įtarimai buvusiam prezidentės patarėjui | Kas vyksta Kaune

Dėl didelės vertės reagentų pirkimų – STT įtarimai buvusiam prezidentės patarėjui

BNS 2020/07/21 18:12
DELFI nuotr.

Specialiųjų tyrimų tarnyba (STT) antradienį pranešė, kad dėl 5 mln. eurų vertės koronaviruso tyrimams skirtų reagentų pirkimų prekyba poveikiu įtariamas Pagalbos onkologiniams ligoniams asociacijos (POLA) prezidentas Šarūnas Narbutas. Jis šiuo metu yra sulaikytas, -žiniasklaidai patvirtino STT atstovė spaudai Renata Keblienė.

Pervesta šimtatūkstantinė suma

STT teigimu, antradienį įvairiose Vilniaus vietose atliekamos kratos, poėmiai, apklausos ir kiti būtini proceso veiksmai. Tyrimo duomenimis, valstybės institucijoms kovo mėnesį siekiant ypatingai skubiai įsigyti didelį kiekį reagentų ir pradėjus derybas su vienos užsienio įmonės įgaliotu atstovu, įtariamasis ėmė veikti kaip neoficialus tarpininkas tarp Lietuvos institucijų ir minėtos bendrovės.

Ikiteisminio tyrimo medžiagoje taip pat yra duomenų apie tai, kad įtariamasis minėtos įmonės atstovui galbūt buvo įvardijęs tam tikrą sumą už jo tarpininkavimo paslaugas šiame pirkime.

Ikiteisminio tyrimo duomenimis, jau įvykus beveik 5 mln. vertės reagentų pirkimams, į Š. Narbuto asmeninę banko sąskaitą per keletą kartų buvo pervesta didesnė nei 300 tūkst. eurų suma. Tyrimą kontroliuoja ir jam vadovauja Generalinės prokuratūros Organizuotų nusikaltimų ir korupcijos tyrimo departamento prokurorai.

Įtarimą sukėlė dvi sutartys

BNS žiniomis, tyrėjai aiškinasi šių metų kovo 21 ir 23 dienomis Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos pasirašytas dvi sutartis su Ispanijos bendrove.

Centriniame viešųjų pirkimų portale nurodoma, jog Nacionalinė visuomenės sveikatos priežiūros laboratorija sudarė dvi sutartis dėl priemonių COVID-19 tyrimams: viena jų yra 3,5 mln. eurų vertės, kita – 1,8 mln. eurų. Abi sutartys sudarytos su Ispanijos bendrove „PMS International“.

Šias dvi sutartis dėl reagentų iš Kinijos tiekimo pasirašė tuometinis laboratorijos vadovas Vytautas Zimnickas, jis prieš kelias savaites mirė. Sutartys pasirašytos su „PMS International“ atstovu, kurio pavardė prie parašo sutartyje nenurodoma. Pagal sutartis dalis lėšų turėjo būti pervesta ir reagentų gamintojai Kinijos bendrovei „Sansure Biotech“.

SAM: visko klauskite atsakingų tarnybų

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) vadovai antradienį tikino negalintys nieko pasakyti apie vykdomą tyrimą ir ragino dėl visko kreiptis į atsakingas ikiteisminį tyrimą atliekančias institucijas.

Pasak laikinai sveikatos apsaugos ministro pareigas einančio susisiekimo ministro Jaroslavo Narkevičiaus, „dalinai yra žinoma“, kokius dokumentus iš ministerijos paėmė pareigūnai, bet sakė nenorintis plačiau komentuoti kitos institucijos darbo.

„Informacija dalinai yra žinoma, tačiau vėlgi, pasakysiu, kad kiekviena institucija atlieka savo darbą ir kita institucija neturėtų trukdyti“, – žurnalistams sakė ministras.

Sveikatos apsaugos viceministras Algirdas Šešelgis teigė, jog apie poėmius ministerijoje sužinojo tik iš spaudos. „Pas mane nebuvo ir aš tiktai žinau iš spaudos. Reikia klausti institucijų, kurios atėjo pas mus, ir kokiu pagrindu, ką daro“, – sakė jis.

„Su manimi niekas nederino, neinformavo apie tai“, – kalbėjo vienas iš ministerijos vadovų. Jis taip pat teigė menkai tesusidūręs su Š. Narbutu ir tik žinantis, kad yra toks žmogus ir kad jis vadovauja POLA.

Š. Narbutas – buvęs prezidentės patarėjas, valdybų narys

POLA prezidentas Š. Narbutas yra įvairių darbo grupių ir organizacijų tarybų ir valdybų narys. Jis yra Nacionalinės sveikatos tarybos narys, taip pat dirba „Investuok Lietuvoje“ bei e.sveikatos valdybose.

Jis taip pat yra Sveikatos apsaugos ministerijos Valstybinio visuomenės sveikatos stiprinimo fondo tarybos narys ir buvęs jos pirmininkas bei Nacionalinės vėžio profilaktikos ir kontrolės programos įgyvendinimo ir onkologinės pagalbos organizavimo stebėsenos tarybos narys.

Savo interesų deklaracijoje Š. Narbutas nurodo esąs ir Vilniaus miesto savivaldybės bendruomenės sveikatos tarybos narys, Kauno klinikų pacientų tarybos pirmininkas. Jis buvo kadenciją baigusios prezidentės Dalios Grybauskaitės patarėjas teisės klausimais.

Š. Narbuto vadovaujama asociacija antradienį išplatino pranešimą, kuriame pabrėžia nesanti susijusi su atliekamu ikiteisminiu tyrimu.

„Asociacija nedalyvavo jokiuose COVID-19 tyrimams reikalingų reagentų pirkimuose, ji nėra susijusi su vykdomu STT tyrimu bei POLA prezidentui Šarūnui Narbutui pareikštais įtarimais“, – rašoma pranešime. Pasak organizacijos, jos veikla šiuo metu vyksta įprastai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA