R. Lingienė po koronaviruso protrūkio Kaune: įmonėms gali grėsti sankcijos | Kas vyksta Kaune

R. Lingienė po koronaviruso protrūkio Kaune: įmonėms gali grėsti sankcijos

delfi.lt / Kristina Pocytė 2020/07/20 12:42
DELFI nuotr.

Paaiškėjus, kad koronavirusu užsikrėtę Kauno transporto įmonės darbuotojai lankėsi prekybos miestelyje „Urmas“, Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorė Rolanda Lingienė įspėja ten tuo pačiu metu buvusius ir panašius asmenis mačiusius gyventojus kreiptis dėl tyrimo. Anot jos, kol kas židinys apsiribojęs tik žinoma bendrove ir gali pavykti jį suvaldyti.

„Židinys apsiribojęs mums žinoma bendrove, jos darbuotojais, bet pasakyti, kad visi atvejai – įvežtiniai, negalėčiau, – sako R. Lingienė. – Protrūkis išsiplėtė, šie asmenys užkrėtė kitus, bet visi kol kas liko įmonės ribose.“

R. Lingienė patikslina, kad tarp šešių ketvirtadienį patvirtintų atvejų du nustatyti ir darbuotojams, kurie nekeliavo su Uzbekijos piliečiais.

Anot R. Lingienės, virusas nustatytas vienai darbuotojai, kuri buvo didelės rizikos grupėje ir šiems darbuotojams vykdė mokymus. Taip pat susirgo dar vienas vairuotojas, Uzbekijos pilietis, bet atvykęs iš kitos ES šalies ir jau kurį laiką dirbantis įmonėje.

Dar vienas atvejis nustatytas tik pakartotinai atlikus tyrimą: „Vienas vairuotojas 13 dieną buvo ištirtas kaip turėjęs didelės rizikos sąlytį ir testas buvo neigiamas. Tos pačios dienos vakarą jam pakilo temperatūra, atsirado kiti simptomai ir kitą dieną nuvykus į ligoninę testas buvo teigiamas. Testas būna teigiamas tik tada, kai jį atliekame viruso manifestacijos laikotarpiu, t. y. kada jo daug skiriasi.“

Ar pavyks suvaldyti virusą, kad šis neplistų už įmonės ribų, pasak R. Lingienės, priklausys nuo to, kokią informaciją pateiks įmonė ir jos darbuotojai.

Ketvirtadienį buvo kalbamasi su viena telekomunikacijos bendrove, pasak kurios atstovų, panašios išvaizdos asmenys lankėsi jos joje, bendrovė ėmėsi tam tikrų veiksmų.

Kol kas nežinoma, kur konkrečiai „Urme“ užsikrėtę asmenys lankėsi, nes jie tokios informacijos nepateikė. Kauniečiai, kurie lankėsi prekybos miestelyje, raginami pasitikrinti NVSC interneto svetainėje, ar tuo metu ten buvo daugiau nei 15 minučių ir matė panašius asmenis, ir skambinti NVSC dėl tyrimo.

Kai kuriais atvejais, susiformavus panašiems židiniams, teigia R. Lingienė, įmonėms gali grėsti sankcijos. „Įmonei atsakomybė galėtų grėsti, jei nebendradarbiautų ar tie asmenys, pateiktų melagingą informaciją“, – sako ji.

Anot R. Lingienės, šiuo metu įmonė bendradarbiauja, todėl pagrindo kalbėti apie sankcijas nėra: „Šiuo metu nematau pagrindo kalbėti apie kažkokias sankcijas įmonei, nes ji nieko neteisėto nepadarė. Piliečiai, dirbantys tam tikrų profesijų darbą, tarp jų – vežėjai, gali atvykti į šalį, šiuo metu jiems nebūtini testai – galimybė yra, bet tai nėra prievolė. Ir dėl izoliacijos jokių prievolių šiuo metu nėra.“

Jei bus priimtas sprendimas taikyti griežtesnes koronaviruso suvaldymo priemones, R. Lingienės teigimu, asmenis iš trečiųjų šalių įdarbinančio įmonės turės ir daugiau prisidėti jas įgyvendinant.

„Tie atvykstantys asmenys nežino mūsų šalies teisinio reglamentavimo, nežino savo pareigų. Jeigu priimtas sprendimas taikyti griežtesnes priemones, jos neišvengiamai turės prisidėti prie jų tinkamo įgyvendinimo“, – sako NVSC Vilniaus departamento direktorė.

„Kad priemonių reikia imtis, parodė šis židinys Kaune. 21 proc. sudaro įvežtiniai atvejai, iš jų apie 30 proc. – kai žmonės atvyksta iš Europos ekonominei erdvei nepriklausančių šalių“, – laidoje „Delfi diena“ kalbėjo ji.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA