Būkite atsargūs: medikai įvardija pagrindines traumas, po kurių aktyvi vasara gali baigtis | Kas vyksta Kaune

Būkite atsargūs: medikai įvardija pagrindines traumas, po kurių aktyvi vasara gali baigtis

ARTRO klinikos nuotr.

Pasibaigus karantinui žmonės pamažu grįžo į įprastą režimą ir vasaros laikotarpiu renkasi aktyvų laisvalaikį gamtoje. Kasdienybėje padažnėjo išvykų į sodą, atsirado daugiau laiko tokioms pramogoms kaip: maudynės vandens telkiniuose, pažintiniai žygiai pėsčiomis ar dviračiais, vandenlenčių ar jėgos aitvarų sportai. Ilgametę patirtį turintys medicinos specialistai pastebi, kad su aktyvaus judėjimo populiarėjimu daugėja ir traumų, kurios kartais baigiasi skaudžiomis patirtimis.

Daugiau nei 20 metų profesinę patirtį turintis, Kaune įsikūrusios ARTRO klinikos vadovas, gydytojas ortopedas traumatologas Nerijus Linkus pastebi, kad traumų padidėjimas labiausiai siejasi su šiltojo sezono pradžia. Didžiausią besikreipiančių pacientų dalį sudaro aktyviai pramogaujantys ir sportuojantys asmenys.

„Išskirčiau pagrindinius atvejus: tai dviračių ir vandens sportas bei šokinėjimas ant batutų. Šie aktyvūs užsiėmimai dažnai iššaukia sunkius susižalojimus – raiščių, sausgyslių patempimus, plyšimus ir išnirimus. Jeigu tokia trauma įvyko, mano pirmasis patarimas yra laiku nustatyti sužalojimą ir pradėti tinkamą gydymą. Svarbu greitai kreiptis pas specialistus, nelaukti, nes įsisenėjusių sužeidimų gydymas užtrunka, prarandamas laikas ir darbingumas. Negydomų traumų pasekmės gali jaustis po eilės metų, o gydymas būna sudėtingas. Liūdniausia yra tada, kai delsimas baigiasi neišvengiama operacija…

Dažnai po traumų likę sustingę sąnariai pareikalauja kvalifikuotos kineziterapijos procedūrų ir masažo. Noriu pabrėžti, kad prevencija ir atsargumas yra pirmoje vietoje, tačiau netikėtai atsitikus traumai, šiais laikais, taikant modernias priemones, galima išvengti didelių problemų. ARTRO klinikoje pasitelkiame greitus diagnostikos sprendimus – naujausią rentgeną arba ultragarsą, jei reikia skiriame gydymą. Traumų prevencijai ir potrauminių pasekmių gydymui skiriame efektyviausius regeneracinius preparatus, kurie padeda sustiprinti sąnarius ir atkurti jų pilnavertę veiklą“, – pasakoja gydytojas ortopedas traumatologas N. Linkus.

Kaune, Statybininkų g. 16 įsikūrusi ARTRO klinika savo pacientams teikia aukščiausios kokybės paslaugas, skirtas išspręsti sąnarių problemas. Įstaigos tikslas – išvengti chirurginių operacijų. Klinikoje suburta ilgametę patirtį turinčių ortopedų traumatologų komanda pasiruošusi suteikti visą reikiamą pagalbą vienoje vietoje – nuo konsultacijos iki reabilitacijos.

ARTRO klinikos nuotr.

„Prieš tai išvardintos pramogų traumos skiriasi nuo patiriamų sužalojimų aktyviai sportuojant. Bėgiojant, šokant į tolį, dalyvaujant ilgo nuotolio žygiuose ar kitose sporto šakose dažniausiai žmonės neparuošia tinkamai savo raumenų. Per dideli krūviai pažeidžia raiščius, sausgysles, sukelia meniskų plyšimus. Tokiems atvejams būtina greita ir tinkama diagnostika bei gydymas.

Mūsų klinikos specialistai prevenciškai pataria kiekvieną kartą tinkamai apšilti ir adekvačiai pasirinkti krūvį. Nepamirškite atlikti raumenų tempimo pratimų. Jei ketinate aktyviai sportuoti vasarą, tam pradėkite ruoštis jau šaltuoju sezonu. Paskutinė, tačiau viena iš svarbiausių taisyklių – reikalingas poilsio režimas, kad organizmas spėtų pailsėti“, – patarimus dalina klinikos įkūrėjas N. Linkus.

ARTRO klinika teikia inovatyvią diagnostiką bei gydymą. Gydymo įstaiga viena iš nedaugelio Lietuvoje savo pacientams gali pasiūlyti gydymą didelio galingumo lazeriu ir smūgine banga. Šios procedūros neskausmingos, trunka 5-15 minučių, o pacientai pagerėjimą pajunta jau po kelių procedūrų, kurių rekomenduojamas kursas 5-8 kartai. Šių priemonių dėka yra greičiau malšinamas skausmas ir uždegimas, o svarbiausia – grąžinamas darbingumas ir pilnavertė gyvenimo kokybė.

Smūginės bangos procedūra / ARTRO klinikos nuotr.

Pasak patyrusio gydytojo, nederėtų pamirši taip vadinamų darbo traumų – tai yra aplinkos tvarkymas, žemės darbai, statybos ir kt. Šiais atvejais patiriamas sunkus fizinis krūvis, įvyksta persitempimai. Dėl to paūmėja jau anksčiau buvusios traumos – sąnarių ar nugaros skausmai, plyšta sausgyslės, raiščiai. Gydytojas pataria įvertinti savo galimybes bei pasirinkti tinkamą poilsio režimą.

Jei žmogų kamuoja ankstesnių traumų skausmai, būtina konsultuotis su gydytoju, koks krūvis galimas, o koks jau būtų žalingas. Tokiu atveju galima pasiūlyti reikalingus papildus, įtvarus ar regeneracinius preparatus. Jei įvyko trauma, pašnekovas rekomenduoja nelaukti, nekentėti, o kreiptis pas specialistus. Tik laiku nustatyta diagnozė ir skirtas tinkamas gydymas gali padėti išvengti chirurginės operacijos.

„Neretai sulaukiame pacientų, kurie patyrė traumą krisdami iš aukščio, renkant derlių ar patyrę galvijų sužalojimus. Šie skaudūs atvejai baigiasi lūžimais, sąnarių išnirimais, raiščių plyšimais ar stipriais sumušimais. Kartais pastarieji skamba ir nekaltai, tačiau negydant, skausmas, funkcijos ar darbingumo apribojimas gali trukti net kelis mėnesius. Todėl svarbi pirma pagalba – šaltis, imobilizacija, galūnės pakėlimas, lengvai spaudžiantis tvarstis“, – pataria ARTRO klinikos vadovas.

Traumos dažniausiai užklumpa netikėtai ir sujaukia visus atostogų planus. Blogiausias scenarijus – netaisyklingas jų gydymas, kuris vėliau atsiliepia visą likusį gyvenimą. Svarbu į kiekvieną aktyvaus laisvalaikio praleidimo būdą žiūrėti atsakingai ir jam fiziškai ruoštis iš anksto. Reaguliarus mankštos, masažo ar regeneracinės medicinos pasirinkimas leis išvengti įvardintų traumų ir taip džiaugtis ilgai laukta vasara.

ARTRO klinika pasiruošusi padėti visiems sąnarių problemas ar traumas patyrusiems asmenims kiekvienam užtikrinant individualų bendradarbiavimą. Įstaigoje užtikrinami puikūs rezultatai, naudojant naujos kartos medicininę įrangą. Būtent dėl to ženkliai praplečiamos gydymo galimybės, o sveikimo procesas pakeliamas į aukštesnį lygį. ARTRO klinika – Jūsų gyvenimo kokybės reSTARTAS.

Plačiau apie kliniką bei greita ir patogi registracija internetu – www.artroklinika.lt.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA