Lietuvos pirkinių sąraše – 300 mln. eurų vertės kariniai sraigtasparniai | Kas vyksta Kaune

Lietuvos pirkinių sąraše – 300 mln. eurų vertės kariniai sraigtasparniai

BNS 2020/07/19 21:03
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Lietuvos Vyriausybė tikisi rugsėjo mėnesį pasirašyti sutartį su Jungtinėmis Amerikos Valstijomis dėl šešių „Black Hawk“ karinių sraigtasparnių įsigijimo. Tai praėjusią savaitę pranešė krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis po susitikimo su Lietuvoje viešėjusiu aukšto rango Pentagono pareigūnu.

„Vyksta derybos ir tikimės derybas baigti ir pasirašyti kontraktus rugsėjo mėnesį dėl sraigtasparnių atnaujinimo „Black Hawk“, – žurnalistams sakė R. Karoblis po susitikimo su JAV Sausumos pajėgų sekretoriumi Ryanu D. McCarthy (Rajanu Makarčiu).

Šį mėnesį sraigtasparnių pardavimą pradėjo derinti JAV valdžios institucijos. Sandorį jau patvirtino Valstybės departamentas, jam dar reikia Kongreso pritarimo.

Pentagonui pavaldi Gynybos saugumo bendradarbiavimo agentūra (DSCA) skelbė, kad sandorio vertė sieks 380 mln. JAV dolerių (337 mln. eurų). Tačiau Lietuvos krašto apsaugos ministras pranešė, kad JAV dalį sandorio finansuos JAV vyriausybė.

„Dėkojame JAV už paramą skubinant šį procesą ir už JAV suteiktą 30 mln. dolerių paramą šiam projektui įgyvendinti“, – kalbėjo R. Karoblis.

Lietuvos kariuomenė apie ketinimus pirkti naujų karinių sraigtasparnių UH-60M „Black Hawk“ pranešė pernai spalį. Tuomet skelbta, kad planuojama įsigijimo vertė yra apie 300 mln. eurų.

Lietuvos kariuomenės vadas generolas leitenantas Valdemaras Rupšys BNS praėjusią savaitę sakė, kad sraigtasparniai Lietuvą turėtų pasiekti 2024 metais.

Šiuo metu Lietuvos kariuomenė užduotims vykdyti naudoja sovietinius sraigtasparnius „Mi-8“, jų skraidymo resursas netrukus baigsis, ir tris AS365 N3+ „Dauphin“, šie daugiausiai skirti paieškos ir gelbėjimo darbams bei aplinkos apsaugos stebėsenai Lietuvos teritorijoje.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA