Į Kauną parvežus koronavirusą – tarnybos patarė „gyventi įprastai“ | Kas vyksta Kaune

Į Kauną parvežus koronavirusą – tarnybos patarė „gyventi įprastai“

delfi.lt / Evelina Joteikaitė 2020/07/18 13:49
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šalyje daugėjant įvežtinių koronaviruso atvejų „Delfi“ redakcija sulaukė moters laiško, kuriame ji aprašo asmeninę savo šeimos patirtį su šia užkrečiama liga. Problemos į paviršių iškilo jos sutuoktiniui grįžus iš Ukrainos. Laiško autorė abejoja, kad yra puikiai tvarkomasi su viruso plitimu. Situacijai apibūdinti pasitelkė sparnuotą frazę: „Skęstančiųjų gelbėjimas – jų pačių reikalas“.

Rimantės sutuoktinis Arūnas (vardai pakeisti, redakcijai žinomi) trumpam lankėsi Ukrainoje. Šalis nebuvo sąraše, iš kurių grįžus reikalinga saviizoliacija (Ukraina tik nuo liepos 6 dienos įtraukta į paveiktų šalių sąrašą – aut. past.), tačiau vyriškis vis tik nusprendė išsitirti profilaktiškai.

Po paros atėjo teigiamas atsakymas. „Kilo panika, nes iki testo rezultatų gyvenome įprastą gyvenimą ir nesvarbu, kad tai buvo tik dvi paros. Turėjome kontaktų su artimaisiais, draugais, lankėmės viešose vietose“, – pasakojo kaunietė.

Tarnybos nesigilino į detales, patarė „gyventi įprastai“

Visuomenės sveikatos centro specialistė telefonu Arūną kalbino ilgai, tačiau detaliai nesiteiravo – kokiu skrydžiu jis parskrido, kur, kada ir su kuo bendravo.

„Neatrodė, kad šios detalės būtų kam nors įdomios. O juk per tą laiką suspėjome ir artimuosius nuvežti atostogauti į pajūrį. Jų gyvenimas viešbutyje didelių emocijų, priešingai nei mums, specialistams nesukėlė. Įsivaizdavau, kad vos ne greitoji važiuos jų iš ten paimti ir vežti tyrimams, bus informuotas viešbutis apie esamą situaciją. Nieko panašaus“, – piktinosi Rimantė.

Sutuoktiniai po keletą kartų skambino tiek karštajai Koronos linijai, tiek tai pačiai visuomenės sveikatos centro specialistei. Bandė išsiaiškinti, ką tokiu atveju jiems reikia daryti.

„Gal artimuosius reiktų skubiai ištirti, nes tarp jų – rizikos amžiaus žmogus. Atsakymas buvo paprastas – tegul izoliuojasi ir laukia ar nebus simptomų. Gali izoliuotis ir viešbutyje, tyrimas jiems dabar nepriklauso“, – stebėjosi atsakymu moteris.

Ji svarstė, kad galbūt šalyje tokia graži sergančiųjų statistika, nes nėra tiriami asmenys turėję tiesioginį kontaktą su sergančiuoju. Tačiau Rimantei tyrimas visgi buvo padarytas, atsakymas pasiekė greičiau nei per parą – jis neigiamas.

„Laukdami mano atsakymo irgi nebuvome informuoti, kaip geriau elgtis: izoliuotis vienam nuo kito ar būti kartu. Pagal pasakojimus, kaip greitai ir lengvai užsikrečiama, tai šansai būti sveikai atrodė lygūs nuliui“, – dalijosi išgyvenimais moteris.

Gavus neigiamą testo atsakymą moteriai kilo klausimų: ar ji priklauso retai žmonių grupei, kurie turi atsparumą, ar virusas nėra taip lengvai platinamas?

Kėlė nepasitikėjimą ir po tyrimo karštąja Koronos linija gautas atsakymas – gyventi įprastai. „Ta prasme? Eiti į darbą, parduotuvę, su draugėmis į kavinę? Aišku, manęs tai neįtikino, skambinausi šeimos gydytojai ir gavau visą tikslią bei išsamią informaciją kaip turiu elgtis. Bet tarnybos turėtų labai rimtai atkreipti dėmesį į konsultuojančių specialistų kompetenciją ir jų mokymus“, – apie didesnio atidumo trūkumą kalbėjo Rimantė.

Šeima vis dar laukia pajūryje atostogavusių artimųjų tyrimų atsakymų. Tyrimus, pasak Rimantės, teko „išsimušti“ per keliolika skambučių įvairiausioms institucijoms.

Paskelbti klaidingi epidemiologinio tyrimo duomenys

Rimantė atkreipė dėmesį į skelbiamą viešą informaciją apie sergančiuosius, anot jos, buvo paskelbti klaidinantys duomenys. Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) atstovė teigė, kad iš Ukrainos į Lietuvą asmuo grįžo liepos 5-ąją per Lazdijų pasienio kontrolės punktą, o tyrimus dėl koronaviruso atliko po dviejų dienų pajutęs simptomus, vos grįžęs – saviizoliavosi. Sąlytis esą nustatytas tik šeimoje, jį turėjo keturi žmonės.

Tačiau iš tiesų, Arūnas grįžo per Kalvarijos punktą, tyrimą pasidarė profilaktiškai nejausdamas jokių simptomų, kontaktą turėjo ne tik su šeimos nariais. Saviizoliavosi sužinojęs teigiamą testo atsakymą.

„Kaip tikėti visa kita specialistų pateikiama informacija? Kai vyras pasiteiravo, kodėl klaidingai nurodyta informacija, specialistė atsakė, kad susimaišė, nes daug ligonių. Tai čia šiuo metu jų daug, kai per parą ne daugiau nei 10 susergančių?“, – nerimavo dėl situacijos Rimantė.

Ji teigė, kad pati šeima informavo visus, su kuo per šias dvi paras turėjo kontaktą. „Įdomu, kada specialistai susisiekė su apgyvendinimo įstaiga, kurioje gyveno tiesiogiai su sergančiuoju kontaktą turėję asmenys? Manau, kad mums pranešus viešbučiui, jie patys, savo iniciatyva, ieškojo pagalbos ir informacijos ką daryti toliau. Susidaro įspūdis, kad ne valstybė čia puikiai tvarkosi, o patys žmonės reaguoja ir daro atsakingus sprendimus“, – samprotavo moteris.

Rimantė nebijo, kad po viešo pasisakymo, greičiausiai, bus pasmerkta dėl neatsakingo požiūrio. Jau girdi ir komentarus: nereikėjo keliauti. „Taip, esate teisūs. Bet dalinuosi situacija, kuri jau įvyko – post factum“, – tarsi teisindamasi sakė ji. Čia pat dėkojo už palaikymą tiems, kurie padėjo.

Panašių atvejų, anot Rimantės, kai grįžusiems iš užsienio registruotis ir tirtis neprivaloma, vaikšto šalia mūsų ne vienas ir ne du: „Juk ir vyras galėjo nesidaryti to testo ir visi, kuriuos tai dabar palietė, būtume gyvenę įprastai. Juk iš tiesų, nei vienas nežinote, ar šiuo metu nesergate šiuo virusu.“

Rimantė norėjo įspėti visus, kurie planuoja keliones į koronaviruso stipriai nepaveiktas šalis: „Gerai pasvarstykite, gal vis tik pasirinkite poilsį mūsų gražioje, ir kartais primirštoje, Lietuvoje. Net jei pati ligos eiga, kaip mano vyro atveju, nebus sudėtinga, niekam nelinkėčiau pereiti mūsų patirties, nes, tikrai, iš visos šios situacijos tenka išplaukti patiems.“

Didelės rizikos sąlytį turėję asmenys privalo izoliuotis, klaidų galimybė – yra

Kaip vyksta COVID-19 ligos epidemiologinis tyrimas ir valdymas, įskaitant sąlytį turėjusių asmenų išaiškinimą?

Tyrimo ir taikomų priemonių eiga, anot NVSC Vilniaus departamento direktorės Rolandos Lingienės, priklauso nuo konkretaus atvejo. „Pavyzdžiui, ir šiuo atveju, nėra aišku ar COVID-19 liga susirgusiam asmeniui pasireiškė simptomai ir jei taip, kada pasireiškė“, – aiškino ji.

Pasireiškus koronaviruso simptomams, kaip reikšmingas sąlytis vertinamas buvimas kartu (tam tikrą laiką, tam tikru atstumu) su sergančiu asmeniu 72 val. laikotarpiu iki simptomų pasireiškimo. Jei simptomai nepasireiškia – visi 14 dienų laikotarpyje kontaktą turėję asmenys įtraukiami į sąlytį turėjusių asmenų sąrašus, atliekami reikalingi veiksmai.

Sąlytį turėjusius asmenis nustato NVSC specialistai, apklausę asmenį, kuriam patvirtinta COVID-19 liga. Duomenys įvedami į sąlytį turėjusių asmenų stebėsenos sistemą.

„Jei asmuo identifikuojamas kaip didelės rizikos sąlytį turėjęs asmuo, jam privaloma 14 dienų izoliacija, nepaisant neigiamo laboratorinio tyrimo rezultato“, – pabrėžė R. Lingienė.

Tada, jos teigimu, yra susisiekiama su kiekvienu sąlytį turėjusiu asmeniu, pristatomos izoliavimosi taisyklės. „NVSC aktyviai viešina informaciją apie kiekvieną atvejį, todėl sąlytį turėję asmenys dažnai kreipiasi į įstaigą.

Atliekamas individualus rizikos vertinimas ir, jei reikalinga, sąlytį turėję asmenys izoliuojami“, – patikino ji ir pridūrė, kad jei viešojoje erdvėje pateikiama neteisinga informacija, susirgęs asmuo gali kreiptis į NVSC specialistą, atlikusį jo apklausą ar bendraisiais konsultavimo numeriais ir patikslinti informaciją. Skelbiami tie duomenys, kuriuos nurodo patys asmenys, tačiau visada egzistuoja žmogiškųjų ar techninių klaidų tikimybė.

R. Lingienė pažymėjo, kad atšaukus karantiną, pakito NVSC darbo pobūdis. Nors ir registruojama nedaug atvejų, darbo su jais tik padaugėjo.

„Taip yra todėl, kad jau nebegalioja dauguma karantino metu buvusių apribojimų – gyventojai eina į viešąsias vietas, susitinka su draugais, giminėmis, todėl tenka ypač aktyviai aiškintis sąlytį turėjusius asmenis ir juos izoliuoti“, – pažindino su darbo specifika ji.

Pavyzdžiui, jei sergantis asmuo nurodo, kad užkrečiamuoju laikotarpiu lankėsi kavinėje, susisiekiama su jos administracija. Sužinoma, kurie darbuotojai dirbo tuo metu, atliekamas individualus jų rizikos vertinimas.

Jei reikalinga – jie izoliuojami. Pristatomos izoliavimosi taisyklės, organizuojamas jų pasirašymas, vėliau NVSC savanoriai kasdien atlieka sąlytį turėjusių asmenų stebėseną.

Įspėjo keliautojus: pavojus gali tykoti ir viruso nepaveiktose šalyse

„Sąlytį turėję asmenys privalo laikytis taisyklėse numatytų izoliavimo namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje pareigų. Jei viešbučio patalpos, kuriose izoliuojasi sąlytį turėjęs asmuo, atitinka taisyklių reikalavimus – galima izoliuotis viešbutyje“, – sakė R. Lingienė.

Ji informavo, kad jei asmenys atvyksta iš šalies (įskaitant tranzitu), kurioje sergamumo rodiklis yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų ir šalis yra paveiktų šalių sąraše – 14 dienų izoliacija yra privaloma. Taip pat privaloma ne vėliau kaip per 24 val. nuo atvykimo užsiregistruoti NVSC centre, užpildant formą.

Jeigu asmuo atvyksta iš šalies, kurioje sergamumo rodiklis yra didesnis nei 15 atvejų 100 tūkst. gyventojų per paskutines 14 dienų, tačiau neviršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų, 14 dienų izoliacija yra rekomenduojama nuo grįžimo ar atvykimo dienos.

Taigi, atsižvelgiant į epidemiologinę situaciją, grįžus iš užsienio rekomenduojama izoliuotis, o jei asmuo registruojasi ištyrimui ir laukia tyrimo rezultato – turi būti izoliavęsis ir laikytis izoliavimo taisyklių: nesilankyti viešose vietose, nepriimti svečių ir pan.

„Taip pat keliautojams rekomenduojama atsižvelgti, kad nepalanki epidemiologinė situacija dar yra stebima daugelyje valstybių, o į turistines ar kitas vietas užsienio šalyse atvyksta asmenys iš įvairių pasaulių kampelių, galbūt net iš ten, kur sergamumas išties yra didelis“, – atkreipė dėmesį ji.

Pagal šiuo metu galiojančią tvarką, jeigu kreipiamasi į Karštąją liniją po kelionės užsienyje, ar turėjus sąlytį su sergančiuoju, konsultantas supažindina skambinantįjį su Sutikimo būti izoliuotam turiniu (namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje; paskirtoje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje; savivaldybės administracijos numatytose patalpose) ir gauna jo sutikimą izoliuotis, išskyrus atvejus, kai asmuo registruojasi profilaktiniam tyrimui.

„Kiekvienam skambinančiam pacientui nurodoma, atvykus į mobilų punktą, nelipti iš automobilio ir neatidaryti lango, kol nebus nurodyta kitaip, instruktuojama, kaip bus vykdoma tepinėlio paėmimo procedūra. Taip pat nurodoma vykstant į mobilų punktą pasiimti asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą“, – procedūros eigą nušvietė R. Lingienė.

Nereikia pulti darytis tyrimų, svarbu izoliuotis

Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) Spaudos tarnybos vyriausiasis specialistas Julijanas Gališanskis apibendrindamas sakė, kad po artimo sąlyčio nereikia pulti darytis tyrimų, svarbu izoliuotis.

SAM pasidalino atmintine – po artimo sąlyčio su sergančiuoju koronaviruso infekcija reikia laikytis šių reikalavimų:

• Izoliuotis namuose ar kitoje gyvenamojoje vietoje 14 dienų po paskutinės sąlyčio dienos.

• Griežtai laikytis izoliavimo taisyklių visą izoliavimo laikotarpį (izoliavimo sąlygos nurodytos Asmenų, sergančių COVID-19 liga, asmenų, įtariamų, kad serga COVID-19 liga, ir asmenų, turėjusių sąlytį, izoliavimo namuose, kitoje gyvenamojoje vietoje ar savivaldybės administracijos numatytose patalpose taisyklėse, patvirtintose Lietuvos Respublikos sveikatos apsaugos ministro 2020 m. kovo 12 d. įsakymu Nr. V-352).

• Jei izoliavimo laikotarpiu pasireiškia bent vienas iš ūmios virusinės kvėpavimo takų infekcijos požymių (karščiavimas, kosulys, pasunkėjęs kvėpavimas ir pan.), nedelsiant skambinti į Karštąją koronaviruso liniją telefono numeriu 1808, pateikti susirgimo aplinkybes (turėtą sąlytį su sergančiuoju) ir vykdyti medikų rekomendacijas.

• Jei per 14 d. nuo paskutinės sąlyčio dienos neatsiranda simptomų, asmuo nebelaikomas turinčiu susirgimo riziką ir galima grįžti į įprastą gyvenimo režimą.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA