Poilsiautojai užplūdo Kuršių neriją: nakvynę rasti dar galima, bet kainos svaigina | Kas vyksta Kaune

Poilsiautojai užplūdo Kuršių neriją: nakvynę rasti dar galima, bet kainos svaigina

delfi.lt / Mindaugas Milinis 2020/07/18 16:58
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Neringiškiai muša pavojaus varpais – gyvenvietėse neliko vietos poilsiautojų automobiliams! Transporto srautų reguliuoti nebepadeda net drastiškai, iki 30 eurų, pakelta kurortinė rinkliava. Automobilių į pusiasalį atvažiavo tiek daug, kad susiduriama su problema – kur juos palikti? Gerai, jai esi užsisakęs viešbutį, kurio kieme yra automobilių aikštelė. O ką daryti išsinuomojusiems butą?

Vietų nebėra

Šį savaitgalį Neringa perpildyta. Visi viešbučiai užsakyti, visi poilsiautojams skirti butai išnuomoti. Norinčių pabūti Kuršių nerijoje neatbaido nei, palyginti su kitais Europos kurortais, didokos kainos. O jei priskaičiuotume vieną didžiausių kurortinių rinkliavų…, o vietų automobiliams statyti Neringos gyvenvietėse, ypač Nidoje, šiuo metu neberastum. Tačiau poilsiautoji tebeplūsta.

Rezervacijos sistemos „Booking“ duomenimis, šiuo metu šeimai su dviem vaikais rasti nakvynę savaitgaliui Neringoje nėra jokių galimybę. Du asmenys dar galėtų pernakvoti Juodkrantės viešbutyje „Ąžuolynas“.

Vienos nakties kaina su pusryčiai kainuotų 172 eurus. Taip pat liko viena nakvynė privačiuose apartamentuose Juodkrantėje už 244 eurus. Sistema siūlo nakvynes aplinkinėse vietovėse, esančiose jau šiapus Kuršių marių: Mingėje ir Klaipėdoje.

Pigiausių butų, kainavusių nuo 70 iki 90 eurų, neliko dar vasaros pradžioje. Tačiau automobiliai nenutrūkstamu srautu rieda į Neringą.

Tūkstančiai mašinų

Neringos savivaldybės mero Dariaus Jasaičio teigimu, per dieną į savivaldybės administruojamą Kuršių nerijos nacionalinio parko (KNNP) teritoriją atvažiuoja per 4000 automobilių. Mero manymu, tik nedidelę dalį sudaro „vienos dienos“ turistai. Didžioji dalis lieka kurorte parai ar ilgesniam laikui. Absoliučiai visi atvyksta automobiliais, kuriuos reikia kažkur pastatyti.

Nidos gyventoja Irena, nuomojanti butą poilsiautojams viename gyvenvietės daugiabučių, „Delfi“ paklausta, kur jos gyventojai laiko automobilius, gūžtelėjo pečiai: „Kur yra vietos, ten ir stato. Nežinau, kur kas randa, ten ir palieka“.

Todėl įprastas Neringos gyvenviečių vaizdas – kėde arba kokiu nors daiktu „užimta“ vieta automobiliui daugiabučio namo kieme. Suprask, ji skirta nuomininkui.

Viešbučiai ar vilos turi atskiras vietas savo klientų automobiliams, kurios pažymėtos specialiomis lentelėmis.

KNNP direkcijos vadovės Aušros Feser teigimu, vasarą, ypač liepos mėnesį, automobiliai kelia didžiulį galvos skausmą. „Žmonės kažkodėl nori privažiuoti visur, kur tik įmanoma, arčiau.

Nesilaiko jie nei užtvarų, nei taisyklių, nei draudimų. Mes inspektuojame kiekvieną dieną, ir savaitgaliais. Visus ne vietoje pastatytus automobilius mes žymime lipdukais, kviečiame į direkciją. Kalbamės, šnekamės… Iš pradžių įspėjame, o jei antrą kartą pasitaiko, būna ir baudos“, – „Delfi“ aiškino A. Feser.

Nemokamos aikštelės

Sovietiniai laikais kiekvienos Neringos gyvenvietės prieigose buvo įrengtos aikštelės poilsiautojų automobiliams palikti. Ilgainiui visos jos buvo privatizuotos, tačiau nesunaikintos. Jose ir šiandien galima palikti automobilius. Tačiau poilsiautojai nelinkę jomis naudotis.

Mero teigimu, visos aikštelės yra atidarytos. Dar daugiau, Nidos šiaurėje esančioje aikštelėje savivaldybė atvedė elektrą, įrengė vaizdo kameras, o savininkai leidžia poilsiautojams nemokamai jomis naudotis.

„Aikštelė prie „Rūtos“ taip pat atverta ir leidžiama ja naudotis. Tačiau per dieną į Neringą atvažiuoja 4000 automobilių, o visose aikštelėse Nidoje bendrai telpa apie 650 automobilių, na, sakykime 1000. Tai dar 3000 turi sustoti „kažkur“: gatvėse, kiemuose, dar kur nors“, – skaičiavo D. Jasaitis.

Kalti patys poilsiautojai?

Nidos centre ant marių kranto apartamentus nuomojanti Valentina džiaugiasi, kad visi numeriai užsakyti iki pat vasaros pabaigos. Verslininkė prisipažino, kad nepaisant pandemijos, kainų nekėlė.

„Pernai šiek tiek kilstelėjome, nes atlikome renovaciją. O šiemet nepabranginome“, – sakė Valentina, kurios viloje naktis apartamentuose liepą–rugpjūtį kainuoja 95 eurus.

Kalbėdama apie transportavimo problemas verslininkė sakė, kad visuomet užsakantiems rezervacijas parašanti, kad vienam numeriui kieme priklauso tik viena vieta automobiliui. Nes būna tokių, kurie norėtų atvažiuoti net dviem automobiliais.

„Kodėl poilsiautojai nelaiko specialiai automobiliams skirtoje aikštelėje? Gal mūsų piliečiai nėra sąmoningi? Tai yra kompleksinė problema, nes jokia valdžia tų procesų nesuvaldys be piliečių, bendruomenės ir visuomenės sutarimo. Visi turėtų laikytis vienodos linijos. Reikia visų supratingumo. Būna, kad atvažiavę svečiai sukelia kipišą, kad nėra viskas gerai, pilna transporto, bet patys, turėdami automobilius pastatyti, tuo labiau – nemokamai…

Juk ir „tuk-tukų“ pilna, ir taksi pilna, galima ir nuvažiuoti, ir parvažiuoti. Bet mūsiškiai kitaip tai supranta. Jei mano mašina, tai tegu būna kuo arčiau manęs… Juk atstumai Nidoje nėra beprotiški. Manau, kad reikia savo mentalitetą koreguoti. Jei visi priimsime tokią nuostatą, kad poilsiautojus priimdami rekomenduotume jiems išsikrauti lagaminus, o automobilį vežti į saugojimo aikštelę, tikrai nesakome „ne“. Tik reikia kalbėti, reikia tartis“, – siūlė Valentina.

A. Feser manymu, reikia laiko įpročiams pakeisti. „Gal ne visiems patinka, kad reikia pareiti pėsčiomis“, – svarstė parko direkcijos vadovė.

Pramogos Neringoje

Įdomu, o ką veikti nuvažiavus į Neringą? Šios vasaros naujiena – švyturio lankymas. Galimybė užkopti į seniausią Lietuvos švyturį suaugusiam asmeniui kainuoja 5 eurus, vaikui – 3 eurus.

Pagrindinė pramoga, ypač šį saulėta savaitgalį, nemokamas poilsis prie jūros. Kita iš pramogų – važinėjimas dviračiais ar paspirtukais tarp Nidos ir Pervalkos. Nes tarp kitų gyvenviečių dviračių tako dangos būklė nepatenkinama.

Dviračių nuomos kainos: valanda 3 eurai, para – 12 eurų. Paspirtuko nuoma valandai kainuoja 10 eurų, 12 valandų – 30 eurų.

Kita pramoga: trumpa, valandos-pusantros iškyla laivu po marias. Kaina viena žmogui – 10 eurų.

Taip pat siūlomi „kruizai“ į Mingę ir atgal su žuvienės degustacija. Tokios 5–6 valandų trukmės kelionės kaina – 50 eurų asmeniui.

Panorėjusieji pavalgyti tyri galimybę pasisotinti vienoje iš Nidos ar kitos Neringos gyvenvietės kavinių. Kainos jose tikrai nėra pačios žemiausios. Kai kuriose pigiausių patiekalų, spagečių, kainos prasideda nuo 7,5 euro, keptas ungurys kainuoja 22 eurus, o pipirinis jautienos steikas – 19,7 euro.

Yra kavinių, kuriose karbonadas kainuoja nuo 8 iki 10 eurų, koldūnai – 5, o cepelinai – 6 eurai.

Tačiau visuomet yra galimybė rinktis. Jei tokios kainos per aukštos, galima apsipirkti prekybos centre. Tai, kad jis labai populiarus, galima spręsti iš grūsčių prie įėjimo durų ir didelių eilių prie kasų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA