Gatvės muzikos dienos proga Kauną užlies pasaulio ir eksperimentinės muzikos garsai | Kas vyksta Kaune

Gatvės muzikos dienos proga Kauną užlies pasaulio ir eksperimentinės muzikos garsai

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Šiandien, liepos 18 dieną, 15 val., Kauno miesto muziejus kviečia Gatvės muzikos dieną sutikti su pasaulio, etno, folk bei eksperimentine muzika dvejose – L. Zamenhofo ir Salako – gatvėse. Vienoje iš renginio erdvių – Kauno miesto muziejaus Juozo Gruodžio skyriuje (Salako g. 18) – 15–21 val. aidės eksperimentinės muzikos ritmai.

Autentiško, žymaus tarpukario architekto F. Vizbaro projektuoto pastato ir jį supančio kraštovaizdžio aplinkoje dalyvių laukia gyvi atlikėjų Patrio Židelevičiaus ir „Sovijus“ pasirodymai, taip pat muzikinio susivienijimo „Ghia“ narių Shapoka ir Svengãlik grojimai, rašoma Kauno miesto muziejaus pranešime žiniasklaidai.

„Eksperimentinė elektroninė muzika bene žymiausio visų laikų lietuvių kompozitoriaus namuose gali daugeliui pasirodyti kaip paradoksalus reiškinys. Vis dėlto, muzikos technologijos ir kompozicijos supratimas kinta.

Tai žingsnis, kuriuo siekiame atverti šį muziejaus skyrių dar jo neatradusiai auditorijai ir parodyti jį neįprastame kontekste; nušviesti, kad elektroninė muzika nėra tas pats kaip klubinė muzika, nes ji gali būti akademiška, sofistikuota ir kokybės standartais nenusileidžianti kompozitorių kūrybai“, – teigia vienas iš renginio organizatorių, Kauno miesto muziejaus M. ir K. Petrauskų skyriaus muziejininkas Karolis Venclauskas.

15–17 val. gros Svengãlik – kultūros baro „Godo“ įkūrėjas ir vadovas, tinklalaidės „Bordless“, puoselėjančios įdomią, plataus spektro muziką, vienas iš bendraautorių ir turinio kūrėjų.

Jo kūrinių selekcija visuomet eklektiška, varijuojanti tarp šokių ir plačios klubinės eksperimentikos. Patris Židelevičius 17–18 val. atliks ambientinę muziką su violončele.

Jo muzikoje dera šio klasikinio instrumento melodijos, skaitmeniniai garsynai, analoginių sintezatorių išgaunami pasažai ir lauko įrašai. Patrio gyvi sceniniai pasirodymai kartais primena žmogaus – mini-orkestro solo, kuriuose improvizuotos muzikinės gijos susiveja į nuoseklias kompozicijas.

18–20 val. gros Shapoka – eksperimentinės muzikos susivienijimo „Ghia“ vedlys, renginių organizatorius, kartais rašantis kultūriniams leidiniams, o 2019 m. pristatęs pirmą garso takelį spektakliui su rež. Artūru Areima, vokaliste Skaidra Jančaite ir „Auros“ šokio trupe.

Shapoka pasižymi sofistikuota intelektualia muzika – nuo šiuolaikinės klasikos ar akademinių eksperimentų iki elektroninio triukšmo.

Ramūno Peršonio (elektronika) ir Mindaugo Suchocko (fleitos, vokalas) duetas „Sovijus“ pasirodys 20–21 val. „Sovijus“ pasižymi plačias garsines erdves atveriančiais garsovaizdžiais. Jų muzikoje sėkmingai persipina eksperimentinė, etninė, ambientinė bei triukšmo stilių muzika.

Renginio metu taip pat bus vedamos ekskursijos, kuriuose muziejaus edukatoriai kvies susipažinti su žymiojo kompozitoriaus, pedagogo, dirigento, Lietuvos konservatorijos įkūrėjo Juozo Gruodžio namais.

Kita renginio erdvė – Kauno miesto muziejaus Tautinės muzikos skyrius (L. Zamenhofo g. 12), kurio kiemelyje įsikūrusi kavinė „Folkas“, kvies pasiklausyti pasaulio muzikos garsų.

Čia 19–22 val. savo ilgai kaupta muzikine kolekcija ir ilgamečiu šios scenos pažinimu dalinsis pasaulio, etno ir folk muzikos propaguotojas, renginių organizatorius Žilvinas „Jay“ Švarplys, pristatantis įvairių kultūrų ir tautų kūrėjus, muzikantus, atlikėjus iš įvairiausių pasaulio tolimųjų kampų po organizacijos „GM Gyvai“ vėliava.

Vilniaus ir L. Zamenhofo gatvių sankirtoje Tautinės muzikos skyriaus edukatoriai taip pat kvies įsitraukti į šiuolaikišką tautinės muzikos pažinimą, išbandant muzikinę dėžę „DJ Folk“. Tai – interaktyvus objektas, ant kurio paviršiaus dėliojant specialias kaladėles galima kurti skirtingas žinomų lietuvių liaudies kūrinių variacijas.

Gatvės muzikos diena kasmet suburia šimtus atlikėjų Lietuvos ir užsienio miestuose. Šventėje gali dalyvauti visi, nepriklausomai nuo profesionalumo ar muzikinio stiliaus. Gatvės muzikos dienos šventės tradicija prasidėjo dar 2007-aisiais, kai idėjos autorius muzikantas Andrius Mamontovas savo draugams išsiuntė elektroninį laišką ir pakvietė išeiti groti sostinės gatvėse.

Nuo to laiko idėja išpopuliarėjo, tapo ne tik visos Lietuvos miestų gatves muzikos garsais užliejančia švente, bet ir tarptautine tradicija. GMD vyksta daugybėje miestų ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje: Latvijoje, Armėnijoje, Gruzijoje, Olandijoje, Norvegijoje, Belgijoje, Ukrainoje, Rusijoje, Baltarusijoje ir Airijoje.

Lietuvių bendruomenės analogišką renginį surengė Kopenhagoje, Sicilijoje, Paryžiuje, Punske, Los Andžele, Taline, Jorke, Notingeme, Barnslėjuje, Konektikute, Bergene, Insbruke ir Londone.

Išsami renginių programa čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA