„Kauno keliai“ oficialiai pradeda vykdyti Ąžuolyno parko rekonstrukciją | Kas vyksta Kaune

„Kauno keliai“ oficialiai pradeda vykdyti Ąžuolyno parko rekonstrukciją

R. Tenio nuotr.

Didžiausias Europoje miesto teritorijoje esantis ąžuolynas netrukus išgyvens tikrą renesansą. Taip skelbia Kauno miesto savivaldybė, kuri sudarė Ąžuolyno parko rangos darbų sutartį su konkursą laimėjusia įmone „Kauno keliai“. Infrastruktūros gerinimui bei rekonstrukcijai numatyta 5,6 mln. eurų iš ES fondų, Vyriausybės ir Savivaldybės biudžetų. Rekreacinių erdvių atnaujinimas ir pritaikymas miestiečių bei turistų poreikiams prasidės jau rugpjūtį.

Kruopštus pasirengimas rekonstrukcijai

Kauno Ąžuolynas – ne tik kauniečių ir miesto svečių pamėgta pasivaikščiojimų ar poilsio vieta, bet ir į nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą bei Europos saugomų teritorijų tinklą „Natura 2000“ įtrauktas objektas. Didžiausia parko vertybė – senieji paprastieji ąžuolai ir juose gyvenantys vabzdžiai – niūriaspalviai auksavabaliai.

Todėl, kaip teigiama Kauno miesto savivaldybės pranešime žiniasklaidai, parko atnaujinimo darbams rengtasi itin atsakingai.

„Nuosekliai dirbame, kad miesto parkai taptų patrauklūs tiek ramiam atokvėpiui medžių šešėlyje, tiek aktyviam laisvalaikiui, sportui ar renginiams. Dabar atėjo eilė miesto pasididžiavimui – Ąžuolynui. Čia infrastruktūros atnaujinimas yra būtinas, bet šiuo atveju vykdomas itin atsargiai ir apskaičiuotai. Visi darbai suplanuoti taip, kad nenukentėtų ąžuolai ir kiti reti augalai, čia gyvenančios nykstančių paukščių ir vabalų rūšys. Darbams bus pasitelkta tik mažoji technika bei griežtai laikomasi aplinkosaugininkų rekomendacijų“, – teigė Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Kapitalinis infrastruktūros atnaujinimas

Atnaujinant parką bus išsaugotas esamas takų tinklas – per visą Ąžuolyno ilgį nusidriekusi lenkta alėja su daugybe atsiskiriančių ir tarp storakamienių medžių vingiuojančių takelių. Numatyta atnaujinti esamų asfalto takų dangą, o natūralūs gruntiniai takai bus sutvirtinami užpilant juos skaldele.

Tvarkingi ir patogiai išsidėstę takeliai natūraliai skatins Ąžuolyno lankytojus savo pasivaikščiojimams rinktis būtent tam skirtus maršrutus ir nevaikščioti po visą teritoriją. Tai užtikrins saugią aplinką ąžuolams.

Parke taip pat atsiras naujas dviračių takas, kurio trasa, atsižvelgiant į dendrologų ekspertizės išvadą, pakoreguota taip, kad maršrutas vingiuotų saugiu atstumu nuo vertingų želdinių, vaikų žaidimo aikštelių ir pėsčiųjų zonų.

Taip pat nuspręsta panaikinti po senųjų ąžuolų lajomis įsikūrusias aikšteles, kad nebūtų trypiamos medžių šaknys. Biologinės įvairovės pažinimui bus įrengtas pažintinis takas. Papildomu akcentu turėtų tapti ir atnaujintas apšvietimas.

Parke lankytojus pasitiks nauji suoliukai, atokiau nuo senųjų ąžuolų įrengtos poilsio, treniruoklių ir vaikų žaidimų aikštelės. Kauniečių ir miesto svečių patogumui Ąžuolyne bus įrengti du viešieji tualetai, suremontuoti esami tilteliai ir atnaujinta kita parko infrastruktūra. Darbų plane numatyta vietoje esamo išminto tako ant sraigtinių pamatų įrengti laiptus į Tunelio gatvę ir Radvilėnų plentą.

Griežta kokybės kontrolė

Rekonstrukcijos laikotarpiu bus atliekama nuolatinė projekto vykdymo, statybos techninė ir aplinkosauginė priežiūra. Projekto parengę „Kauno plano“ atstovai ir nepriklausomi aplinkosaugos ekspertai vykdys nuolatinę kontrolę, kad rangovo atliekami darbai vyktų tiksliai pagal planą.

Numatyta tikrinti tiek atliktų statybos darbų, tiek ir naudojamų statybinių medžiagų bei įrangos kokybę ir atitikimą griežtiems reikalavimams.

Darbai vyks pasitelkiant tik smulkiąją techniką ir aplinkai draugiškas technologijas, o statybinio transporto pravažiavimai numatyti saugiais atstumais nuo saugomų, kelis amžius skaičiuojančių medžių.

Arboristai dirba jau antrus metus

2019 m. Kauno Ąžuolynui parengtas ir aplinkos ministro Kęstučio Mažeikos įsakymu patvirtintas gamtotvarkos planas, kurio tikslas yra atkurti ir užtikrinti niūriaspalvio auksavabalio buveinėms tinkamą aplinką bei numatyti tam būtinas priemones.

Jau antrus metus Ąžuolyne arboristai atlieka saugomų medžių lajų korekciją ir sutvirtinimo darbus, sausų šakų šalinimą. Specialistai rūpinasi, kad dirvožemis po ąžuolais būtų gerinamas patręšiant, purenant ir mulčiuojant, atliekamas saugotinų medžių drevių atvėrimas, mūro, betono likučių ir kitų šiukšlių šalinimo darbai.

Parko teritorijoje taip pat vykdomas gamtotvarkos projekte numatytas invazinių uosialapių klevų naikinimas, senųjų ąžuolų polajų valymas nuo menkaverčių želdinių bei krūmų, taip sudarant palankias sąlygas naujai ąžuoliukų kartai įsitvirtinti ir augti bei prailginti šimtamečių ąžuolų gyvavimo amžių.

Ąžuolyno parko atgimimas – tik dalis visų suplanuotų kompleksinių darbų. Greta netrukus tikimasi pratęsti S. Dariaus ir S. Girėno stadiono statybas, toliau vyksta sporto halės rekonstrukcija, artėja Sporto gatvės aikštės rekonstrukcija, taip pat laukia naujojo lengvosios atletikos maniežo statybos ir Dainų slėnio atnaujinimas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA