Dalis šeimų jau netrukus gaus vienkartines išmokas vaikams | Kas vyksta Kaune

Dalis šeimų jau netrukus gaus vienkartines išmokas vaikams

delfi.lt / Simona Voveriūnaitė 2020/07/17 21:25
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Nekantraujantiems gauti vienkartinius vaiko pinigus Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM) primena, kada jų galima sulaukti. SADM rašo, kad teisę gauti vienkartinę išmoką turi tie vaikai, kurie nuo 2020 metų kovo 16 d. gauna ar gavo vaiko pinigus ar pradės juos gauti iki gruodžio 31 dienos.

„Jeigu vaikas vaiko pinigus jau gauna ar pradėjo juos gauti iki birželio 30 dienos, vienkartinę išmoką jis gaus iki liepos 31 dienos. Jeigu vaiko pinigai jam bus paskirti vėlesniais šių metų mėnesiais, vienkartinę išmoką gaus su pirmu vaiko pinigų mokėjimu“, – rašoma ministerijos atsakyme Delfi.

Jeigu tėvai dėl išmokos kreipsis vėliau, bus nukeltas ir jos išmokėjimo terminas.

„Tais atvejais, jeigu vaikas turėjo teisę nuo šių metų kovo 16 d. iki gruodžio 31 d. gauti vaiko pinigus, bet tėvai dėl jų kreipsis vėliau – iki 2022 metų sausio 31 d., vienkartinė išmoka taip pat bus išmokėta su pirmu vaiko pinigų mokėjimu, bet ne vėliau kaip iki 2022 metų vasario 25 d.

Pavyzdžiui, jeigu 2021 metų liepą tėvai kreipsis dėl vaiko, gimusio 2020 metų spalį, jiems bus grąžinti vaiko pinigai už laikotarpį nuo vaiko gimimo, o taip pat išmokėta vienkartinė išmoka“, – teigiama SADM atsakymuose.

Vienkartinę išmoką, kaip ir vaiko pinigus, išmokės savivaldybės, primena ministerija.

Kaip panaudos – jų reikalas

Tokią vienkartinę išmoką pasiūlė prezidentas Gitanas Nausėda ir jo komanda. Seimas priėmė šią vartojimą paskatinti turinčią išmoką.

Prezidentas G. Nausėda pirmadienį žiniasklaidai sakė, kad išmokos jau netrukus pasieks šeimas.

„Jos netrukus pasieks šeimas. (…) Šeimos patiria tam tikrų naštų, susijusių su koronaviruso pasekmėmis. Tos naštos bus sušvelnintos, žmonės galės saugiau planuoti savo finansus iki metų pabaigos. O kaip jie panaudos tuos pinigus, čia jų reikalas“, – apie vienkartinę išmoką kalbėjo šalies vadovas.

Gaus bene 400 tūkst. šeimų

Šalies vadovas pasiūlė Seimui priimti įstatymą, pagal kurį vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

Kaip buvo rašoma Seimui teikiamame įstatymo projekto aiškinamajame rašte – 120 eurų dydžio vienkartinę išmoką, skirtą visiems Lietuvos vaikams, gautų daugiau nei 507 tūkst. vaikų, apie 330 tūkst. šeimų.

O 200 eurų (paskyrus papildomai 80 eurų) vienkartinę išmoką gautų apie 134 tūkst. vaikų (vaikai su negalia bei vaikai, augantys nepasiturinčiose ir daugiavaikėse šeimose), apie 60 tūkst. šeimų.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA