Keliautojas O. Gasanovas bando garsinti Kauną: čia norės atvykti visa Lietuva | Kas vyksta Kaune

Keliautojas O. Gasanovas bando garsinti Kauną: čia norės atvykti visa Lietuva

delfi.lt 2020/07/17 11:22
O. Gasanovo nuotr.

Keletą metų įvairiausiose Kauno vietose kabėjo užrašai su perspėjimu: „Kaunas atsinaujina“ – miestas atrodė kaip didelė statybų aikštelė. Bet buvo verta laukti ir kentėti. Viskas. Pagaliau visi galime pasidžiaugti – mūsų Laikinoji sostinė švyti naujomis spalvomis. DELFI Kelionių ambasadorius Orijus Gasanovas, kartu su Nacionaline turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“ paruošė išsamią pasikeitusio Kauno apžvalgą.

Kai iš vieno bičiulio po kelionės į Kauną išgirdau atsiliepimą, kad antro pagal dydį šalies miesto neįmanoma pažinti – prisiekiau sau, kad šią vasarą pats ten nukeliausiu ir viską pamatysiu. Jeigu esate aktyvūs socialiniuose tinkluose ir patys galėjote pastebėti nuolat pasirodančius pranešimus, kad Kaune atsinaujino viešbučiai, muziejai, gatvės, parkai, skverai, prekybos centrai, barai ir kavinės.

Rodos visi tarpusavyje specialiai susitarė, kad metas imtis pertvarkos ir tapti patraukliausiu miestu. Galiu drąsiai pasakyti – planas pavyko. Prognozuoju, kad jeigu nesutrukdys jokie virusai ir karantinai, Kaunas šiais metais bus lankomiausia vieta Lietuvoje. Jis vertas to.

Jau ne kartą gyriau, bet ir dar kartą pagirsiu prieš penketą metų pastatytą naują Kauno autobusų stotį. Nors esu tikras vilnietis, labai mylintis savo miestą, privalau pripažinti, kad Kaunas miesto svečius, atvykusius autobusais, pasitinka daug labiau pasiruošęs nei šalies sostinė. Graži, tvarkinga stotis – labai malonus pirmasis įspūdis apie miestą.

Kažkoks stebuklas, bet Kaune atvykstančių autobusų nepasitinka asocialūs asmenys, ten daug apsaugos, nuolat viskas tvarkoma, todėl nėra jokio pavojaus jausmo. Puiku ir tai, kad nuo stoties iki miesto centro – dešimt minučių kelio pėsčiomis, tad siūlau prasivaikščioti, bus tik įdomiau. Dairykitės aplinkui, pamatysite kiek daug naujienų atsirado. Patys kauniečiai juokiasi, kad jau nespėja visko fiksuoti.

O pirmoji stotelė gali būti netoli autobusų stoties esanti, visiškai nauja poilsio erdvė „Aušra SPA“. Čia tiems, kas nemėgsta intensyvių kelionių ir nori pasilepinti bei atsipalaiduoti nuo darbų ir rūpesčių. Atkurtuose istorinės Kauno spaustuvės pastatuose metų pradžioje atsidaręs poilsio ir grožio centras Kaune reklamuojamas kaip kurortas miesto centre. Ten siūlomos įvairios SPA procedūros, daugybė poilsio erdvių: baseinai, pirtys, vonios ir kitos procedūros.

Pradėkime nuo pačios miesto širdies, ten, kur pasikeitimai matosi pirmiausiai. Kauno senbuviams net už širdies sugriebia pamačius, kad pagaliau baigti Laisvės alėjos remontai. Dar tvarkomas Soboras, kelios kitos vietos, tačiau pati alėja – išgražinta tobulai.

Daugiausiai dėmesio, žinoma, sulaukia garsusis fontanas, kuris ne tik džiugina vandens srovėmis, bet ir groja – skamba patys žinomiausi hitai. Kai kurie eidami pro šalį stabteli ir ima šokti. Gražu žiūrėti.

Bet tai dar ne viskas, fontanas atlieka ir šviesų šou programą, ypač gerai ji matosi sutemus. Laisvės alėja pagaliau ir vėl pilna, susikabinusios eina senjorų poros, burkuoja jaunos porelės, atsinaujinimu grožisi šeimos ir jaunimėlis. Vėl pilnos alėjoje įsikūrusių kavinių lauko terasos.

Nuo Soboro einant pirmyn, prie to paties fontano, siūlau pasukti į dešinę pusę. Kokiam pusvalandukui ar valandai iš Kauno pateksite į Berlyną arba Stokholmą, nes ten esanti Vienybės aikštė tikrai neprimena Lietuvos. Sterili, balta, moderni – pirmiausiai į galvą lendantys apibūdinimai.

O šiaip dauguma tų, kas ją dabar pamato tiesiai šviesiai sako, kad tai gražiausia naujojo Kauno vieta. Aplink verslo centrai, kavinės juose, riedlentininkų, dviratininkų ir paspirtukininkų aikštelė, kurioje nuo ryto iki vakaro galima stebėti ekstremalius triukus, fontanų laukas, kuriame žaidžia vaikai ir fotografuojasi socialinių tinklų gražuolės. Taip pat suoliukų erdvė poilsiui ir užkandžiams gryname ore.

Labai panašioje vietoje buvau Švedijos sostinėje, todėl ir juokauju, kad Kaunas dabar primena Stokholmą. Su tuo sutinka ir kauniečiai Marius ir Andrius – dviratininkai-ekstremalai. Jie sako, kad pagaliau Kaune jaučia berlynietišką nuotaiką. Į Vienybės aikštę vaikinai ateina kiekvieną dieną, bent porai valandų. Džiaugiasi, kad ji iškart tapo svarbia jaunimo gatvės kultūros vieta.

Džiugios naujienos visiems, kas atsinaujinusį Kauną lankys su nakvyne. Pabudo užsnūdę miesto viešbučiai, susigriebė, kad atsilieka nuo tarptautinių madų ir ėmė remontuotis, gražintis. Neatpažįstamai pasikeitė „Park Inn by Radisson Kaunas” – modernų interjerą dabar puošia tarpukario Kauno nuotraukos, nakvynė čia kainuoja apie 50 eurų nakčiai dviem žmonėms.

Puikiai savo kambarius atnaujino legendinis, Laisvės alėjoje esantis viešbutis „Kaunas“. Naktis dviem čia kainuoja 60 eurų. Kaip didžiausią privalumą turėčiau išskirti jų numerius su balkonais ir terasomis – išlendi pasižvalgyti ir grožiesi alėjos vaizdu iš aukštai. Čia patiks tiems, kas mėgsta daryti gražias nuotraukas.

Jeigu į Kauną vyksite rugpjūtį ar vėliau siūlau išbandyti ir visiškai naują vietą – netrukus duris atvers tarptautiniam „Marriott“ tinklui priklausantis urbanistinio stiliaus viešbutis „Moxy“ su daug gatvės meno elementų. Naktis dažais kvepiančiame viešbutyje bent jau pirmąjį mėnesį kainuos apie 50 eurų dviem, taip rašoma rezervacijų sistemoje „Booking.com“. Jeigu mano siūlomi variantai per brangūs – Kaune pernakvoti galite už ženkliai mažiau – pigiausi variantai nesiekia net 20 eurų dviem asmenims.

Keliaudamas visuomet stengiuosi atrasti naujų, įdomių paslaugų ar ekskursijų. Šįkart Kaune gavau daug rekomendacijų būtinai pamatyti tarpukario laikų „art deco“ stiliaus butą. Tai dviejų entuziastų verslininkų Karolio ir Petro projektas, pavadintas namo, kuriame yra butas adresu – „Gedimino 48“. Jį lengvai surasite socialiniuose tinkluose.

Kaip Smetonos laikais gyveno Kauno grietinėlė, kokie buvo baldai, interjero detalės, kaip atrodė poniškų butų išdėstymas. Karolis ir Petras investavo daug pinigų, kad iki smulkmenų atkurtų anų laikų dvasią, ir jiems pavyko tobulai. Kiekvienas bute esantis baldas – istorinis, tačiau jie kruopščiai atrestauruoti, todėl atrodo kaip nauji.

„Art deco“ stiliaus bute atkurtos netgi sienų spalvos ir ant jų esantys ornamentai. Kai kurios interjero detalės – itin brangios, pagamintos žinomų menininkų ir interjero dizainerių. Įdomu, kad tais laikais ponai savo butuose turėjo ir mažyčius kambarėlius tarnaitėms, kaip jie atrodė – pamatysite šių ekskursijų metu. Dėl vizito į butą su šeimininkais reikia tartis asmeniškai.

Karoliui su Petru priklauso ir kitas išskirtinis nekilnojamas turtas – butas, kuriame buvo filmuojamas „HBO“ serialas „Černobylis“. Turistai ten veržiasi jau virš metų, populiarumas ir toliau neatslūgsta. Netrukus ten bus sukamas dar vienas tarptautinis kino projektas, tačiau pavadinimų vaikinai minėti negali.

Susitvarkė ir stipriai pasikeitė Kauno kultūros centras. Tai pavyzdys visiems šalies kultūrnamiams – kokie jie gali būti gražūs ir modernūs. Ten vis dar yra koncertams, spektakliams ir kitokiems renginiams skirta didžiulė salė, tačiau be to atsirado daug erdvių menininkams. Paslampinėjus viduje galima susipažinti, ar net apžiūrėti jų studijas.

Siūlau aplankyti šio centro vidinį kiemelį, nes ten veikia erdvi terasa su kavine „Vytautas/Kęstutis“, kurioje galima pavalgyti ir atsigerti. O taip pat toje terasoje galite paklausyti koncertų arba tiesiog patrepsėti pagal šokių muzikos didžėjų ritmus. Programa vyksta kiekvieną savaitgalį, kartais ir dažniau. Dauguma renginių nemokami, tačiau kai pasirodo didesnės muzikos žvaigždės – tenka pirkti bilietą.

Kalbant apie kultūrą, privalau rekomenduoti išskirtinę vietą E. Ožeškienės gatvėje – tai „Kiemo galerija“, Kaune jau daug kam puikiai žinoma. Kaip pavadinta – taip ir atrodo realybėje – kiemas-galerija, tiesą sakant labai primena Vilniaus Užupio rajoną.

Tai kelių senų daugiabučių kiemas, tapęs muziejumi po atviru dangumi, o svarbiausia – nemokamas, jame apsilankyti gali visi, kada tik nori, be išankstinių registracijų. Tiek dienos metu, tiek vėlai vakare, kada kam patogu. „Kiemo galerijos“ istorija prasidėjo prieš daugiau nei dešimt metų, kai ten atsikraustė menininkas Vytenis Jakas. Jį nuliūdino, kad aplinkiniai kaimynai tarpusavyje beveik nebendravo ir buvo labai susvetimėję, todėl menininkas nusprendė visus sujungti. Ant kiemo sienų vyras ėmė perkėlinėti čia gyvenusių žydų šeimų nuotraukas, o tada, šalia piešinių, pradėjo kurti kitokias instaliacijas.

Dabar „Kiemo galerija“ pilna įdomybių, ten verta pasidairyti ne tik kieme, bet ir laiptinių viduje. Vienoje iš jų kabo kilimas ant sienos, stovi kėdutės pokalbiams ir panašiai. Man labiausiai patinka, kad šiame meniškame kieme galima pabendrauti su vietine bendruomene, pasiklausyti jų nepaprastai įdomių istorijų apie gyvenimą Kaune ir apie jų šeimų praeitį.

Tiems, kas mėgsta kultūrintis, dar keli pasiūlymai atsinaujinusiame Kaune. Visai neseniai, liepos 1-ąją atsidarė Kauno tvirtovės VI fortas su karo technikos ekspozicija, ten galite pamatyti daug įvairios karinės technikos, išgirsti istorijų, kaip, kur ir kada ji buvo naudojama. Čia turėtų būti įdomu visai šeimai, nes kiekvienas gali atrasti kažką savo – tiek vyresni lankytojai, tiek vaikai.

Mane labai nustebino atnaujintas Kauno miesto muziejaus tautinės muzikos skyrius, aplankykite jį. Tai viena populiariausių ir lankomiausių vietų mieste. Ne be reikalo. Prisipažinsiu, pačiam netikėta ši rekomendacija, nes tikrai nesu tautinės muzikos gerbėjas ir klausytojas, bet man čia labai patiko. Gal dėl itin paslaugių, draugiškų darbuotojų, kurie įdomiai pasakoja, ne tik apie eksponuojamus instrumentus, bet ir apie pačią muziką bei Lietuvoje vykusius ir vis dar vykstančius festivalius.

Patiko, kad muziejuje galima pačiam išbandyti įvairius instrumentus, ne tik paliesti, bet ir pagroti jais. Dėl koronaviruso kol kas nenaudojami tik pučiamieji. Vaikams labai patinka grojantys laiptai, bei išmanusis muzikinis aparatas. Dar vienas šio muziejaus privalumas – tai, kad jo kieme veikia restoranas „Folkas“. Daug kas Kaune sako, kad būtent čia gamina skaniausius šaltibarščius mieste. Su muziejaus bilietu restorane gausite 10 procentų nuolaidą.

Jeigu Kaune lankotės vasarą, privaloma nuvykti iki vienos gražiausių vietų šiose apylinkėse – Pažaislio vienuolyno ir jame įsikūrusio prabangaus restorano „Monte Pacis“. Esu ten buvęs tik kartą, garsiojo kulinarinių laidų vedėjo Alfo Ivanausko gimtadienyje, todėl labai norėjau nuvykti kaip turistas ir viską apžiūrėti atidžiau.

Daug kauniečių atvyksta tiesiog pasivaikščioti aplinkui, prisėda išgerti kavos liepų alėjoje, o turistai labai mėgsta vienuolyno muziejų. Kulinarinių įdomybių ieškotojai itin vertina „Monte Pacis“ restoraną, nes jų šefai lėkštėse patiekia tikrus meno kūrinius. Ką beužsakytumėte – ar tai šalta arbūzų sriuba, ar išskirtinis desertas „rožių pagalvėlė“. Savo skoniu tiesiog pribloškė išskirtinis, šioje virtuvėje sukurtas gėrimas – rabarbarų gira. Tai nuostabaus skonio, rožinis gaivusis gėrimas, kurio norisi dar ir dar.

Netoliese nuo Pažaislio vienuolyno siūlau nuvykti iki Kauno jachtklubo, o ten papramogauti ant vandens su irklente arba užsisakyti tempimą vandens slidėmis. Jeigu aktyvių pramogų nesinori – išsinuomokite jachtą arba pasiplaukiokite „party cruiser“ laiveliu, talpinančiu net keturiolika žmonių. Praleiskite porą valandų Kauno mariose, romantiškai palydėkite saulę, tada vėl galėsite grįžti į miestą, ir pratęsti vakarines linksmybes.

Kauno restoranai ir kavinės, atskira ir labai išsami tema. Pusryčiams siūlau tris labai skirtingas vietas. Žinoma, tai legendinė „Spurginė“, kur už kelis eurus galite prisivalgyti riebių pyragaičių, išgerti kavos ar kakavos ir pasiklausyti linksmų istorijų, kuriomis nuolat dalinasi ponios prie baro. Tačiau, jeigu ieškote naujovių, kažko įdomesnio ir išskirtinesnio, būtinai užsukite pavalgyti į patį instragramiškiausią restoraną „Mesje skonis”.

Rožinis interjeras, ryškios, stilingos detalės jūsų pusryčius pavers maža švente. Šioje vietoje kepamos tradicinės prancūziškos crepes ir Lietuvoje mažiau žinomos gallettes – tai blyneliai iš grikių miltų su sūrio įdaru. Blyneliai patiekiami su įdaru, pavyzdžiui, saulėje džiovintais pomidorais, čiorizo dešra ir t.t. Labai skanu ir tikrai įsimintina, niekur kitur mūsų šalyje tokios patirties ir skonių nerasite.

Trečioji rekomenduojama vieta į Kauną atvyko iš Klaipėdos, tai vėlyvuosius pusryčius (angl. Brunch) siūlantis restoranas – „Momo Grill“. Rekomenduoju valgyti jų firminius Benedikto kiaušinius arba amerikietiškus blynelius su kiaušiniu ir šonine. Jeigu pusryčiams nespėsite – čia taip pat ruošia labai skanius, nekasdienius pietus. Kiekvienas pavalgymas šiame restorane išlieka atmintyje.

Pietums Kaune taip pat labai daug pasiūlymų. Prieš kelis metus įsimylėjau naminį maistą ruošiantį šeimyninį restoraną „Višta puode“ – ir kainos geros, ir meniu labai įvairus. Žuvies patiekalų mėgėjams siūlau restoraną „Senis ir jūra“, o tiems, kas nori greitai užkąsti ir lėkti toliau dairytis po miestą – Kauno senamiestyje prieš kelis metus atsidarė unikalių dešrainių vieta – „ManGi“. Jeigu norisi kažko egzotiškiau – išbandykite šiuolaikinį indų restoraną „Moksha“.

Jeigu norėsite ne tik valgyti, bet ir apsipirkti – siūlau aplankyti Laikinosios sostinės „Akropolį“, kuris yra miesto centre. Atvirai sakau – po remonto tai gražiausias šalies „Akropolis“ su ypatinga restoranų ir kavinių erdve. Žinote ko ten eina paaugliai? Ne tik valgyti, bet ir fotografuotis. Net tokios žvaigždės kaip Karolina Meschino dalinasi asmenukėmis iš šio prekybos centro.

Vakarieniauti Kaune mėgstu keliose vietose. Mano manymu, būtent šiame mieste veikia geriausias meksikietiškos virtuvės restoranas Lietuvoje „Agave“. Ten suprasite, kad meksikiečiai valgo ne tik tacos ir buritas, bet ir vištieną, midijas bei daug kitų patiekalų. Kai norisi kažko prabangiau – einu valgyti į restoraną „Uoksas“, kuriame siūlau pabandyti degustacinį meniu. Kauno krepšininkai man rekomendavo išbandyti vakarienę restorane „DIA“, pats to nespėjau padaryti, bet galite pabandyti jūs.

O dabar naktinė dalis, kur eiti ir ką veikti. Kaunas ir šioje vietoje stipriai atsigavo, atsidarė daug naujų vietelių. Viena iš jų – jauki maža prancūziška kavinė „Vieno prancūzo sandėliukas“, ten rekomenduojama išragauti išskirtinių sūrių, atsigerti kavos.

Ant Žilinsko galerijos terasos vasaros metu veikia labai stilinga vieta pavadinimu „Laukas“, ten didelė gėrimų įvairovė ir vyksta koncertai. Mane labai sužavėjo prieš kelis metus ant Parodos kalno, parke atsidaręs kokteilių baras „O kodėl ne?” – jaunimui itin patiks. Stilinga aplinka, gera muzika, daug fainų žmonių, atmosfera kaip Amsterdame ar Paryžiuje. Nuo senų laikų labai mėgstu barą „Kultūra“, kur renkasi smagūs menininkai. Čia galima ir skaniai pavalgyti.

Verta užsukti į barą „Kamerinis”, Kauno kamerinio teatro kiemelyje, ir į Rotušės aikštėje esantį barą „Klimas”. Ši vieta taip pat labai atsinaujino, pakeitė stilių, sukūrė naują meniu.

Kaunas – privaloma stotelė šią vasarą, net jeigu daug kartų čia lankėtės, nustebsite ir pamatysite jį naujomis akimis. Jaučia širdis, kad tikrai norėsite sugrįžti dar ir dar kartą. O jau kitą savaitę DELFI Kelionėse papasakosiu, kodėl verta aplankyti Klaipėdą.

Daugiau naujienų galite skaityti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA