Formų evoliucija interjere ir architektūroje | Kas vyksta Kaune

Formų evoliucija interjere ir architektūroje

Organizatorių nuotr.

Architektūroje ir interjero dizaine formos atspindi žmonių mąstyseną konkrečiu laikotarpiu. Todėl įsigilinti į jas labai įdomu. Formų evoliucija turi didelę reikšmę ir šių dienų interjere, nes įvairius jos atspindžius matome kasdien. Taigi, nuo ko viskas prasidėjo ir kokie pokyčiai įvyko bėgant laikui?

Pirmosios civilizacijos

Senovės civilizacijų – Egipto, Romos ir Graikijos – laikais pastatai buvo konstruojami atsižvelgiant į jų paskirtį, taip pat atspindint gyventojų socialinę padėtį. Interjero projektavimui tuo metu didelę įtaką turėjo ir religija.

Itin puošnūs rūmai buvo statomi norint pagerbti karališkąją giminę. Juose dominavo tokie meniniai elementai kaip skulptūros, freskos. Pastatuose dominavo aukštos, lubas siekiančios kolonos, raižytos išskirtiniais raštais. Paprasti žmonės gyveno primityviuose namuose su plokščiais kvadratiniais stogais ir arkos formos langais bei durimis.

Gotikos banga

Šiais laikais interjere vis dar pakankamai dažnai pastebimi vienokie ar kitokie gotikos atspindžiai. Bene dažniausiai tai – minkšti baldai (Kaune, Vilniuje ir kituose Lietuvos miestuose galima rasti platų jų pasirinkimą). Gotikinio stiliaus sofos, foteliai, minkšti kampai pasižymi puošnumu, lenktomis, karališkomis formomis ir sodrių, ryškių spalvų apmušalais. Medinius baldus puošia įmantrūs raštai.

Gotikos laikų architektūroje dominavo dideli ir aukšti pastatai su kūgio formos stogais. Interjero dizaine vyravo meno kūriniai, graviruotos sienos ir kolonos. Pradėjus plisti krikščionybei, dekoratyvinėje ornamentikoje pradėti naudoti tokie elementai kaip spiraliniai laiptai, geometrinės figūros.

Artėjant prie XX amžiaus

Tai laikotarpis, kuomet pradėjo byrėti prieš tai vyravę stereotipai – tam daug įtakos turėjo plintančios liberalizmo idėjos. Žinoma, svarbu nepamiršti ir pramonės revoliucijos, augančio individualumo siekio ir troškimo eksperimentuoti. Dėl šių priežasčių itin išaugo prekių pasirinkimas, interjere pradėjo vyrauti laisvė.

Kuriant baldus buvo vis labiau atsižvelgiama į ergonomiką, patogumą ir praktiškumą. Tokiomis savybėmis pasižymintys minkšti baldai Kaune, Vilniuje, Klaipėdoje ir kituose miestuose populiarūs iki šių dienų.

Modernieji laikai

Būtent šis laikmetis siejamas su profesionalaus interjero dizaino, kuris vystėsi XX–XXI a., klestėjimu. Modernus ir vintažinis stilius tapo aiškiai klasifikuojami. Interjerai ir jų komponentai formuojami taip, kad pasižymėtų išraiškingumu, o ne nuobodumu.

Atsirado vis daugiau originalių dizaino sprendimų, kurie dažnai sutinkami ir šiomis dienomis. Neįprastų formų baldai, kūrybiški stilistiniai sprendimai, proporcijų ir pusiausvyros išlaikymas – tai bene esminiai moderniųjų laikų interjero aspektai.

Kokios formos interjere vyrauja dabar?

Šiais technologijų laikais ypač vertinamas interjero funkcionalumas ir suteikiamas komfortas – tai puikiai atspindi dabar populiarių baldų dizainas. Aptakiomis formomis pasižyminčios sofos, foteliai, minkšti kampai ir pufai harmoningai papildo aplinką ir įneša dinamikos.

Domina salonai, kuriuose pardavinėjami stilingi, patogūs ir ilgaamžiai lietuviški baldai? Kaune, Vilniuje ir kituose miestuose galite rasti tai, ko jums reikia.

Kad ir kokios formos vyrautų interjere, itin svarbu, kad jų nebūtų per daug. Tuomet erdvė neatrodys pernelyg perkrauta, triukšminga. Jei norisi formų gausos, rekomenduojama atsižvelgti į stilistinį panašumą. Pavyzdžiui, jos gali būti minimalistinės arba prabangesnės, puošnesnės. Pasirinkimas priklauso nuo kuriamo interjero stiliaus.

Formų evoliucija tiek architektūroje, tiek interjero dizaine – akivaizdi. Senovėje kur kas didesnis dėmesys buvo skiriamas estetikai, o ne funkcionalumui. Dabar tiek vienas, tiek kitas aspektas yra vienodai svarbūs.

Komfortiški, ilgaamžiai ir patraukliai atrodantys baldai Kaune ir kituose Lietuvos miestuose bei miesteliuose – tai, kas leidžia sukurti visapusiškai išpildytą namų aplinką. Dabar jūs taip pat galite įgyvendinti savo interjero viziją patogiai ir greitai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA