Koronavirusu sergantis uzbekas įpykęs: grasina būriu išeiti į miestą ir užkrėsti kitus | Kas vyksta Kaune

Koronavirusu sergantis uzbekas įpykęs: grasina būriu išeiti į miestą ir užkrėsti kitus

delfi.lt 2020/07/15 20:30
Asociatyvi / Kauno r. sav. nuotr.

Koronaviruso protrūkis fiksuojamas Kaune įsikūrusioje „Hegelmann Transporte“ bendrovėje, po to kai į šalį atvyko dirbti vairuotojai iš Uzbekijos. Kaip rašo žiniasklaida, vienas iš susirgusiųjų pranešė, kad nesulaukia jokios medicininės pagalbos ir grasina išeisiantis laukan bei apkrėsiantis kitus.

Anksčiau trečiadienį skelbta, kad koronavirusu serga 19 „Hegelmann Transporte“ darbuotojų. Šiuo metu vienas užsikrėtusių asmenų iš Uzbekijos gydomas Kauno klinikinėje ligoninėje, kiti izoliuoti Abromiškių reabilitacijos ligoninėje. Dėl koronaviruso tiriama dar apie 200 transporto įmonės darbuotojų.

Lrytas.lt skelbia, kad su portalu susisiekė vienas iš koronavirusu sergančių uzbekų. Anot vairuotojo, sergantieji apgyvendinti po du, tačiau be testo rezultatų nežino, kurie serga, o kurie ne.

„Jei jau teigiamas testo atsakymas, tai tegul ir gydo mus ar suteikia kokią nors medicininę pagalbą. Nėra nei vaistų, nieko. Kitu atveju, mes išeisime į miestą ir pradėsime visus užkrėtinėti. Kam tai bus naudinga? Tegul mums atneša kokių nors antibiotikų. (…) Atvykome tiesiai iš darbo ir mus čia tiesiog paliko. Viskas atidaryta, ką nori, tą daryk“, – nepanorusį prisistatyti vairuotoją cituoja lrytas.lt

Abromiškių reabilitacijos ligoninės direktorius Vitalijus Glamba komentuodamas uzbekų priekaištus portalui teigė, kad nei vienas Lietuvos gyventojas anksčiau pretenzijų dėl apgyvendinimo sąlygų ar maisto nereiškė.

„Jie turėtų padėkoti, kad Lietuvos valstybė rūpinasi ir teikia visą būtiną pagalbą“, – komentavo V. Glamba.

Mano, kad atvyko jau užsikrėtę

Primename trečiadienį Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento direktorę Rolandą Lingienę pranešus, jog šiuo metu tiriami 200 asmenų neturėjo artimo kontakto su užsikrėtusiais, tad infekuotųjų skaičius neturėtų labai augti. NVSC laikosi prielaidos, kad darbuotojai iš Uzbekijos jau atvyko užsikrėtę koronavirusu.

„Gali būti dvi versijos, bet mes šiuo atveju laikomės pirmosios – kad visi atvejai atvyko į Lietuvą jau užsikrėtę Uzbekijoje, nes jie susirgo per inkubacinį periodą. (…) Jeigu atsimenate, prieš keletą dienų kalbėjome apie Vilniuje užsikrėtusį asmenį, kuris atvyko iš Uzbekijos. Tas asmuo atvyko tuo pačiu lėktuvu, ir mes tvirtiname savo hipotezę, kad jis užsikrėtė lėktuve“, – sakė R. Lingienė.

NSVC atstovė teigė, kad visi didelį sąlytį su susirgusiais įmonės darbuotojais turėję asmenys buvo izoliuoti – tokių buvo 31. R. Lingienė yra sakiusi, kad pirmasis asmuo susirgo liepos 3 dieną, į Lietuvą atvyko išvakarėse.

„Iš vakaro atvyko, ryte susirgo, vadinasi, jis buvo užsikrėtęs savo buvimo šalyje, t. y. Uzbekijoje. Kitas asmuo susirgo liepos 9 dieną ir visi kiti susirgimai, du oficialiai patvirtinti per vakar dieną ir dar keturiolika oficialiai nėra patvirtinti, jie susirgo vėliau. Keista, neturėjo normalia tvarka susirgti, jei jie tikrai laikėsi izoliavimosi režimo, nes jie buvo izoliuoti susirgus pačiam pirmajam asmeniui“, – BNS sakė R. Lingienė.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamų ligų valdymo skyriaus vedėja Orina Ivanauskienė pasakojo, kad iki liepos 2 dienos į įmonę jau buvo atvykusių ir daugiau darbuotojų iš Uzbekijos. Iš viso į įmonę dirbti atvyko 24 darbuotojai iš šios šalies.

„Mes matome, kad tie 18 jau yra sergantys. Kai kurie jau yra išvykę į reisus, tie asmenys yra nesusirgę“, – sakė O. Ivanauskienė.

Specialistė paaiškino, kad tokie darbuotojai paprastai atvyksta į įmonės mokymo bazę ir ten dvi savaites ar mėnesį laiko turi mokymus, o po to yra įdarbinami vairuotojais.

„Jie turi apgyvendinimo patalpas, visas sąlygas gyvenimui. Tai yra bendrabučio tipo sąlygos, bet yra vieta, kur jie gali nusipirkti maisto. Tas kelias dienas jie vaikščiojo aplinkui esančiose įstaigose“, – teigė O. Ivanauskienė.

Pasak NSVC Kauno departamento atstovės, bendrovė sustabdė darbą ir laukia tyrimų rezultatų. Iki liepos 22 dienos įmonė jokių veiksmų dėl naujų darbuotojų nesiims.

„Hegelmann Transporte“ vadovas Tomas Jurgelevičius BNS teigė, kad nuo šiol teks atidžiau stebėti dirbti atvykstančius užsieniečius.

„Tikrinsim visus ir viskas, kito kelio nebus. Ir pats Nacionalinis visuomenės sveikatos centras pataria tą daryti, mes su jais bendradarbiaujame ir bendradarbiausime toliau“, – tvirtino bendrovės vadovas.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA