Nuo ketvirtadienio griežtėja įvažiavimo į Latviją tvarka | Kas vyksta Kaune

Nuo ketvirtadienio griežtėja įvažiavimo į Latviją tvarka

BNS 2020/07/15 18:18
Asociatyvi / VSAT nuotr.

Nuo šio ketvirtadienio visi į Latviją atvykstantys keleiviai, besinaudojantys tarptautinių transporto kompanijų paslaugomis, bus registruojami, siekiant sustabdyti koronaviruso infekcijos COVID-19 plitimą, trečiadienį nusprendė vyriausybė neeiliniame posėdyje.

Iš pradžių duomenys apie atvykstančius keleivius bus registruojami popieriuje, bet netrukus bus paruošta skaitmeninė atvykstančių keleivių registravimo sistema. Registruotis taip pat turės privačiais lėktuvais ir jachtomis į šalį atvykstantys asmenys.

Valstybės kanceliarijos direktorius ir Tarpsektorinio koordinavimo valdymo grupės vadovas Janis Citskovskis informavo ministrus, kaip Latvijoje bus kontroliuojami visi į šalį atvykstantys keliautojai tebesitęsiančios COVID-19 pandemijos metu.

J. Citskovskis pranešė vyriausybei apie asmenų, atvykusių į Latviją iš didžiausią COVID-19 atvejų skaičių turinčių šalių, kontrolę pabrėždamas, kad Latvijos pareigūnai jau stebi daug atvykėlių ir keliems iš jų skirtos baudos už tai, kad nesilaikė reikalavimo laikytis 14 dienų karantino.

Vyriausybė pritarė darbo grupės siūlymui per dvi–tris savaites sukurti skaitmeninę sistemą atvykstantiems keliautojams registruoti, tačiau iki to laiko numatyta visus į šalį lėktuvais, keltais ar autobusais atvykstančius keleivius registruoti popieriuje.

„Apklausos formų paruošimas sukurs papildomų administracinių sunkumų, tačiau mes galime paleisti tokį atvykstančiųjų kontrolės mechanizmą jau rytoj“, – nurodė J. Citskovskis.

Numatyta visus į šalį lėktuvais, keltais ar autobusais atvykstančius keleivius registruoti. Visiems atvykstantiesiems reikės užpildyti atitinkamą klausimyną, kurio duomenys bus apdoroti priklausomai nuo keleivio atvykimo šalies. Gauti duomenys bus perduoti Ligų prevencijos ir kontrolės centrui bei Valstybinei policijai. Ministrai sutiko, kad keleivių pateikti duomenys bus sunaikinti po 14 dienų nuo jų pateikimo.

Susisiekimo ministras Talis Linkaitis pareiškė, kad elektroninę registravimo sistemą paruoš Rygos oro uostas. Ministras atkreipė dėmesį į būtinybę sustiprinti uosto pasienio apsaugos resursus, nes šiuo metu oro uoste nėra pasienio apsaugos darbuotojų, kurie galėtų registruoti atvykstančius užsieniečius.

Pasak T. Linkaičio, šiuo metu yra stebima maždaug du tūkstančiai per dieną į šalį atvykstančių turistų, tačiau jų skaičius artimiausiomis savaitėmis gali išaugti iki penkių tūkstančių.

J. Citskovskis atkreipė dėmesį, kad keleivių registracija ant popieriaus neišspręs šios problemos, nes daugelis ne ES piliečių į Latviją atvyksta privačiomis transporto priemonėmis, pavyzdžiui, iš Estijos. Tačiau elektroninis visų atvykstančiųjų registravimas šią problemą išspręs, sakė ministras.

Valstybinės duomenų inspekcijos atstovas perspėjo, kad vyriausybė gali priimti politinį sprendimą dėl atvykstančiųjų stebėjimo, bet šios priemonės įvedimas prilygtų žmogaus teisių ir ES duomenų įstatymų pažeidimams.

Latvijos premjeras Krišjanis Karinis pabrėžė, kad nors Valstybinės duomenų inspekcijos užduotis yra saugoti privačius asmenų duomenis, vyriausybė privalo saugoti žmonių gyvybes.

Vyriausybė taip pat nusprendė, kad laikini leidimai gyventi Latvijoje bus išduodami tik piliečiams tų šalių, kur COVID-19 atvejų yra nedaug.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA