Kauno klinikų pacientė dėkoja medikams: padėjo išgelbėti jos gyvybę | Kas vyksta Kaune

Kauno klinikų pacientė dėkoja medikams: padėjo išgelbėti jos gyvybę

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

„Kai gydytojai pasakė, kad manęs laukia operacija karantino laikotarpiu, šiek tiek išsigandau. Tačiau visa Kauno klinikų specialistų komanda mane drąsino, o aš ja visiškai pasitikėjau. Už savo sveikatą ir gyvybę jiems būsiu visada dėkinga“, – sako kaunietė Vida, kuriai karantino metu Kauno klinikose atlikta hiperterminė pilvo ertmės chemoterapija (HIPEC), gydant retą pilvaplėvės ląstelių vėžį – mezoteliomą.

Kaip rašoma Kauno klinikų pranešime spaudai, moteris prisimena, kad išskirtinių šio reto susirgimo simptomų nejautė.

„Visą gyvenimą esu aktyvi – daug vaikštau, mankštinuosi, mėgstu sodo darbus, stengiuosi sveikai maitintis. Tik prieš metus pastebėjau, kad pradedu dusti, trūkdavo oro. Taip pat šiek tiek padidėjo pilvas – pagalvojau, kad gal priaugau svorio, – šypsosi Vida. – Į medikus kreipiausi tik tada, kai po sunkesnių fizinių darbų ant pilvo pamačiau guzelį. Galvojau, kad tai – išvarža, lengvai ją sutvarkysiu ir tiek žinių. Tada dar nežinojau, koks ilgas gydymo kelias manęs laukia“, – teigė moteris.

Pacientę prižiūrėjęs ir operaciją atlikęs Kauno klinikų Chirurgijos klinikos abdominalinės chirurgijos gydytojas doc. Linas Venclauskas prisimena, kad pažintis su Vida prasidėjo dar prieš Naujuosius metus.

„Moteriai pilvo srityje kaupėsi skysčiai, todėl pirmiausiai ją tyrėme dėl kepenų cirozės, kuri gali sukelti šį sveikatos sutrikimą, gydytojas gastroenterologas Rolandas Gedgaudas pakartotinai kartojo reikiamus tyrimus, tačiau jie neparodė jokių patologijų. Tik po kompiuterinės tomografijos tyrimo pamatėme, kad yra tam tikrų pakitimų pilvo srityje. Taip prasidėjo ilgas tikrojo susirgimo paieškų kelias karantino laikotarpiu“, – pasakoja doc. L. Venclauskas.

Pirmosios laparoskopinės operacijos metu gydytojai pastebėjo nedidelius pavienius židinius ant pilvaplėvės.

„Kadangi visi prieš tai atlikti tyrimai nerodė jokių pakitimų, įtarėme, kad Vidai – pilvaplėvės mezotelioma. Tačiau tyrimų atsakymai 100 proc. nepatvirtino mūsų spėjimo, o pacientei pilvo srityje toliau kaupėsi skysčiai ir blogėjo sveikatos būklė. Tiksli paciento sveikatos susirgimo priežastis – tai mūsų amžinas galvosūkis, su laiku virstantis atradimo džiaugsmu“, – teigia doc. L. Venclauskas

Po atliktų detalių pakartotinių tyrimų gydytojai nusprendė pašalinti visą didžiąją taukinę – operacija Vidai atlikta kovo pabaigoje, Lietuvoje prasidėjus karantinui. Operuojant medikai pastebėjo, kad liga pacientei progresavo.

„Darbas karantino metu ligoninėje stabtelėjo, tačiau visiškai nesustojo. Dėl moters sveikatos būklės du kartus rengėme daugiadalykės komandos pasitarimus, aktyviai diskutavome su gydytojais onkologais – doc. Rasa Jančiauskiene, gydytoja onkologe chemoterapeute Dainora Mačiuliene – tiek dėl operacinio gydymo apimties, tiek dėl galimybės pritaikyti hiperterminę pilvo ertmės chemoterapiją (HIPEC) šiai pacientei. Nusprendėme, kad vienintelis būdas, kaip galime padėti Vidai, tai operacija kartu su HIPEC metodu. Operaciją atlikome balandžio mėnesį ir galų gale histologinis pacientės tyrimas patvirtino mūsų pirminę diagnozę – pilvaplėvės mezotelioma“, – teigia doc. L. Venclauskas.

Po atliktos operacijos moteris jaučiasi puikiai, tyrimai rodo, kad naujų vėžinių židinių nėra, laisvo skysčio pilvo srityje liko labai minimaliai.

„Teko tik šiek tiek koreguoti mitybą – atsisakiau pieno ir kiaušinių, tačiau vis dar daug judu ir nesėdžiu vietoje. Džiaugiuosi, kad pasitikėjau gydytojais, jų profesionalumu ir dabar galiu vėl džiaugtis savo šeima ir gyvenimu. Einu tik į priekį“, – šypsodamasi sako Kauno klinikų pacientė.

Anot abdominalinės chirurgijos gydytojo prof. Žilvino Dambrausko, operacijų kartu su hipertermine chemoterapija metu gydytojai stengiasi pašalinti naviko apimtą organą, aplinkinius limfmazgius, kai kuriais atvejais – pilvaplėvės dalį ar kitus organus, apimtus išplitusio naviko.

Abu gydytojai tvirtina, kad be daugiadalykės komandos profesionalumo ir žinių, patyrusių gydytojų anesteziologų, priešoperacinės ir pooperacinės pacientų priežiūros tokios sudėtingos operacijos būtų neįmanomos.

Kauno klinikose šiais metais iš 10 radikalių operacijų kartu su hipertermine pilvo ertmės chemoterapija, aštuonios atliktos COVID-19 pandemijos metu.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA