Nuo pandemijos pradžios Lietuvoje užfiksuota daugiau nei 360 įvežtinių koronaviruso atvejų | Kas vyksta Kaune

Nuo pandemijos pradžios Lietuvoje užfiksuota daugiau nei 360 įvežtinių koronaviruso atvejų

Asociatyvi / V. Balkūno nuotr.

Įvežtiniai COVID-19 atvejai Lietuvoje registruoti iš visų žemynų, išskyrus Antarktidą, kurioje atvejų nėra užfiksuota. Nuo šių metų vasario 28 d., kai mūsų šalyje buvo patvirtintas pirmasis koronaviruso atvejis, iki liepos 6 d. iš viso užregistruoti 362 įvežtiniai atvejai.

Didžioji jų dalis – 115 atvejų – iš Didžiosios Britanijos. Taip pat nemažai atvejų nustatyti iš Austrijos, Švedijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų atvykusiems asmenims, aktualiausią informaciją pristato Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC).

Šalys, iš kurių užfiksuota daugiausiai įvežtinių atvejų Lietuvoje / NVSC nuotr.

Situacija Lietuvoje

Kaip rašoma NVSC pranešime žiniasklaidai, pirmasis asmuo, kuriam buvo patvirtinta COVID-19 liga, vasario 28 d. atvyko iš šiaurės Italijos. Didžioji dalis įvežtinių atvejų patvirtinta kovo–balandžio mėn.

Kovą patvirtinti 204 įvežtiniai atvejai, balandį – 98. Birželio mėn. patvirtinti 28 įvežtiniai atvejai. Tuo metu buvo pastebėta tendencija, jog atvejai dažniausiai buvo nustatomi asmenims, grįžusiems iš šalių, kur yra didelė išvykusių tautiečių dalis ir šalių, kurios populiarios, kaip žiemos atostogų kryptys.

Nuo birželio vidurio, kai Lietuvoje buvo atlaisvinti karantino įvesti suvaržymai keliautojams, iki liepos 6 d. registruota 18 įvežtinių atvejų, iš jų didžioji dalis (8) yra iš Švedijos, 5 – iš Didžiosios Britanijos, po 4 – iš Nigerijos ir Ukrainos.

Įvežtiniai atvejai Lietuvoje / NVSC nuotr.

Kokia situacija už Lietuvos sienų?

Pagal liepos 8 d. duomenis, didžiausias 14 dienų sergamumas Europos Sąjungos valstybėse ir Jungtinėje Karalystėje fiksuojamas Švedijoje, todėl atvykti šios šalies piliečiams į Lietuvą negalima, o iš šios šalies grįžtantiems Lietuvos piliečiams yra privaloma 14 dienų saviizoliacija.

NVSC taip pat įspėja, kad epidemiologinė situacija yra nepalanki ir turistų pamėgtose šalyse tokiose, kaip Portugalijoje, kur užfiksuoti 4679 atvejai per paskutines 14 dienų, Bulgarijoje – 1988, Kroatijoje – 906. Žemiau esančiame grafike galima pamatyti koks 14 dienų sergamumas buvo fiksuotas skirtingose valstybėse.

Primename, kad privaloma izoliuotis, jeigu gyventojai atvyksta iš šalies, kurioje 14 dienų sergamumo rodiklis yra 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir daugiau, ir šalis yra įrašyta į COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paveiktų šalių sąrašą. Rekomenduojama izoliuotis, jei atvykstama iš šalies, kurioje 14 dienų sergamumo rodiklis yra nuo 16 atvejų 100 tūkst. gyventojų ir neviršija 25 atvejų 100 tūkst. gyventojų.

Patvirtinti koronaviruso atvejai per paskutines 14 dienų / NVSC nuotr.

Ką privalu žinoti nusprendusiems keliauti?

Keliautojams svarbu ne tik įvertinti riziką prieš keliones, bet ir susipažinti su pagrindiniais reikalavimais Lietuvoje.

Lietuvos Respublikos sienos kirtimo vietoje (oro uoste ir jūrų uoste, jei orlaivis / keltas atvyksta iš šalies, įrašytos į Sveikatos apsaugos ministro patvirtintą COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) paveiktų šalių sąrašą, ar sausumos kirtimo vietoje, prie išorinės Europos Sąjungos sienos) keliautojams matuojama kūno temperatūra.

Jei bus nustatyti COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) simptomai, asmuo atskiriamas nuo kitų keleivių, iškviečiama greitoji medicinos pagalba ir asmuo transportuojamas į asmens sveikatos priežiūros įstaigą.

Iš paveiktų teritorijų atvykę keliautojai ne vėliau kaip per 24 val. nuo atvykimo į Lietuvos Respubliką privalo užsiregistruoti užpildydami elektroninę anketą NVSC puslapyje. Kitiems keliautojams anketos pildymas rekomenduojamas.

Iš oro uosto, jūrų uosto ar kitos sausumos atvykimo į šalį vietos į savo gyvenamąją vietą rekomenduojama vykti nuosavu (nuomotu) transportu ar paprašyti, kad parvežtų giminės ar artimieji. Jeigu tenka naudotis viešuoju transportu ar keliautoją veža kitas asmuo, rekomenduojama dėvėti nosį ir burną dengiančias apsaugines priemones (veido kaukes, respiratorius ar kitas priemones) ir stengtis išlaikyti 1 – 2 metro atstumą nuo kitų žmonių.

Iš paveiktų teritorijų atvykusiems keliautojams privaloma 14 dienų izoliacija nuo atvykimo / grįžimo į Lietuvos Respubliką dienos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA