Nestandartinė operacija Kaune: neutralizuotos 74 aviacinės bombos | Kas vyksta Kaune

Nestandartinė operacija Kaune: neutralizuotos 74 aviacinės bombos

Asociatyvi / M. Patašiaus nuotr.

Liepos 9 d. ankstų rytą Sausumos pajėgų Juozo Vitkaus inžinerijos bataliono (Inžinerijos bataliono) išminuotojai skubėjo į Aleksotą, Kaune, kur vos prieš keletą dienų, šeštadienį, buvo rastos trys Pirmojo pasaulinio karo aviacinės bombos bei dar apie keliasdešimt kitokių sprogmenų.

[galerija kiek=”8″]

Vandeniui paplovus šlaitą vos už keliasdešimt metrų nuo savaitgalį vykdytos sprogmenų neutralizavimo operacijos vietos vėl buvo pastebėti į sprogmenis panašūs daiktai, rašoma Lietuvos kariuomenės pranešime žiniasklaidai.

Išminuotojams apžiūrėjus teritoriją, nustatyta, kad gilioje upelio vagoje su stačiais šlaitais yra apie keliasdešimt betoninių vokiškų aviacinių bombų ZC-250. Atsižvelgus į tai, kad radinys gali kelti pavojų, buvo uždaryta J. Bakanausko gatvė ir nedelsiant pradėta išminavimo operacija.

„Operacija – nestandartinė, apimtys didelės ir sunku prognozuoti jos pabaigą. Pirminiu vertinimu, paviršiuje buvo galima identifikuoti apie 30 įvairios būklės bombų, tačiau jas iškėlus matyti, kad jų gali būti apie 70 ir daugiau,“ – operacijos pradžioje teigė Sprogmenų neutralizavimo kuopos vadas kpt. Kazimiras Bogdanas.

Sėkmingai įvykdyta sprogmenų neutralizavimo operacija Kaune / M. Patasiaus nuotr.

Nors rastos bombos savyje neturi sprogmenų ar pavojingų medžiagų, o būklė tokia, kad jas galima saugiai iškelti ir transportuoti į sunaikinimo vietą, tačiau operaciją sunkino status šlaitas bei po lietaus gerokai pažliugusi žemė.

Sprogmenų neutralizavimo opracija buvo baigta tik vėlai vakare – Lietuvos kariuomenės išminuotojai rado ir iš žemės ištraukė 74 vnt. vokiškas betonines aviacines bombas ZC-250, kurios buvo nuvežtos į Rokų poligoną ir sunaikintos.

Tikėtina, kad vakar dienos radinys šiame šlaite dar nėra paskutinis – šalia yra buvę Kauno tvirtovės kairiojo Nemuno kranto centriniai artilerijos sandėliai. Pasakojama, kad sovietiniais metais valant sandėlius nereikalingų sprogmenų buvo atsikratoma, juos tiesiog numetant nuo šlaito. Inžinerijos bataliono išminuotojai į šią vietą jau yra vykę ir anksčiau.

„Gegužės mėnesį apie 300–400 m atstumu nuo šiandieninių radinių vietos taip pat buvo aptikta betoninių aviacinių bombų. Tąsyk jas iškeliant buvo rasta ir 500 kg aviacinė bomba SC-500, kuri galėjo pridaryti žalos kilometro spinduliu esantiems gyventojams,“ – apie rastus sprogmenis pasakojo Inžinerijos bataliono karininkas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA