Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl D. Dimavičiaus smurto prieš žmoną | Kas vyksta Kaune

Kauno apylinkės teismas priėmė sprendimą dėl D. Dimavičiaus smurto prieš žmoną

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2020/07/10 20:00
DELFI nuotr.

Kauno apylinkės teismas paskelbė nuosprendį byloje, kurioje smurtu prieš sutuoktinę kaltintas sporto pasaulyje neblogai žinomas krepšininkas ir treneris Darius Dimavičius. Jis pripažintas kaltu smurtavęs prieš žmoną, tačiau laisvės neprarado, jam skirta laisvės apribojimo bausmė bei įpareigojimas dalyvauti smurtinį elgesį koreguojančioje programoje.

Smurtą patyrusi krepšininko sutuoktinė Džineta Dimavičienė atskleidė, kad tikroji smurto priežastis galėjo būti kita moteris, su kuria krepšininkas susipažino dirbdamas Kėdainiuose ir pas kurią šiuo metu gyvena.

D. Dimavičius, kuriam buvo pareikšti kaltinimai tris kartus smurtavus prieš žmoną, kaltę pripažino tik dėl vieno išpuolio, kuris vėliau baigėsi susitaikymu. Kitais dviem atvejais jis neigė smurtavęs.

Darius Dimavičius / DELFI nuotr.

Tačiau bylą išnagrinėjusi Kauno apylinkės teismo Kauno rūmų teisėja Tatjana Butkienė penktadienį paskelbė, jog D. Dimavičius pripažįstamas kaltu dėl visų trijų epizodų, o jo kaltė neginčijamai įrodyta surinktais įrodymais.

Nuosprendyje teigiama, kad teismas neturi pagrindi netikėti nukentėjusiosios Džinetos Dimavičienės parodymais, kurie yra nuoseklūs.

Dėl visų trijų jam inkriminuotų veikų kaltu pripažintas D. Dimavičius griežtesnės bausmės išvengė. Jam skirtas laisvės apribojimo 1 metams 4 mėnesiams, įpareigojant per 6 mėnesius nuo nuosprendžio įsiteisėjimo dalyvauti elgesį koreguojančioje programoje.

Nukentėjusios Dž. Dimavičienės civilinis ieškinys patenkintas visiškai, už patirtus išgyvenimus iš nuteistojo priteista 3000 eurų kompensacija. Dar 1 tūkst. 210 eurų jis turės sumokėti už sutuoktinės patirtas išlaidas samdant advokatą.

Šis Kauno apylinkės teismo nuosprendis per 20 dienų gali būti skundžiamas Kauno apygardos teismui. Ar pasinaudos šia teise, išklausyti nuosprendžio atvykęs D. Dimavičius atsakyti negalėjo.

Prakalbo apie abipusį smurtą

Praeityje garsus krepšininkas, olimpietis, treneris dabar – kaltinamasis baudžiamojoje byloje. Taip susiklostė 52 metų D. Dimavičiaus karjera. Jam buvo pareikšti kaltinimai tris kartus smurtavus prieš žmoną Džinetą Dimavičienę. Bylos duomenimis, sportininko sutuoktinė smurtinius išpuolius patyrė Kauno rajone, Ringaudų gyvenvietėje esančiuose šeimos namuose.

Moteris kreipėsi į teisėsaugą, atlikus ikiteisminį tyrimą D. Dimavičiui buvo pareikšti kaltinimai skausmo sukėlimu ar nežymiu sveikatos sutrikdymu ir byla perduota nagrinėti Kauno apylinkės teismui. Pagal pareikštus kaltinimus jam grėsė viešieji darbai, laisvės apribojimas, areštas arba laisvės atėmimas iki dvejų metų.

Darius Dimavičius / DELFI nuotr.

„Pati nukentėjusi neslepia ir pati smurtavusi prieš D. Dimavičių. Skirtumas tame, jog vienas, ar kitas iš jų nusprendžia, kad smurtas prieš jį buvo didesnis. Skambinama bendruoju pagalbos telefonu ir rezultatai tokie, kokius mes turime dabar“, – portalui „Delfi: yra sakęs teisiamojo advokatas Nerijus Strazdas.

Praeityje garsaus krepšininko advokatas minėjo, kad smurtauta buvo ir prieš patį D. Dimavičių. Tai jis duodamas parodymus minėjo teismui.

Paklaustas, kodėl tuomet pats nesikreipė į policiją, jis teismui atsakęs, jog tam nematė reikalo. Bylą nagrinėjant teisme ėmė aiškėti ir iki šiol mažai kam žinomos asmeninio D. Dimavičiaus gyvenimo detalės.

Jo žmona Dž. Dimavičienė atskleidė, kad tikroji smurto priežastis galėjo būti kita moteris, su kuria krepšininkas susipažino dirbdamas Kėdainiuose ir pas kurią jis šiuo metu gyvena.

Tai, kad šiuo metu gyvena Kėdainiuose pas draugę, DELFI žiniomis, teismui patvirtino ir pats D. Dimavičius.

Darius Dimavičius / DELFI nuotr.

Eksperto parodymai uždavė papildomų klausimų

Nagrinėjant bylą teisme turėjo būti apklausta šeimyninės dramos liudininkė – Dž. Dimavičienės dukra iš pirmosios santuokos. Tačiau liudyti teisme ji nesutiko, raštu informavo, jog pasinaudoja įstatymo suteikta teise neduoti parodymų prieš šeimos narį.

„Delfi“ žiniomis, ikiteisminio tyrimo metu taip pat pasielgė ir jos sesuo, bendra D. Dimavičiaus ir Dž. Dimavičienės dukra.

Teismo posėdyje buvo apklaustas Dž. Dimavičienę apžiūrėjęs bei jos sužalojimus vertinęs teismo medicinos ekspertas. Jis patikimo, kad šie sužalojimai – nubrozdinimai ir kraujosruvos galėjo atsirasti tuo metu, kai Dimavičių namuose vyko audringas santykių aiškinimasis, tačiau juos vertindamas paliko laisvę interpretacijoms. Anot eksperto – sužalojimų pobūdis nėra būdingas vien tik smurtiniam išpuoliui, žmogus gali juos patirti ir pats susižalodamas.

„Aš negaliu sau leisti sakyti, D. Dimavičius smurtavo, ar ne. Vadovaujuosi tuo, ką man klientas pasako. Tačiau iš objektyvių duomenų, aš manau, kad jų stinga. Nes nuosprendis turi būti priimtas remiantis kategoriškomis išvadomis, negali remtis prielaidomis“, – svarstė advokatas N. Strazdas.

Teisiamasis patvirtino: „prisiliuobęs“ žmoną mušė tik kartą

Nukentėjusiąja pripažintos Dž. Dimavičienės atstovas, advokatas Kęstutis Jonaitis sakė abejojantis tokia D. Dimavičiaus pozicija.

„Dėl pirmo smurtavimo atvejo, kuris paskui baigėsi susitaikymu, jis teisme kaltę visiškai pripažino. Sakė, jog buvo „prisiliuobęs“, neneigė žmonai sudavęs smūgius. O dėl antrojo ir trečiojo epizodo, jis linkęs manyti, kad žmona susižalojo pati“, – sakė nukentėjusiosios advokatas K. Jonaitis.

Darius Dimavičius / DELFI nuotr.

Jis minėjo pateikęs teisiamajam D. Dimavičiui klausimą, ar jo sutuoktinė dažnai linkusi pati save žaloti ir išgirdęs neigiamą atsakymą.

Pasak jo, sužalojimai, kraujosruvos ir nubrozdinimai ant Dž. Dimavičienės kūno buvo fiksuoti ne tik teismo medicinos eksperto. Juos savo tarnybiniuose pranešimuose minėjo ir moters iškviesti policijos pareigūnai.

Pora jau pradėjo skyrybų procesą

Nukentėjusia pripažinta Dž. Dimavičiaus žmona portalui DELFI yra sakiusi, jog vyro smurtinis elgesys tęsėsi apie penkerius metus.

„Kai jis išgeria, tampa nepapratai agresyvus, o išsiblaivęs nelabai prisimena, ką padaręs. Anksčiau į policiją nesikreipiau, norėjau išsaugoti jo sportinę karjerą. Tačiau viskam ateina pabaiga. Šią bylą taip pat inicijavo mano dukros“, – sakė Dž. Dimavičienė.

Praeityje garsaus krepšininkas D. Dimavičius bylos nagrinėjimo pradžioje komentuodamas šią situaciją pateikė savo paaiškinimą. Jis tikino nesmurtavęs prieš žmoną, o byrant santuokai jis ir sutuoktinė vienas kitam reiškę priekaištus. D. Dimavičius minėjo, kad pati situacija, kai tenka teisme aiškintis asmeninio gyvenimo peripetijas, jam yra itin nemaloni.

DELFI žiniomis, D. Dimavičius jau yra parašęs ištuokos pareiškimą, jį teismas priėmė, pradėta santuokos nutraukimo byla.

Gali netekti solidžių pajamų – valstybės mokamos rentos

Šiuo metu atskirai nuo žmonos Kėdainiuose gyvenantis ir Mažeikių krepšinio klube „Ereliai“ trenerio asistento pareigas einantis, tačiau dėl karantino laikinai be darbo likęs D. Dimavičius grįžti į šeimos namus negali. Tai jam uždrausta paskiriant kardomąją priemonę, draudžiančią artintis prie nukentėjusia pripažintos žmonos. Panašu, jog ši istorija Mažeikių „Erelių“ trenerio asistentui gali baigtis ne tik santuokos griūtimi, bet ir atimti stabilias pajamas.

„Vienintelis dalykas, ko jis bijo, kad teismui pripažinus kaltu, neteks iš valstybės gaunamos rentos. Tai 1,5 tūkst. eurų kas mėnesį“, – portalui DELFI sakė sportininko žmona Dž. Dimavičienė.

Patikslintais duomenimis, šiuo metu buvusiam krepšininkui kas mėnesį valstybė sumoka po 1,6 tūkst. eurų rentos.

1992 metais D. Dimavičius su Lietuvos krepšinio rinktine Barselonos olimpinėse žaidynėse iškovojo trečiąją vietą, todėl jam skirta renta. Pasak sportininko sutuoktinės, kas mėnesį mokama – stabilios sutuoktinio pajamos, o teismui D. Dimavičių pripažinus kaltu, renta nebūtų mokama penkerius metus.

„Jis man sakė, kad per mane gali prarasti 90 tūkst. eurų. Suskaičiavo, kiek pinigų išmokama per penkis metus, kiek jis gali netekti“, – portalui DELFI yra sakiusi Dž. Dimavičienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA