Kaune programą pristatę konservatoriai: „Tik atkūrę pasitikėjimą vieni kitais, sukursime stiprią valstybę“ | Kas vyksta Kaune

Kaune programą pristatę konservatoriai: „Tik atkūrę pasitikėjimą vieni kitais, sukursime stiprią valstybę“

M. Mikulėno nuotr.

Rinkimų sezoną pradėjusi Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) partija trečiadienio vakarą Kauno visuomenei pristatė 2020 m. Seimo rinkimų programos projektą.

TS-LKD sąrašo lyderė Ingrida Šimonytė, TS-LKD pirmininkas Gabrielius Landsbergis ir TS- LKD programos rengimo darbo grupės vadovė dr. Jurgita Šiugždinienė kartu su nepriklausomais ekspertais aptarė esminius konservatorių programos projekto akcentus – kokybišką, ir pirmiausia pasitikėjimu pagrįstą politiką, aukštą pridėtinę vertę generuojančią ekonomiką ir šiuolaikinių viešųjų paslaugų kūrimą.

Valstybė nėra trečias asmuo

„Kaunas yra miestas, į kurį norisi sugrįžti – nueiti į teatrą ar aplankyti draugus. Manau, kad labai svarbu, kad ne tik Vilniuje kalbame apie politiką ir politinius sprendimus, o kitur tik dalyvaujame šventėse ir daliname lankstinukus. Džiaugiuosi, kad turime progą pakalbėti apie tai, kas, daugelio nuomone, atrodo nuobodu. Politika yra skirtingų vertybių, interesų žmonių sugyvenimo erdvė ir apie tai būtina kalbėti”, – Kaune kalbėjo I. Šimonytė.

TS-LKD sąrašo lyderė pastebėjo, kad politikoje labai dažnai užsižaidžiama klišėmis – pavyzdžiui, meškerė ar žuvis: „Valstybės pareiga gebėti įvertinti, kada žmogui reikia duoti meškerę, o kada – žuvį. Ir šiose požiūriuose nėra prieštaravimo, čia valstybės brandos ir pagarbos savo žmonėms klausimas“. Pasak politikės, taip pat labai svarbu suvokti, kad „valstybė“ nėra trečiasis asmuo žmogaus atžvilgiu.

„Kas yra valstybė? Yra valstybė, esu aš, mano šeima, draugai. Mes dažnai sakome, kad valstybė turi, valstybė privalo, valstybė tą, valstybė aną. Padarykime paprastą uždavinį ir vietoje „valstybė” įsirašykime „aš“. Aš privalau, aš turiu, nes valstybė esu aš, mes esame valstybė. Pasitikėjimo valstybe yra tiek, kiek pasitikime patys savimi ir kitais savo bendrapiliečiais“, – apie valstybės ir kiekvieno piliečio atsakomybės svarbą kalbėjo I. Šimonytė. Politikė akcentavo būtinybę visuomenei ir valstybei turėti labai aiškiai suformuluotą kryptį.

TS-LKD rinkimų programos pristatymas kauniečiams / M. Mikulėno nuotr.

„Dauguma problemų, kurias turime – santykinis skurdas švietimas ar sveikatos apsauga – tarp sektoriniai klausimai. Vis dėlto dabar į problemas žiūrime kaip į vienos ministerijos problemas. Vyriausybės susiplanuoja sau daug darbų, tada darbai skyla į daug podarbių, o tada valstybės tarnautojai, žmonės, kurie dirba, galvoja, kad negali būti už tai atsakingi, nes jie negali vieni išspręsti kažkokio klausimo, todėl neapsiima sau jokios atsakomybės.

Labai retai politinė valdžia įsivardija, kokius rodiklius ji nori pasiekti. Juolab, kad ketveri metai yra santykinai trumpas laikotarpis. Todėl mūsų sprendimas buvo nusibrėžti sau labai aiškią kryptį, kuri rodytų, kur mes norėtume būti gal ne po keturių, o po dešimties metų“, – sakė Seimo narė.

Pasitikėjimo stygius stabdo progresą

TS-LKD pirmininkas G. Landsbergis pabrėžė, kad pasitikėjimas valstybe yra esminė vertybė ir rodiklis, kuris matuoja mūsų visuomenės temperatūrą. Pasak TS-LKD lyderio, pasitikėjimo stygius ne tik atveria milžinišką prarają tarp visuomenės ir valdžios, bet ir užkerta kelia bet kokiam valstybės progresui.

„Kiekviena politinė jėga, pristatydama programą, privalo sau įsivardyti, kaip ją įgyvendins. Tas „kaip“ išsiplėtoja į daugelį aspektų, tarp kurių vienas svarbiausių – gebėjimas ne skaldyti visuomenę radikaliomis idėjomis ar kultūrinių karų skatinimas, o siekis pasitikėti ir susitarti“, – kalbėjo G. Landsbergis.

TS-LKD vadovas atkreipė dėmesį, kad konservatoriai parengė programą, su kuria galėtų eiti į koalicines derybas su kitomis politinėmis jėgomis.

TS-LKD rinkimų programos pristatymas kauniečiams / M. Mikulėno nuotr.

Žmonės pasitikės, kai tikės, kad jie nebus pamiršti

Kauno konservatorių lyderė ir TS-LKD programos rengimo darbo grupės vadovė dr. J. Šiugždinienė sakė, kad neatkūrus rekordinėse žemumose atsidūrusio pasitikėjimo valstybe ir vienas kitu, sunku tikėtis plataus sutarimo dėl bendrų valstybės tikslų.

„Esant tokiam pasitikėjimo lygiui ieškoti sutarimo su visuomene ir su politikais dėl esminių valstybės tikslų darosi vis sunkiau. Valstybe nepasitikintis žmogus nesutiks prie bendros gerovės kūrimo prisidėti didesniais mokesčiais.

Nepasitikėjimas vienas kitu veda prie abejingumo, o kartais net pavojingo cinizmo – žmonėms tampa nebeįdomu, kas vyksta valstybėje, susikuria užburtas nepasitenkinimo-nepasitikėjimo ratas, kuriame besisukanti visuomenė negali žengti pirmyn. Rengdami savo programą pirmiausia ir galvojome apie tuos iššūkius, kuriuos įveikę galėtume stiprinti pasitikėjimą valstybe, tuo pačiu stiprindami ją“, – kalbėjo J. Šiugždinienė.

„Kiekvienas turime vaikų, kiekvienas sergame. Geriausiai pajaučiame valstybės rūpestį tada, kai sunkiausiu momentu sulaukiame tos pagalbos, kuri yra tuo momentu būtina. Šiuolaikiškos, kokybiškos viešosios paslaugos yra tai, kas didele dalimi įtakoja pasitikėjimą valstybe“, – sakė konservatorė.

TS-LKD rinkimų programos pristatymas kauniečiams / M. Mikulėno nuotr.

Svarbiausi TS-LKD darbai

TS-LKD rinkimų programos projekte keliami pagrindiniai 7 iššūkiai su kuriais šiuo metu susiduria Lietuva: šlubuojanti demokratija ir chaotiškas viešasis valdymas, galimybių nelygybė ir skirtingos starto pozicijos mūsų vaikams, nesubalansuota sveikatos apsaugos sistema, išsikvėpęs ekonominis modelis, augantis nedarbas, gilėjanti socialinė atskirtis ir demografinė žiema, grėsmės valstybingumui bei neatsakinga ir aplinkai žalinga veikla.

Kiekvienam šių 7 iššūkių, TS-LKD siūlo ir konkrečius sprendimo būdus: šlubuojančiai demokratijai ir chaotiškam valdymui – lėtesnį teisės aktų kūrimą ir susitarimais grįstą politiką, sugrąžintą prestižą dirbti valstybei, naujo, vakarietiško paslaugų standarto, įtvirtinimą, e- paslaugų išplėtimą, galimybių nelygybei ir skirtingoms starto pozicijoms – visiems vaikams prieinamą kokybišką ankstyvąjį ugdymą, „Tūkstantmečio“ gimnazijų projektą, siūlys mokytojo ateities paketą 2025, skatins daugiau profesinių galimybių visiems ir antro šanso programą.

Spręsdami nesubalansuotos sveikatos apsaugos sistemos klausimą, Tėvynės sąjunga-Lietuvos krikščionys demokratai didins šeimos gydytojų savarankiškumą ir kompetencijas, siūlys pertvarkyti/perprofiliuoti rajonines ligonines pagal specifinius to rajono poreikius, gerinti medicinos darbuotojų ir rezidentų darbo sąlygas, įsteigti „superligoninę“ ir pasirengti ateities pandemijoms.

Išsikvėpusios ekonomikos iššūkiui spręsti, konservatoriai siūlo galvoti ne tik kaip padalinti pinigus, bet kaip juos uždirbti. Numatoma koncentruoti išteklius prioritetinėse pramonės srityse ir steigti Lietuvos strateginių investicijų fondą, kuris kryptingai finansuotų inovacijas, mokslinius tyrimus ir tradicinės pramonės modernizavimą, įtvirtinti Lietuvą kaip bio ir sveikatos technologijų centrą, stiprinti mokslinį potencialą, įgyvendinti augimo centrų programą.

Augančiam nedarbui ir gilėjančiai socialinei atskirčiai – užtikrins pensijų sistemos stabilumą ir augančias pensijas, pasiūlys galimybių paketą jaunoms šeimoms, įgalins vyresnio amžiaus žmonių potencialą, individualizuos ir skaitmenizuos socialines paslaugas.

Susipažinti su TS-LKD programos projektu visuomenė nuo šiandien gali čia.

Politinė reklama bus apmokėta iš TS-LKD sąskaitos, užsakymo nr. 2020/07/07 –TS-LKD.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA