Kauno pareigūnai pristatė naują nežymėtą automobilį: turi moderniausią įrangą, bet greičio dar nefiksuoja | Kas vyksta Kaune

Kauno pareigūnai pristatė naują nežymėtą automobilį: turi moderniausią įrangą, bet greičio dar nefiksuoja

R. Tenio nuotr.

Trečiadienio rytą Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos valdybos pareigūnai parodė naująjį į gatves išriedantį nežymėtą policijos automobilį – sidabrinį „Volkswagen Passat“, kurį padovanojo Kauno rajono savivaldybė. Kaip pasakojo Kauno apskrities VPK atstovai, šioje transporto priemonėje sumontuotos aukštesnės raiškos kameros, tačiau greičio viršytojų fotosesijų jos kol kas nedaro.

Matys geresnį vaizdą

Kaip žurnalistams nurodė Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra, Kauno kelių policija su šiuo „Volkswagen Passat“ turi jau penkis neviešo patruliavimo automobilius.

„Nežymėtais automobiliais atvykstantys kitų apskričių pareigūnai mūsų neinformuoja, nors užsuka dažnokai. Mes džiaugiamės jų dalyvavimu“, – paklaustas, ar dažnai Kauno regione sulaukia „svečių“, šyptelėjo R. Kemzūra.

Kaip detalizavo Kelių patrulių kuopos vadas, naujajame automobilyje sumontuota ta pati greičio matavimo įranga, kaip ir „Škodoje“, kuri atlieka tiek atvažiuojančių, tiek nuvažiuojančių transporto priemonių fiksavimą, taip pat lenkiančių iš galo ir priekio tiek stovint, tiek judant: „Turime įvairių variantų: greičio kontrolę galime vykdyti ir stovėdami kelkraštyje, ir dalyvaudami eisme.“

Naujasis „Volkswagen Passat“, pažymėjo R. Kemzūra, apginkluotas aukštesnės raiškos kameromis, tad geresnės ir atvaizdo priartinimo galimybės, nuotraukos kokybiškesnės.

„Pažeidimų įrodomoji medžiaga, manome, bus tikrai efektyvesnė. Prietaiso specifikacijoje nurodytas veikimo atstumas – 500 m ir daugiau, bet kadangi greičio matuoklis už stiklo, vaizdo kameros pažeidėją fiksuoja 200-300 m atstumu“, – sakė R. Kemzūra.

Laukia reikalingų dokumentų

Pasiteiravus, kada naujutėlaitis „Volkswagen Passat“ išriedės į Kauno regiono gatves ir kelius, Kelių patrulių kuopos vadas pabrėžė, kad neviešai automobiliai dirba ir šiandien.

„Naujoji transporto priemonė šiuo metu fiksuoja Kelių eismo taisyklių pažeidimus, greičio kontrolė dar nevykdoma, nes laukiame tam tikrų įteisinančių dokumentų, tačiau viršytojai bus pradėti fiksuoti artimiausiu metu. Prietaisas turi praeiti metrologinę patikrą“, – aiškino R. Kemzūra, patikslinęs, kad dokumentų laukiama būtent iš metrologijos centro.

Šios kameros, pasak R. Kemzūros, jau gali nuskaityti valstybinius registracijos numerius ir automatiškai, tačiau tam reikia išspręsti techninius prisijungimo prie duomenų bazių klausimus. „Tai mūsų ateities projektas“, – galimybes dar efektyviau fiksuoti pažeidėjus komentavo pareigūnas.

Susitelkę į kelių chuliganus

Kaip nurodė R. Kemzūra, neviešam patruliavimui Kauno apskrities policija skiria maždaug 30 proc. visų turimų pajėgų. Šis patruliavimo būdas, anot jo, yra pasiteisinęs ir su nauja transporto priemones vyks dar aktyviau.

„Kadangi dalyvaujame eisme kaip eiliniai vairuotojai, dažniausiai važiuojame apsirengę civilių drabužiais, skiriamaisiais policijos ženklais nežymėtu automobiliu, neišsiskiriame iš minios ir susidarome realų vaizdą, kas šiomis dienomis vyksta mūsų gatvėse ir keliuose. Matome, kad važiuoja atsipalaidavę: kalba telefonais, lenkia draudžiamose vietose, viršija greitį“, – apie pažeidimų specifiką kalbėjo R. Kemzūra.

Pasak R. Kemzūros, patruliuodami nežymėtais automobiliais pareigūnai pamato tikrąją eismo situaciją / R. Tenio nuotr.

Gatvėse, juo duomenimis, fiksuojama nuo 30 iki 40-60 pažeidėjų per dieną, priklausomai nuo to, rajone ar mieste patruliuojama, mat pažeidimų skaičių lemia eismo intensyvumas. Tiesa, šiuo metu orientuojamasi į chuliganišką vairavimą, kai paeiliui daromi keli pažeidimai, ir tada vairuotoją reikia sustabdyti bei nutraukti jo veiksmus.

„Kalbant apie nežymėtus policijos automobilius, vairuotojai dažniausiai supranta ir pripažįsta savo kaltę, jiems net nereikia įrodomosios medžiagos. Sako „taip, kaltas“, – vairuotojų reakcijas nupasakojo R. Kemzūra.

Pirmenybę teiks Kauno rajonui

Kaip pabrėžė Kauno apskrities VPK Kelių policijos valdybos viršininkas Vigintas Lukošius, šis automobilis nėra naujovė kalbant apie neviešą patruliavimo būdą. Skirtumas tas, kad jis padovanotas policijai Kauno rajono savivaldybės ir Kauno apskrities VPK lėšomis įrengta speciali technika Kelių eismo taisyklių pažeidimams fiksuoti.

„Per tą trumpą laiką neviešo patruliavimo metu pastebėjome, kad tai eismo dalyviams netikėtumas, kadangi jie yra įpratę matyti kontrolę vykdant uniformuotus pareigūnus su specialiais ženklais žymėtais automobiliais. Šiuo atveju, apie padarytą pažeidimą vairuotojai sužino tik gavę pranešimą“, – dėstė V. Lukošius.

Per vieną mėnesį, pareigūnų skaičiavimu, įforminama apie 600 pažeidimų nežymėtais automobiliais. Kitas dalykas – tuos atvejus siekiama kuo greičiau ištirti, kad prasižengėlį operatyviai pasiektų žinia apie padarytą pažeidimą. Tai įprastai užtrunka kelias dienas.

„Patruliavimas, su retomis išimtimis, vyksta be tiesioginio policijos kontakto su pažeidėjais. Tai savotiškai gerai dėl drausmės ir korupcijos prevencijos, mažiau klausimų kyla pažeidimus įvykdžiusiems asmenims, nes pasiginčyti su nusižengimą užfiksavusia technika labai sudėtinga“, – neviešo patruliavimo privalumus vardijo Kelių policijos valdybos viršininkas.

Patruliuojant nežymėtu automobiliu pažeidėjas dažniausiai neturi jokios galimybės mėginti papirkti pareigūnus / R. Tenio nuotr.

V. Lukošius pažymėjo, kad šiuo automobiliu neviešai patruliuojama prioriteto tvarka bus Kauno rajone, kur šiemet jau žuvo keturi eismo dalyviai, bei kitose apskrities vietose. Pagrindinis dalykas – eismo saugumo situacija, pagal kurią bus pasirinkti patruliavimo maršrutai. Kaune padėtis, V. Lukošiaus vertinimu, labai gera, mat 2020 m. žuvo tik vienas eismo dalyvis. Tuo pačiu metu pernai buvo žuvę net septyni.

Džiaugiasi ilgalaikiu bendradarbiavimu

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas žurnalistams sakė, kad rajono savivaldybės partnerystė su Kauno apskrities policijos vadovybe tęsiasi jau daugiau kaip 10 metų ir žmonių saugumas yra didžiausias prioritetas.

Programa „Saugus Kauno rajonas“, kuriai kasmet skiriame 40 tūkst. eurų, orientuota į saugumą plačiąją prasme. Tai kompleksinė programa, apimanti saugų eismą, tačiau skirta ir nuovadų išlaikymui, projektų seniūnijose organizavimui. Nustatyta tokia suma, kuri leidžia šiek tiek prisidėti, būti kartu sprendžiant Kauno rajono bendruomenės saugumo problemas. Kaip šiandien matote, dalis tos programos lėšų skirta nežymėtam automobiliui, kuriuo bus užtikrinamas saugus eismas“, – teigė V. Makūnas.

Kaip įvardijo V. Makūnas, Kauno rajonas su apskrities policija glaudžiai bendradarbiauja jau dešimtmetį / R. Tenio nuotr.

Jis pastebėjo rajono savivaldybę esant valstybinių ir regioninių kelių sandūroje, kur pravažiuoja daug transporto, pažeidėjų irgi yra. Eismo situacija, tvirtino Kauno rajono meras, gerinama ne tik naujuoju policijos automobiliu, bet ir ženklinant perėjas, visą naktį organizuojant apšvietimą, kitomis mobiliomis priemonėmis.

Trečiadienį pristatytas nežymėtas „Volkswagen Passat“ markės automobilis Kauno rajono savivaldybei atsiėjo 27 tūkst. eurų, dar 1,7 tūkst. eurų policija atseikėjo už jame sumontuotą specialią įrangą.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA